Reuters
StoryEditor

Ľudia s cukrovku sú viac ohrození nákazou COVID-19

09.04.2020, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Svetová zdravotnícka organizácia považuje cukrovku a obezitu za rizikový faktor rozvoja vážneho až kritického priebehu COVID-19.

Nedávno publikované údaje z Veľkej Británie poukazujú na fakt, že viac ako dve tretiny ľudí s kriticky vážnym priebehom koronavírusovej infekcie mali vek 60-64 rokov a nadmernú hmotnosť (nadváhu, obezitu).

„Obézni jedinci a diabetici patria do zvýšene rizikovej skupiny ohrozenej kriticky vážnym priebehom infekcie COVID-19 aj pred dosiahnutím seniorského veku 65 rokov,“ upozorňuje Doc. MUDr. Peter Minárik, PhD. viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie. Ide o diabetikov 2. typu. 

Aj skúsenosti z Talianska potvrdzujú, že 99% úmrtí bolo u pacientov s pridruženými ochoreniami, ktoré úzko súvisia s obezitou – diabetes mellitus 2. typu, artériová hypertenzia, nádorové ochorenia. Mladší vek, dobrá fyzická kondícia a primeraná telesná hmotnosť znižujú šance pre kriticky vážny priebeh infekcie.

Jediným účinným opatrením je disciplína vo všetkých oblastiach:

• hygiena a ochrana v najvyššej možnej miere

• zdravá a kaloricky primeraná výživa a čerstvé potraviny

• dostatok zeleniny a ovocia, strukovín, celozrnných obilnín, orechov a rastlinných semien, ktoré sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov, sú prevenciou dodatočného priberania na hmotnosti a posilňujú imunitu

• zo živočíšnych potravín sú vhodné predovšetkým ryby a nízkotučné mliečne výrobky

• vyhnúť sa neúmernému nakupovaniu nadmerných zásob, z ktorých mnohé sú bohaténa tuky, cukry, energiu a soľ

• zásadným opatrením je nefajčiť!

• nevyhnutný je pohyb

• netreba zabúdať ani na správny pitný režim, vhodná je najmä pitná, pramenitá a nízko mineralizovaná voda

Aj obezita je pandémiou

MUDr. Fábryová Ľubomíra, PhD, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie

Počet obéznych ľudí sa celosvetovo za posledných päťdesiat rokov takmer strojnásobil. Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že do roku 2025 bude trpieť obezitou každý 5. dospelý na svete. Vo väčšine Európskych krajín, Slovenskú republiku nevynímajúc, sa nadhmotnosť či obezita vyskytuje u viac ako 2/3 dospelej populácie. Paralelne s nárastom obezity stúpa aj počet diabetikov 2. typu. Cukrovku a obezitu môžeme smelo nazvať „nerozlučnými dvojičkami“, čo viedlo k vytvoreniu ich spoločného označenia „diabezita“ Nadhmotnosť, obezita a diabetes mellitus bez ohľadu na vek predstavujú zvýšené riziko kriticky vážneho priebehu infekcie COVID-19.

Cvičiť sa dá aj doma

„Významnou zložkou udržiavania dobrej fyzickej i mentálnej kondície a podpory imunity je každodenný výdatný pohyb a cvičenie," pripomína doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD. odborná garantka Centra pohybovej aktivity SAV.

V čase limitovaných sociálnych kontaktov sa však dá cvičiť aj doma: či už vo vlastnej záhradke, na balkóne, terase, alebo aspoň pri otvorenom okne. Neodporúčame, aby sa v súčasnej závažnej dobe stretávali priatelia, susedia, spolupracovníci, a pod. za účelom spoločného športovania, a to ani s použitím ochranných masiek a rúšok. Ideálne je cvičiť osamote, alebo iba v úzkom kruhu členov jednej domácnosti. Tieto zásady zdôrazňujeme obzvlášť pre ľudí s obezitou a cukrovkou.

Testovanie aj obéznych

Svetová obezitologická asociácia (WOF) a Európska asociácia pre štúdium obezity (EASO) vyzvali vlády na celom svete, aby do svojich stratégií monitorovania začlenili aj hľadiská so zreteľom na zvýšenú rizikovosť populácie s nadhmotnosťou a obezitou. Tým by sa mohlo zabezpečiť zachovanie lepšieho zdravia pre väčšinu obyvateľov a minimalizovať negatívny vplyv na zdravie populácie v tomto náročnom čase.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 20:24