Penový valec čiže foam roller je zaujímavá pomôcka, ktorá sa pomocou automasáže používa na uvoľnenie a rozmasírovanie stuhnutých svalov. Pre bežcov bude valec najzaujímavejší predovšetkým pre použitie na svaly a väzy dolných končatín. Lýtka a stehná sú totiž pri behu veľmi zaťažované a ich preťaženie môže spôsobovať bolesti kolien, bedier a ďalšie nepríjemnosti, ktoré bežci často mylne považujú za ortopedický problém. Okrem dolných končatín sa dá valec efektívne využiť aj na uvoľnenie chrbta alebo hrudníka.Flickr
StoryEditor

Fyzioterapeutka: Rehabilitácia pomáha zabrániť aj návratu rakoviny

08.02.2022, 13:00
Autor:
TASRTASR
Onkologickí pacienti prichádzajú na rehabilitáciu najčastejšie s problémom s rovnováhou či závratmi.

Rehabilitácia pomáha zabrániť aj návratu rakoviny u onkologických pacientov. Fyzioterapia je nápomocná pri získaní svalovej sily, zväčšení rozsahu pohyblivosti kĺbov či odstránení lymfedému. Uviedla to pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine, ktorý pripadá na 4. februára, vedúca fyzioterapeutka nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Libuša Klamárová.

"V rámci rehabilitácie sa stretávame aj s onkologickými pacientmi, tiež s pacientmi, ktorí sa vyliečili z rakoviny a väčšina z nich nachádza novú prioritu v živote - zabrániť návratu rakoviny," načrtla Klamárová.

Problémy s rovnováhou aj závratmi

V rehabilitácii onkologických pacientov je podľa Klamárovej dôležitý prístup, ktorý je závislý od typu nádoru, postihnutého miesta, štádia ochorenia, veku pacienta, sociálneho zázemia, ale aj psychického stavu.

Onkologickí pacienti prichádzajú na rehabilitáciu najčastejšie s problémom s rovnováhou či závratmi. Po chemoterapii sa u nich vyskytujú aj ťažkosti s pamäťou a koncentráciou.

"Pri rakovine krku môžu byť zasa poškodené nervy, ktoré ovplyvňujú schopnosť usmievať sa, zatvárať oči, rozprávať alebo jesť. Výnimočná nie je ani inkontinencia, kde sa fyzioterapeuti zameriavajú na cvičenie panvového dna," priblížila fyzioterapeutka.

Hlavným cieľom rehabilitačnej starostlivosti je zlepšenie vytrvalosti, sily, zvýšenie sebavedomia

Pacienti podľa nej bývajú po liečbe často unavení, preto odborníci prispôsobujú tempo cvičenia. Ak majú pacienti problém s mobilitou, cvičenie sa zameriava na svalovú silu a rozsah pohyblivosti kĺbov.

"Špecifickým problémom je lymfedém. Lymfatické uzliny sú štruktúry veľkosti fazule, ktoré cirkulujú a filtrujú tekutiny ako súčasť imunitného systému. Ich poškodenie či odstránenie môže viesť k nahromadeniu tekutín, čo spôsobuje opuch a bolesť. Fyzioterapeut napomáha k odstráneniu lymfedému špeciálnou masážou, kompresným obväzom a cvičením, čím sa kvalita života pacienta zvyšuje," ozrejmila Klamárová.

Hlavným cieľom rehabilitačnej starostlivosti je podľa nej obnovenie a uchovanie funkcie pohybového systému, zlepšenie vytrvalosti, sily, zvýšenie sebavedomia, vyrovnávanie sa s úzkosťou a emocionálnymi problémami spôsobenými diagnózou rakoviny a následnou liečbou.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 11:06