Pixabay
StoryEditor

Ako predísť cukrovke? Pomôcť má preventívny program

30.11.2019, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Slovenská diabetologická spoločnosť prichádza s preventívnym programom v otázke ochorenia diabetes mellitus. Zameria sa na pacientov, pripraví preventívne aktivity a vytvorí aj servis pre médiá.  

Starostlivosť, dostupnosť, spolupráca je názov preventívneho programu Slovenskej diabetologickej spoločnosti na rok 2020, ktorého cieľom je poukázať na prevenciu pred cukrovkou, respektíve na dôležitosť liečby tohto ochorenia.

V rámci starostlivosti o pacientov diabetologická spoločnosť plánuje edukatívne regionálne stretnutia diabetikov po celom Slovensku, počas ktorých sa zameria na merania glykovaného hemoglobínu.

Pacientom pripomenie aj dôležitosť správnej adherencie v liečbe tohto nevyliečiteľného ochorenia.

Diabetologická spoločnosť vytvorí aj Servis pre meDIA – SDS, kde budú odborníci v oblasti diabetológie odpovedať na otázky médií týkajúce sa ochorenia diabetes mellitus.

 

 

Starostlivosť o širokú verejnosť je treťou časťou programu na prevenciu cukrovky 2. typu. Do skríningovej kampane sa budú môcť zapojiť firmy so svojimi zamestnancami, ktorým tím diabetickej spoločnosti poskytne preventívne merania a edukáciu o tom, aká dôležitá je pravidelná fyzická aktivita a strava, ktorá obsahuje málo jednoduchých cukrov a tukov a aké dôležité je jesť denne zeleninu.

„V prevencií cukrovky je veľmi podstatné klásť dôraz na pravidelný pohyb, pričom najjednoduchšie je ho možné zabezpečiť obyčajnou chôdzou. V tejto oblasti budeme spolupracovať aj s inými občianskymi združeniami alebo nadáciami,“ vysvetľuje diabetologička, doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSc., prezidentka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Súčasťou kampane je aj príprava redizajnu stránky www.zivotbezcukrovky.sk  pre širokú verejnosť, pacientov a rodinných príslušníkov s aktuálnymi informáciami a novinkami týkajúcimi sa ochorenia diabetes mellitus.

Diabetes mellitus je chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín, alebo sa ho netvorí dostatok alebo ho organizmus nedokáže správne využiť.

Inzulín pomáha vstrebávať glukózu z krvi do tkanív, ktoré ho využívajú na svoju činnosť. Ak sa glukóza správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa s každým jedlom zvyšuje.

Nadmerné množstvo glukózy v krvi pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá.

Práve toto je príčinou neskorších komplikácií, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie obličiek, nervov a ďalšie ochorenia, ktoré so sebou diabetes prináša.

Existuje viacero faktorov-príčin, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky. Medzi ne patrí:

  •  dedičnosť,
  • obezita,
  • edostatok fyzickej aktivity,
  • stres,
  • najčastejšie ide o kombináciu všetkých uvedených príčin.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 07:43