StoryEditor

Tu nájdete odpovede na vaše otázky

06.03.2015, 08:16
Autor:
(dia)(dia)
Na vaše otázky odpovedá diabetologička MUDr. Eva Pavleová.

Mám cukrovku od apríla 2012. Keď mi ju zistili, hneď ma zatvorili do nemocnice a strávil som tam skoro 2 týždne, kým ma nastavili. Keď som sa spýtal niečo ohľadom cukrovky, nik mi nič konkrétne nepovedal, iba mi natlačili nejaké brožúry do ruky, v ktorých bolo plno odborných názvov, ale nič normálne, ba ani sestričky mi nič nepovedali, iba že nesmiem jesť sladké a veľa. Mne to pripadalo, ako keby to nevedeli ani oni. Len ma zavolali na pichnutie inzulínu a to bolo všetko. Diabetologička, tá potrebuje len čísla v notese, ale nik vám nepovie normálne ľudsky, ako máte pokračovať. Je to ako keď vás hodia do vody a neviete plávať. Teraz je doba internetu a tomu ďakujem, že som sa dozvedel veci, ktoré potrebujem.

Je veľmi smutné, že ste sa najviac vecí dozvedeli len z internetu. Problém je v tom, že na internete sa môžete dostať aj k mnohým nepravdivým informáciám, ktoré vám prinesú viac škody, ako úžitku.

 

Od rána mám super hodnoty glykémií a po obede hups - 13,3 mmol/l. Kde je chyba?

Príčinou môže byť zvýšená glykémia už pred obedom, nízka dávka inzulínu alebo viac sacharidov na obed.

 

Keďže si rada pridám do kávy trošku mlieka, aký druh je najvhodnejší, aby mi neskreslil cukor?

Mliečko na dochutenie kávy vám glykémiu neskreslí, pokiaľ, samozrejme, nie je osladené cukrom.

 

 

Dcérka tento týždeň mala v nemocnici na večeru a obed ryžu. Glykémia jej vyskočila na 19 a 20,1 mmol/l. Znamená to, že jej ju nemám doma podávať? Alebo mám vyskúšať svoj recept, ktorý robím v rúre a podľa toho sa rozhodnúť?

Ťažko povedať, či bola hlavnou príčinou ryža. Konzultovali ste to s ošetrujúcim lekárom? Aké má dcérka ostatné hodnoty glykémií? Ryžu, samozrejme, môže konzumovať. Ideálne je otestovať si jej vplyv na glykémiu v domácom prostredí (vhodný druh ryže, množstvo, spôsob prípravy).

 

Cukrovku mi odhalili náhodou pred dvoma týždňami, takže o nej dokopy nič neviem, iba to, že si pichám inzulín a konečne pravidelne jem. Keď mi na to prišli, cukor som mal vyše 20 mmol/l, teraz sa pohybuje okolo 10 mmol/l. Aké hodnoty by som mal mať s inzulínom?

Ideálne hodnoty sú do 6 mmol/l pred jedlom a ráno nalačno, a do 7,5 mmol/l po jedle. Ku každému pacientovi však máme individuálny prístup. Do úvahy berieme hlavne vek a prítomnosť pridružených komplikácií. To znamená, čím je diabetik mladší a „zdravší“, tým nižšie glykémie vyžadujeme.

 

Máte skúsenosti z orechovými listami? Vraj sú dobré na cukrovku.

Nemám žiadne informácie o pozitívnom vplyve orechových listov na cukrovku.

 

Existuje nejaký druh lieku, ktorým sa môže nahradiť inzulín? Keďže pracujem medzi ľuďmi a keď mám jesť a pichnúť si inzulín, pozerajú sa na mňa ako na feťáka.

Neexistuje žiadny „iný“ inzulín, ktorý by nebolo potrebné si pichať. Ak si pri aplikácii inzulínu pripadáte ako „feťák“, liečbu ste doposiaľ neakceptovali a predstavuje pre vás vážny problém. V takomto prípade určite neváhajte a navštívte psychológa. 

 

Som čerstvá diabetička 2. typu. Zatiaľ nemám lieky, mám len držať diétu. Čoskoro mám  ísť na prvú kontrolu. Glykémiu po jedle som mala 8,1 mmol/l. Na čo by som si mala dávať najviac pozor?

Najviac pozor si teba dať na stravu. Predovšetkým na potraviny, ktoré obsahujú cukor (sacharidy). Ideálne glykémie po jedle sú do 7,5 mmol/l, nalačno a pred jedlom do 6 mmol/l.

 

Môjmu 4-ročnému synovi diagnostikovali pred dvoma týždňami cukrovku, a preto sa chcem spýtať, či môže prísť hypoglykémia kedykoľvek nečakane aj napriek tomu, že dbáme na stravu a pichanie inzulínu.

Hypoglykémia sa môže, samozrejme, objaviť aj v takomto prípade. Na hladinu cukru v krvi vplýva veľa faktorov a nie vždy je možné ich vplyv predvídať. Dôležité je však čo najviac hypoglykémiám predchádzať.

01 - Modified: 2007-04-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína útočí na Mesiac
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:40