Takýto postup pre pacientov s bolesťou na hrudníku sa v posledných desiatich rokoch viac ako strojnásobil a mnohých pacientov s nízkym rizikom to viedlo k zbytočnej hospitalizácii a zákroku. Štúdia, v ktorej lekári a pacienti zdieľali svoje názory na to, či ich treba testovať alebo nie, spôsobila zníženie počtu testov.Youtube
StoryEditor

AOPP: Pacienti stále nepociťujú v ambulanciách a nemocniciach zmeny k lepšiemu

25.11.2019, 17:38
Autor:
(dia)(dia)
„Končí ďalšie volebné obdobie a pacienti stále nepociťujú v ambulanciách a nemocniciach zmeny k lepšiemu,“ hodnotí Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR vývoj v zdravotníctve na Tretej celoslovenskej pacientskej konferencii, ktorá sa konala 22. až 23. 11. 2019 v Bratislave.

Kým po minulé roky sa najväčšia pacientska konferencia, ktorú organizuje Asociácia na ochranu práv pacientov AOPP, venovala novele zákona o úhrade liekov, či včasnej intervencii, tento rok sa rozhodla pre nosnú tému Partneri pre zdravie – Partneri pre zmeny.

,,Cieľom tohto ročníka konferencie bolo spojiť kľúčových aktérov slovenského zdravotníctva a otvoriť diskusiu o partnerstve a prínosoch pre pacienta,“ povedala Lévyová. Konferencia sa konal pod záštitou ministerky zdravotníctva SR, doc. MUDr. Andrey Kalavskej, PhD. a pod odbornou záštitou rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, prof. MUDr. Petra Šimka, CSc.

 

Podľa AOPP sa relatívne dobré roky nepodarilo využiť na politické presadenie zásadných zmien v zdravotníctve, obavy pacientov vzbudzuje prichádzajúca kríza a z nej vyplývajúci výpadok verejných zdrojov.

 

V rámci prvého dňa konferencie, ktorej sa zúčastnilo viac ako 160 účastníkov, vrátane zástupcov  pacientskych organizácií a hostí.

 

Nechýbali témy ako:

 

  • moderné trendy v nemocničnej starostlivosti,
  • laboratórna diagnostika 3. tisícročia,
  • dostupnosť zdravotníckych pomôcok, ale aj biologickej liečby.

 

Zmeny v oblasti poskytovania dlhodobej starostlivosti sa nedočkali potrebného konsenzu

Azda najväčšou témou boli dlho očakávané zmeny v oblasti poskytovania dlhodobej starostlivosti, ktorá sa ani po viacerých diskusiách medzi ministerstvami nedočkala potrebného konsenzu vedúceho k prijatiu samostatného zákona.

„Pracovná skupina vytvorená AOPP pracovala na príprave Stratégie dlhodobej starostlivosti dlhé mesiace. Budeme dôsledne žiadať, aby si budúca vláda osvojila jej odporúčania a začala budovať funkčný a pre každého dostupný systém starostlivosti o ťažko chorých a odkázaných,“ vysvetľuje zámer zverejnenej stratégie Mária Lévyová.

Tá vznikla pod gesciou Národného projektu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Záver prvého dňa dvojdňovej konferencie patril udeľovaniu ocenení AOPP „Môj lekár“ a „Moja sestra“. Ministerka zdravotníctva doc. MUDr. Andrea Kalavská odovzdala ceny 10 lekárom a 10 sestrám, o ktorých rozhodla na základe nominácií pacientov odborná porota zložená zo zástupcov lekárov, sestier, pacientskych organizácií a médií.

 

O svojom lekárovi a sestre mohla tento rok rozhodnúť aj široká verejnosť, a to hlasovaním v ankete na stránke asociácie.

Spomedzi ocenených lekárov tak najviac hlasov získal MUDr. Marián Rošák, ktorý už 15 rokov pracuje na septickom oddelení Univerzitnej nemocnice L. Paustera v Košiciach.

Spomedzi sestier najviac hlasov získala PhDr. Alena Kellnerová, MPH, ktorá pôsobí ako vedúca sestra Kliniky úrazovej chirurgie UN L. Paustera v Košiciach.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 06:11