Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Na ktoré potraviny si dať pozor pri užívaní liekov? OTESTUJTE SA!

04.03.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Viete, s ktorým nápojom nie je vhodné zapíjať lieky na astmu? V kombinácii s ktorou potravinou účinkujú lieky na spanie rýchlejšie? Otestujte sa!

1. Ktoré ovocie alebo jeho šťava môže v kombinácii s viacerými bežne užívanými liekmi spôsobiť vážnejšie vedľajšie účinky? (viac odpovedí je správnych)

a) pomelo

b) citrón

c) grapefruit

2. Ktorému pôžitku by ste sa mali vyhnúť, ak užívate lieky na poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) či na poruchu spánku (narkolepsiu)?

a) zmrzline

b) jablkovému koláču

c) čokoláde

3. S akým nápojom nie je vhodné kombinovať lieky na astmu?

a) s kávou

b) s pomarančovým džúsom

c) s ovocným čajom

4. Väčšej konzumácii ktorých potravín či nápojov je lepšie sa vyhnúť, ak užívate lieky na liečbu vysokého krvného tlaku či srdcového zlyhávania? (Viac odpovedí je správnych).

a) čiernemu čaju

b) cukru

c) rastlinnému oleju

d) banánu

e) špenátu

5. Šťave z ktorého ovocia či zeleniny by ste sa mali vyhnúť, ak užívate lieky na riedenie krvi?

a) z ananásu

b) z brusnice

c) z paradajky

6. Na ktoré potraviny či nápoje by ste si mali dať pozor pri užívaní niektorých druhov antibiotík (ciprofloxacín, tetracyklíny)?

a) mlieko a mliečne výrobky

b) citrusové plody a šťavy

c) ochutené vody

7. V kombinácii s ktorou potravinou účinkujú lieky na spanie rýchlejšie?

a) s ovocím

b) s mliečnymi výrobkami

c) s cukrom

d) so žiadnou

SPRÁVNE ODPOVEDE:

1. a, c

Grapefruit, ale aj jeho blízke odrody zo skupiny citrusov, kam patrí aj pomaranč, tangelo, pomelo alebo mineola, obsahujú chemické látky – takzvané furanokumaríny. Tieto látky podľa štúdie zvyšujú hladinu liečiv v krvi, a to až pri 85 bežne požívaných liekoch. Kombinácia týchto liekov so spomínaným ovocím tak môže viesť k predávkovaniu a závažnejším vedľajším účinkom, ako sú problémy so srdcovým rytmom, zlyhanie obličiek, rozpad svalov, ťažkosti s dýchaním či vznik krvných zrazením. Svoje lieky preto radšej zapíjajte pohárom čistej vody.

2. c

Čokoláda obsahuje stimulant s názvom teobromín, ktorý môže vzájomne interagovať s liečivom metylfenidát. Ten sa využíva napríklad v liečbe ADHD či narkolepsie. Takouto kombináciou sa môžete dopracovať k nervozite, podráždenosti či dokonca k záchvatom.

3. a

Užívanie liekov zo skupiny bronchodilatanciá nie je vhodné kombinovať s jedlami či nápojmi s obsahom kofeínu. Tieto liečivá zlepšujú priechodnosť dýchacích ciest pri ochoreniach, akými sú napríklad astma či chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP). Kombináciou týchto liečiv s kofeínom hrozí vyššia pravdepodobnosť vedľajších účinkov ako nervozita či zrýchlený tlkot srdca.

4. a, d, e

Pri užívaní ACE inhibítorov je dôležité sledovať hladinu draslíka v tele. Užívanie týchto liekov totiž znižuje hladinu tzv. aldosterónu, ktorý je zodpovedný za vylučovanie draslíka, čo môže viesť práve k zvyšovaniu množstva draslíka v tele. Pacientom užívajúcim tieto lieky sa odporúča vyvarovať sa konzumácii veľkého množstva potravín, ktoré sú bohaté na draslík, aby tak predišli výraznejšiemu zvyšovaniu jeho hladiny v tele.

5. b

Pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by sa mali vyhýbať brusnicovému džúsu, ako aj výrobkom z brusníc, ktoré môžu zmeniť účinky warfarínu. Vyhnúť by sa mali tiež potravinám s vysokým obsahom vitamínu K (napríklad brokolici a kapuste), ktoré môžu znížiť účinnosť ich liekov.

6. a

Mlieko obsahuje vápnik, ktorý môže vzájomne reagovať s liečivom a vytvorí tak neúčinné zlúčeniny (cheláty). Liek sa tak úplne nevstrebe. Ak užívate antibiotiká, je preto vhodné konzumovať mlieko, ale napríklad aj mliečne výrobky ako jogurty, s niekoľkohodinovým odstupom od užitia antibiotika.

7. d

Potraviny rýchlosť nástupu účinku sedatív a liekov na spanie neovplyvňujú. Dôležité je však, v prípade, že po nich siahnete, užiť ich podľa odporúčaní lekára, lekárnika či informácií uvedených v príbalovom letáku.

Pripravené v spolupráci s Asociáciou na ochranu práv pacientov v projekte Lieky s rozumom.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 19:17