StoryEditor

Ako presvedčiť diabetika, že mu sladkosti škodia?

28.04.2010, 08:26
Autor:
(dia)(dia)

Moja kamarátka má už vyše 10 rokov cukrovku. Ja ju poznám 3 roky. Jedáva omnoho viac sladkostí ako ja (zdravý človek). Chcela by som jej nejako pomôcť, aby si uvedomila, že jej to škodí. Keď jej to ale poviem, len sa tomu zasmeje. Ani na svoju mamu nedá.

Je veľmi ťažké zaujať stanovisko, pretože nepoznám jej vek. Predpokladám teda, že ide o diabetičku 1. typu na inzulíne. Nemala by jesť veľa sladkého, to je pochopiteľné. Ak si aj pridá ovocie alebo sladkosť, musí ich pokryť zvýšenou dávkou inzulínu. Jej organizmus nedokáže spotrebovať a spáliť glukózu bez jeho prítomnosti. Inzulín pomáha vstupu glukózy do bunky a jeho premenu na potrebnú energiu. Ak je naozaj veľa sladkého, spôsobuje si zhoršenie metabolickej situácie vo vlastnom tele. Stúpa jej hladina cukru v krvi a ten sa jednak vylučuje zvýšeným močom a podporuje množenie baktérií a infekcie. Takisto jej spôsobuje tzv. mikroangiopatiu - poškodenie všetkých drobných ciev - očí, obličiek, mozgu a tak speje k rýchlej slepote a zlyhaniu obličiek - k dialýze a smrti. Dobrovoľne speje k zlyhaniu životne dôležitých orgánov. Stane sa ťažko postihnutá vlastnou vinou - nevidiaca na dialýze, po prípadnej mozgovej príhode, alebo s postihnutím srdca. Asi si malo prečítala a nie je ochotná pripustiť, že má chorobu. Treba povedať, že diabetická diéta je jedna z najzdravších diét a pri správnom dodržiavaní vie predísť závažným komplikáciám. Spýtajte sa, akú ma hodnotu tzv. dlhodobého vyrovnania - glykovaného hemoglobínu, ktorého norma je do 6,5 %. Ukazuje to na jej situáciu kompenzácie cukrovky.

MUDr. Eva Rajecová

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 12:43