V klinickej štúdii s liekmi nazývanými inhibítory mTOR sa zistilo, že posilnili imunitný systém starších ľudí a potenciálne predĺžili ich životnosť. Ďalšou štúdiou je testovanie senolytík, lieky, ktoré eliminujú bunky, ktoré spôsobujú starnutie.pxhere.com
StoryEditor

Dostali ste nový liek? Pýtajte sa lekárnika

27.08.2020, 11:03
Autor:
(dia)(dia)
Ak má liek naozaj pomôcť, mali by sme dodržiavať všetky pokyny lekára či lekárnika. Každý liek má totiž svoje špecifiká a treba na ne pamätať.

V opačnom prípade môžeme nesprávnym užívaním lieku znížiť jeho účinnosť, alebo si dokonca privodiť ďalšie zdravotné problémy. Odporúča Asociácia na ochranu práv pacientov v projekte Lieky s rozumom.

Pred návštevou lekárne majte vždy jasno v nasledujúcich otázkach. Ak vám čokoľvek nie je jasné, pýtajte sa lekárnika.

1. NA ČO LIEK SLÚŽI?
Niektoré lieky sa používajú na liečbu ochorenia, iné na potlačenie príznakov. Skôr, ako začnete liek užívať, je preto dobré vedieť, čo od neho môžete očakávať.

2. AKO HO SPRÁVNE UŽÍVAŤ?
Niektoré lieky, napríklad antibiotiká, sa musia užívať v rovnakom čase každý deň. Kým jedny je lepšie užiť ráno nalačno, iné si treba dať až po jedle. Možno máte problém s prehĺtaním tabliet, a preto si lieky zvyknete drviť alebo rozpúšťať na lyžičke. Sú však aj lieky, pri ktorých sa to robiť nesmie, pretože sa tým ovplyvňuje ich účinnosť. Na toto všetko sa preto pýtajte skôr, než začnete liek brať.

3. AKO LIEK SKOMBINOVAŤ SO SÚČASNOU LIEČBOU?
Niektoré lieky aj výživové doplnky sa môžu vzájomne ovplyvňovať. Pri nesprávnej kombinácií liečiv tak môže dôjsť k zvýrazneniu alebo, naopak, k zníženiu niektorých účinkov liekov. Existujú dokonca nebezpečné kombinácie, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Informujte preto svojho lekára a lekárnika o všetkých liekoch, vitamínoch či iných výživových doplnkoch, ktoré užívate.

4. AKO DLHO BUDEM UŽÍVAŤ LIEČBU?
Niektoré lieky stačí užívať len dovtedy, pokým neustúpia príznaky ochorenia. Pri iných, ako napríklad pri antibiotikách, je potrebné doužívať celú predpísanú liečbu.

Dnes je medzi pacienti pomerne časté, že prestanú užívať antibiotiká vo chvíli, ako sa začnú cítiť dobre. A to je chyba. Choroba sa totiž môže vrátiť, a keď vám v budúcnosti bude musieť lekár predpísať antibiotiká opäť, nemusia vám zabrať. Sú však aj lieky, ktoré sa užívajú celý život, napríklad po transplantácii.

5. ČO AK ZABUDNEM UŽIŤ DÁVKU?
Každá príbalová informácia lieku pamätá aj na takúto situáciu. Dôležité je poradiť sa, čo ďalej, a neužiť liek podľa vlastného uváženia.

6. JE POTREBNÉ VYHNÚŤ SA POČAS UŽÍVANIA LIEKU NEJAKÝM POTRAVINÁM ALEBO ČINNOSTIAM?
Sú situácie, pri ktorých môžu lieky ovplyvniť vašu spôsobilosť, ako napríklad šoférovanie či obsluhu strojov. Niektoré si môžu vyžadovať dokonca obmedzenia v jedálničku.

V prípade vakcín vám môže lekár odporučiť, aby ste sa vyhli saunovaniu, horúcemu kúpeľu či fyzickej námahe. No a v neposlednom rade treba myslieť na to, že keď užívate akúkoľvek liečbu, mali by ste sa vyhnúť konzumácii alkoholu. Spýtajte sa lekárnika, čoho sa pri vašom novom lieku vyvarovať.

7. AKÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY MÔŽEM OČAKÁVAŤ? KEDY SA UŽ OBRÁTIŤ NA LEKÁRA?
Nežiaduci účinok sa môže objaviť pri akomkoľvek lieku. Treba však rozlišovať, či ide o ľahšiu a očakávanú reakciu, alebo veľmi závažný účinok lieku, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc a vysadenie lieku. Požiadajte preto lekárnika o vysvetlenie, aké nežiaduce účinky možno v prípade vašej liečby očakávať a ako postupovať, ak by sa vyskytli.

8. JE VHODNÉ UŽÍVAŤ K PREDPÍSANEJ LIEČBE AJ INÉ VOĽNOPREDAJNÉ LIEKY?
Lekár zväčša informuje svojich pacientov aj o možných voľnopredajných liekoch či doplnkoch, ktoré si má zakúpiť k predpísanej liečbe.

Nikdy však nie je na škodu poradiť sa s lekárnikom, aj vzhľadom na dostupnosť jednotlivých liečiv.

V prípade antibiotík sa odporúča v určitých časových odstupoch užiť aj probiotiká. Vďaka nim môžeme zabrániť narušeniu črevnej flóry a predísť prípadným tráviacim ťažkostiam. Pri prechladnutiach vám môže lekárnik odporučiť zvýšený prísun vitamínov. Ale pozor, vždy sa treba informovať na správne užívanie, dávkovanie a rozstupy medzi jednotlivými liečivami, ktoré užívate, a to aj pri vitamínoch a výživových doplnkoch. Pri kratšom intervale alebo súčasnom užití sa totiž môžu vzájomne ovplyvniť v účinku alebo dokonca spôsobiť zdravotné komplikácie.

9. AKO SPRÁVNE LIEK SKLADOVAŤ?
Skladovanie liekov sa môže líšiť. Kým niektoré lieky je potrebné uchovávať v chlade, iné sa majú držať v miestnosti pri izbovej teplote. Dôležité pri skladovaní je vždy liek dôkladne uzavrieť a v prípade liečiv, ktoré sa dotýkajú slizníc (napríklad nosné kvapky), dbať aj na hygienu aplikátora po použití, aby nedochádzalo k opätovnému zanášaniu infekcie.

10. MÔŽE SA LIEK UŽÍVAŤ AJ POČAS TEHOTENSTVA ALEBO DOJČENIA?
Je pomerne málo liekov, ktoré sú povolené v období tehotenstva či dojčenia. Nikdy si preto nenasadzujte liečbu sama, ani len na zdanlivo obyčajnú nádchu, bez toho, aby ste sa predtým neporadili s lekárom. Lieky majú tendenciu prechádzať cez krv, resp. materské mlieko k dieťaťu a môžu mu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Preto, ak sa rozhodnete zakúpiť si voľnopredajný liek či výživový doplnok v lekárni, vždy sa informujte u lekárnika, či je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy.


(www.liekysrozumom.sk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 11:18