StoryEditor

Omicron vydrží dlhšie na plastových povrchoch a pokožke

01.02.2022, 18:22
Autor:
(dia)(dia)
Nová štúdia zistila, že Omicron prežije na niektorých povrchoch dlhšie.

 Odborníci už vedia, že Omicron je najprenosnejší variant SARS-CoV-2, no nová štúdia zistila, prečo tomu môže tak byť. Na plastových povrchoch a koži totiž vydrží dlhšie ako ktorýkoľvek predchádzajúci variant.

 

Na pokožke vydrží 21 hodín, na plastoch 200

Odborníci sa čoraz viac zhodujú na tom, že vírus sa šíri predovšetkým vzduchom. Nová štúdia však odhaľuje, ako sa Omicron mohol stať dominantným. Podľa novej štúdie vydrží Omicron na plastoch takmer 200 hodín a na pokožke asi 21 hodín, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa rozšíri aj dotykom.

„Naša štúdia ukázala, že na plastových a kožných povrchoch varianty Alpha, Beta, Delta a Omicron vykazovali viac ako dvojnásobne dlhšie časy prežitia ako kmene z Wuhanu a zachovali si infekčnosť viac ako 16 hodín na povrchu kože, “ vysvetľujú autori.

Dva najnovšie hlavné varianty vírusu SARS-CoV-2 sa tak ukázali byť infekčnejšie ako ich predchodcovia.

Štúdia ešte neprešla odborným hodnotením. Profesorka Lorna Harriesová z univerzity v Spojenom kráľovstve však uviedla, že to vyzerá na zaujímavú a starostlivo vykonanú štúdiu.

 (zdroj: medicalnewstoday.com)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 16:26