diašľabikárOZ Špišiačik
StoryEditor

Svetový deň diabetu sme oslávili novým Dia šlabikárom!

23.02.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Projekt Dia šlabikár vznikol v roku 2013 v čase, keď sme cítili, že v našej komunite, do ktorej, bohužiaľ, stále pribúda veľa nových diabetikov, chýba dostatočná edukácia.

Aj keď sme my diabetici edukovaní našimi lekármi, nikto needukuje naše okolie, ktoré by malo byť paradoxne najviac pripravené pomôcť nám v záťažových situáciách. Vznikol teda projekt, ktorý mal za cieľ vzdelávať nielen pacientov, ale aj naše rodiny a naše okolie – našich učiteľov, trénerov, spolužiakov a napríklad aj policajtov.

O diabete sa veľa nehovorí

Prvým cieľom projektu bolo vytvoriť prezentáciu, s ktorou sme edukovali napríklad v triedach, kde sa ocitol novodiagnostikovaný diabetik.

Chceli sme mu zlepšiť začiatok spolužitia s chorobou diabetes mellitus 1. typu a vytvoriť najlepšie podmienky pre jeho nový sladký život.

Práve v tomto momente sme si uvedomili, že okrem novembra, teda mesiaca, v ktorom sa oslavuje Svetový deň diabetu, sa o diabete veľa nehovorí a okrem kníh v medicínskom jazyku existuje veľmi málo informácií, ktoré by o diabete hovorili „v kocke“ a „po lopate“.

Napadlo nám, že našu prezentáciu prerobíme, doplníme o cenné rady rodičov diabetických detí, o praktické pomôcky, tipy, triky a ďalšie informácie, ktoré novodiagnostikovanému diabetikovi nevysvetlí lepšie ani žiaden lekár.

Dia šlabikár s podtitulom Príručka pre deti s diabetom

V niektorých veciach si totiž rozumieme navzájom len my, ktorí s našou sladkou diagnózou žijeme každý deň.

A tak postupom času vznikla kniha Dia šlabikár s podtitulom Príručka pre deti s diabetom, pre ich rodičov, spolužiakov a kamarátov. Kniha obsahovala odpovede na všetky základné otázky, ako si merať glykémie, ako si aplikovať inzulín, ako sa stravovať, ako športovať a cenné rady našich rodičov a aj samotných diabetikov.

Kniha nebola písaná medicínskym jazykom, ale takým, aby informáciám porozumel každý.

Publikáciu sme nedovolili predávať, ale zadarmo sme ju poskytli každému novodiagnostikovanému diabetickému dieťaťu a ostatní diabetici si ju mohli bezplatne stiahnuť do svojich počítačov, tabletov či telefónov vo forme e-booku.

Dia šlabikár 2

Záujem verejnosti nás veľmi prekvapil a knihy v tlačenej verzii sa nám rýchlo minuli. Po dvoch rokoch sme tak stáli pred otázkou, či urobiť dotlač knihy, alebo novú vylepšenú verziu.

Zvolili sme si druhú možnosť a na svete sme privítali publikáciu Dia šlabikár 2.

Kniha bola doplnená o najnovšie informácie z oblasti našej liečby, života s diabetom, z legislatívy a o informácie z mnohých ďalších oblastí.

Rovnako ako prvú knihu, aj túto sme vydali vo svojej vlastnej réžii z prostriedkov, ktoré Združenie rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi získalo od rôznych pharma firiem a našich partnerov.

Zaviazali sme sa, že ju opäť darujeme každému dieťaťu, ktoré v čase trvania projektu ochorie, a opäť sme vytvorili aj verziu e-booku, ktorá je stále k dispozícii na bezplatné stiahnutie.

Audiokniha Dia šlabikár 2

Pri našich akciách a edukáciách sme sa často stretávali aj s nevidiacimi a so slabozrakými diabetikmi, a práve to nás inšpirovalo, aby sme knihy vydali s pomocou našich partnerov aj v Braillovom písme a rovnako vytvorili aj audioverzie.

Audioknihu Dia šlabikár 2 dokonca načítali diabetické deti z nášho Združenia s pomocou svojich rodičov a súrodencov.

Takto takmer pred rokom, v novembri 2018, sme sa dostali do fázy, keď nám opäť ubudli tlačené knihy. Časť diabetických detí z nášho Združenia oslávilo Svetový deň diabetu na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Vrátili sa namotivované začať pracovať na ďalšej knihe. Po roku snáh, písania, vybavovania finančnej podpory, grantov a príspevkov sa náš sen stane skutočnosťou...

Dia šlabikár +

Na svete privítame Dia šlabikár +! A prečo plusko a nie trojka? Odpoveď súvisí s naším ďalším veľkým snom, a to vydať túto knihu už aj v iných jazykoch, napríklad v češtine a angličtine.

Nový Dia šlabikár s plánovaným vydaním v deň nášho veľkého sviatku 14. novembra bude zase o niečo novší, vylepšený, dokonalejší. Obsahovať bude kapitoly o diagnostike a klasifikácii diabetu, o komplikáciách, liečbe i o samotnom živote s diabetom.

A niektoré kapitoly vás určite prekvapia...

Preto nám držte palce, nech sa náš projekt, ktorý bude pokračovať v obdarovávaní diabetikov po celom Slovensku, vydarí tak, ako sme si vysnívali, a nech pomôže čo najviac ľuďom zvládať život s diagnózou Diabetes mellitus najlepším možným spôsobom.

Zuzana Hercegová

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 15:18