Únava, bolesti hlavy, nespavosť, ekzémy, depresie, nadváha a problémy s chudnutím, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, časté choroby, oslabená imunita a ďalšie iné zdravotné ťažkosti. „To všetko môže mať jednoduché vysvetlenie – naše telo nedokáže správne spracovať prijímané potraviny. Imunológovia tomu hovoria POTRAVINOVÁ ALERGIA, laická verejnosť INTOLERANCIA,“ vysvetľuje Ing.Elena Gaboňová, manažér laboratórneho segmentu AGELLAB Zvolen.
Ako s týmto problémom bojovať?
Črevný imunitný systém podľa Gaboňovej hrá v tele dôležitejšiu úlohu, ako si možno myslíme. „Viac ako 80 % imunitných obranných reakcií vzniká v čreve,“ dodáva.
Čo je potravinová alergia a neznášanlivosť ?
Potravinová alergia je podľa Gaboňovej nepriaznivá imunitná odpoveď na potravinové alergény. „V určitých prípadoch rozpoznáva imunitný systém komponenty potravín ako antigénne - neľudské zložky, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie ľudského zdravia, vtedy reaguje s cieľom zničiť napádajúci antigén,“ konštatuje.
Tri hlavné formy alergie
Pretože všetky imunitné reakcie na potravinové antigény sa volajú „potravinové alergie“, je dôležité rozlišovať medzi tromi hlavnými formami alergie:
- akútna symptomatická potravinová alergia I typu (vyznačuje sa okamžitým nástupom symptómov po požití danej potraviny. Symptómy sa môžu objaviť sekundy až minúty po požití.)
- asymptomatická potravinová alergia II typu (pacienti nemajú takmer žiadne príznaky a vo väčšine prípadov nevedia, že ich imunitný systém reagoval na potravinu)
- oneskorená potravinová alergia III typu – neznášanlivosť, laicky nazývaná „intolerancia“ (oneskorený výskyt symptómov, ktoré sa môžu objaviť až tri dni po konzumácii potraviny, môžu viesť k chronickým a nie k akútnym ochoreniam).
Potravinová „intolerancia“ je neznášanlivosť alebo precitlivenosť žalúdka vznikajúca pri príjme potravy.
„Táto neznášanlivosť vzniká v procese trávenia, kedy sa potraviny v tele rozkladajú na jednotlivé časti. Potravinová neznášanlivosť je skôr odozva tráviaceho systému než systému imunitného,“ vysvetľuje Gaboňová s tým, že jej vznik úzko súvisí s tráviacim procesom v tenkom čreve a s poruchami činnosti črevnej slizničnej bariéry.
„Ak je tráviaci trakt sústavne zaťažovaný nevhodnými potravinami, môže postupne viesť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva,“ dodáva.
Potravinová neznášanlivosť nie je život ohrozujúca, avšak jej prejavy by sa nemali podceňovať. Podľa posledných štatistík ňou trpí viac ako 50 % populácie bez toho, aby niečo tušili.
Faktory prispievajúce k vzniku potravinových alergií:
- štýl stravovania (fast food)
- zloženie potravín, vysoko hybridná pšenica, ktorá obsahuje oveľa viac lepku ako bežná pšenica
- zvýšené používanie spracovaných potravín s použitím čisteného lepku
- zvýšené ekologické znečistenie
- zvýšená spotreba liekov (lieky poškodzujú črevnú mikroflóru a črevnú bariéru)
- syndróm zvýšenej priepustnosti čreva (syndróm „leaky gut“)
Test potravinovej neznášanlivosti sa odporúča vykonať osobám, ktoré:
- majú problémy s tráviacou sústavou (napr. zápcha, hnačka, nadúvanie),
- trápia opakujúce sa bolesti brucha a majú časté kŕče brucha,
- zaznamenali neopodstatnenú stratu hmotnosti, priberanie
- pozorujú u seba ekzémy, vyrážky, bolesti hlavy, chronickú únavu, nespavosť, zápal črevného systému, poruchy vstrebávania látok
Ako prebieha vyšetrenie na potravinovej alergie/neznášanlivosti?
Potravinová alergia III.typu (neznášanlivosti/ intolerancie) sa zisťuje vyšetrením venóznej krvi a stolice.