StoryEditor

Zuzana Hercegová: Diabetická diéta ako archaizmus

05.04.2020, 14:46
Autor:
(dia)(dia)
Diétu, o ktorej si mnoho ľudí myslí, že pozostáva len z istého dookola opakujúceho sa druhu potravín, ktoré ani náhodou nezahŕňajú nič sladké, a už vonkoncom nie pestré, pokladám za najväčší mýtus o ochorení, s ktorým žijem už 18 rokov.

Diabetes mellitus 1. typu je ochorenie, s ktorým sa dá žiť úplne normálny život. Začiatky sú, samozrejme, veľmi náročné, ale keď sa s ním zžijeme, naučíme sa aplikovať si inzulín, merať glykémie a keď sa staneme kamošmi so sacharidovými jednotkami, dá sa s ním zvládnuť akákoľvek situácia. Svadby, dovolenky, Vianoce, Silvestre...

V minulosti známa prísna diabetická diéta pre diabetikov 1. typu už dnes realitou nie je. 

Všade veľké množstvo jedla a kontrolujúce pohľady tých, ktorí o nás vedia, že sme diabetici. „Zuzka, ty si zmrzlinu s nami asi nedáš, však?“ A prečo nie? Každý diabetik, ktorý pozná svoje telo a zákonitosti diabetu, predsa vie, že môže zjesť všetko, čo len chce, alebo ako sa hovorí „všetko, čo nezje mňa“. Pri akomkoľvek jedle je pre každého diabetika alfou a omegou zodpovedať si tri základné otázky: Kedy budem jesť? Čo budem jesť? Aká veľká porcia jedla je pre mňa aktuálne bezpečná?

Diabetik nemusí dodržiavať striktnú diétu

Ak si vie odpovedať na tieto otázky, aplikovať si príslušnú dávku inzulínu (podľa typu inzulínu aj v dostatočnom predstihu) a vie, koľko sacharidových jednotiek prijme, je takpovediac „zahojený“. Každý z nás si môže dopriať kúsok svadobnej torty, najrôznejšie exotické ovocie, zmrzlinu, vyprážané či múčne jedlá, pizzu aj McDonald´s.

Dávno teda neplatí, že diabetik musí dodržiavať striktnú diétu. Naopak, strava diabetika má byť pestrá, bohatá a racionálna. V skratke taká, ktorá prospieva nášmu zdraviu. Tí najlepší odborníci ju v našej poslednej knihe Dia šlabikár+ nazvali racionálnou stravou s regulovaným príjmom sacharidov.

diašľabikár diašľabikár OZ Špišiačik

Ide o personalizovanú nutrične definovanú liečebnú výživu, ktorá nie je o zákazoch, ale o podmienkach. Aj vďaka nej si vie každý z nás v spolupráci s ďalšími faktormi plniť svoje liečebné ciele.

A preto, ak práve čítate tento článok a ste napríklad rodič detského diabetika, dovoľte mu ochutnať všetko na svete. Nevarte mu zbytočne na Vianoce či iné sviatky rybu na vode a zemiaky bez chuti, doprajte mu všetko to, čo si dáva zvyšok rodiny.

Prečítajte si vo voľne prístupných knihách s názvom Dia šlabikár rôzne recepty a návody, ako správne počítať množstvo sacharidových jednotiek v strave. Pretože dostatočne edukovaný diabetik bude aj dobre kompenzovaný diabetik, a dobre kompenzovaný diabetik je, verte mi, šťastný diabetik.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 02:12