Krvácanie z konečníka alebo krvavá stolica - Je to jeden z prvých príznakov pred diagnostiku kolorektálneho karcinómu. Ak si všimnete krv v stolici, ihneď sa poraďte so svojím lekárom. Je potrebné, aby vám čo najskôr urobil kolonoskopiu.Flickr
StoryEditor

Počet onkologických ochorení rastie, najviac je to pri rakovine hrubého čreva

05.02.2021, 09:24
Autor:
TASRTASR
Každý rok na Slovensku pribudne viac ako 30-tisíc nových prípadov onkologických ochorení. Krajina tak patrí do pätice krajín s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečkarciómníka na svete.

Pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine (4.2.) to pripomenula Patrícia Kubicová z Národného onkologického inštitútu (NOI) v Bratislave.

Na prvom mieste je rakovina hrubého čreva

Medzi najčastejšie onkologické ochorenia diagnostikované u mužov patrí karcinóm hrubého čreva a konečníka s takmer 4000 novými prípadmi ročne. Na druhom mieste je karcinóm pľúc a na treťom karcinóm prostaty.

"U žien je najčastejším nádorovým ochorením karcinóm prsníka s približne tritisíc novými prípadmi, na druhom mieste je karcinóm hrubého čreva a konečníka a na treťom karcinóm tela maternice," spresnila Kubicová.

Počet prípadov väčšiny nádorových ochorení sa každoročne zvyšuje

Mnohé sú však vďaka skorému zachyteniu liečiteľné, ak sa odhalia v prvotných štádiách. "Takéto včasné vyhľadávanie nádorových ochorení je označované ako onkologický skríning a v súčasnosti je jednoznačne odporúčaný pre karcinóm hrubého čreva a konečníka, karcinóm krčka maternice a karcinóm prsníka," pripomenula Kubicová.

Mimoriadne dôležité sú preto pravidelné preventívne prehliadky u všeobecného lekára či gynekológa.

Ochoreniam sa dá predchádzať aj vďaka primárnej prevencii, a to dodržiavaním správnej životosprávy, ako udržiavanie optimálnej telesnej hmotnosti, pravidelný pohyb, abstinencia od cigariet a alkoholu či vyhýbanie sa nadmernému slneniu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 06:51