StoryEditor

Čo môžem a čo nemôžem robiť s inzulínovou pumpou?

28.04.2010, 08:36
Autor:
(dia)(dia)

Som diabetik 1. typu a chcel by som sa opýtať, ako je to s inzulínovou pumpou. Ako prebieha a vyzerá liečba, čo môžem, a čo nemôžem robiť? Obmedzuje pumpa v športe napr. pri pozemnom hokeji, behu? Jediné čo mi nejde do hlavy, je spánok s pumpou. Nemôže sa pri prehadzovaní počas spánku nejakou nešťastnou náhodou vylúčiť do tela viac inzulínu ako treba a následne ide pacient do hypoglykémie, čo môže vyústiť až k smrti?

Inzulínovou pumpou trvale podávame tzv. mikrodávky inzulínu podľa algoritmu, ktorým napodobňujeme fyziologickú bazálnu a prandiálnu inzulínovú sekréciu. Tento spôsob zvažujeme pri pacientoch, pri ktorých podávanie inzulínu zvyčajným spôsobom nevedie k žiaducej glykemickej kompenzácii. Indikovaní sú hlavne labilní diabetici 1. typu, ale niekedy aj 2. typu s častými a závažnými hypoglykémiami, diabetici s rozvojom fenoménu neuvedomenia si hypoglykémie, dlhodobo zle kompenzovaní diabetici napriek intenzifikovanému inzulínovému režimu s použitím prandiálnych a bazálnych inzulínových analógov , diabetičky 1. typu počas gravidity, diabetici s postupujúcimi závažnými orgánovými komplikáciami, po transplantácii obličky, s náročným pracovným režimom vyžadujúcim vysoký stupeň flexibility. Podávanie inzulínu pomocou inzulínovej pumpy je však finančne dosť náročné. Váš diabetológ zváži, či je pre Vás inzulínová pumpa vhodná, vypíše žiadosť na vašu príslušnú zdravotnú poisťovňu, revízny lekár rozhodne, či Vám ju poisťovňa preplatí a potom v diabetologickom centre ( je ich na Slovensku niekoľko, závisí od miesta vášho trvalého pobytu) vám pumpu aplikujú a vysvetlia všetky okolnosti podávania inzulínu. Pumpa neobmedzuje v športe a môžete ju používať pokojne aj počas spánku.

MUDr. Zbynek Schroner, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 17:27