Tieto lieky sa zle znášajú s alkoholom a ich kombinácia by vám mohla priniesť vážne zdravotné riziká.Pixabay
StoryEditor

Takmer polovica pacientov sa svojho lekára nikdy neopýtala na počet užívaných liekov

23.06.2020, 10:16
Autor:
(dia)(dia)
Až 42 % pacientov sa na svojho lekára nikdy neobrátilo s otázkou, či je potrebné, aby užívali také množstvo predpísaných liekov.

Ukázal to prieskum realizovaný pre projekt Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov SR vzdeláva verejnosť o rozumnej spotrebe liekov, postoj pacientov k predpísanej liečbe je do veľkej miery pasívny.


Počet užívaných liekov nepovažujú pacienti za rizikový a väčšina z nich nad ním ani neuvažuje. Potvrdzuje to prieskum agentúry 2muse realizovaný koncom minulého roka na reprezentatívnej vzorke 606 respondentov.

Chronickí pacienti v ňom uviedli, že v 36 % prípadov im nenapadlo opýtať sa svojho lekára na počet liekov, v 23 % bola pre nich prvoradá účinnosť liečby a v 3 % mali dokonca strach upozorniť na počet pravidelne užívaných liekov.

DÔVOD NEOPÝTANIA SA LEKÁRA NA POČET UŽÍVANÝCH LIEKOV

  • Nemyslím si, že užívam veľa liekov 40 %
  • Nikdy mi nenapadlo sa na počet liekov pýtať lekára 36 %
  • Počet liekov nie je pre mňa podstatný, keď mi liečba pomáh. 23 %
  • Overím si svoju liečbu na internete 4 %
  • Bojím sa na počet liekov opýtať lekára 3 %
  • Opýtam sa známych s podobnou diagnózou 2 %
  • Iný dôvod 3 %

Riziko nežiaducich účinkov narastá s počtom užívaných liekov

Čím viac liekov pacient užíva, tým skôr môže dôjsť k predpísaniu liekov, ktoré sa budú navzájom ovplyvňovať v účinku. „Ak pacientovi zvýšime počet užívaných liekov z dvoch na sedem, riziko nežiaducich účinkov vzrastie až 6-násobne,“ upozorňuje PharmDr. Miroslava Snopková, PhD., 2. viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Zvýšená opatrnosť pri nastavovaní liečby je podľa nej na mieste u starších pacientov, ktorí na liečbu reagujú inak ako mladší pacienti a je tiež predpoklad, že trpia viacerými ochoreniami. Podobne rizikovou skupinou z hľadiska počtu užívaných liekov sú chronickí pacienti, ktorí sa liečia na viacero ochorení a navštevujú tak pravidelne hneď niekoľko špecialistov.


„Pre bezpečné nastavenie liečby je dôležité, aby sa pacient lekára pýtal a zároveň ho informoval o všetkých liekoch, ktoré užíva. Či už sú to lieky predpísané iným lekárom alebo voľnopredajné, ktoré si pacient zakúpil sám,“ upozorňuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Lekár zníži počet užívaných liekov

Ako ukázal prieskum, lekári na podnety svojich pacientov reagujú vo veľkej miere pozitívne. Viac ako polovica pacientov uviedla, že im lekár na základe ich dopytu znížil počet užívaných liekov a viac ako pätina lekárov úpravu liečby navrhla sama. Podľa Lévyovej si niektorí pacienti nechcú ani dnes pripustiť, že za svoju liečbu sú do istej miery tiež zodpovední. „Pacient by nemal byť len pasívnym prijímateľom liečby, ale plnohodnotným partnerom svojho ošetrujúceho lekára,“ uzatvára.

ZNÍŽENIE POČTU LIEKOV LEKÁROM PO UPOZORNENÍ PACIENTA

OTÁZKA: Upravil vám váš lekár následne liečbu tak, aby ste užívali menší počet liekov?
áno 54,4 %
nie 40,2 %
neviem 5,4 %

NAVRHNUTIE POČTU ZNÍŽENIA LIEKOV LEKÁROM

OTÁZKA: Navrhol vám niekedy lekár, že vám zníži počet predpísaných liekov (samotným lekárom, iným lekárom), ktoré užívate?
áno 26,7 %
nie 58,3 %
neviem 15,0 %

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:54