StoryEditor

O starobný dôchodok je možné požiadať aj spätne

23.09.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak poistenec dovŕši dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o dôchodok. Môže naďalej pracovať bez toho, aby dôchodok poberal. Ak sa po nejakom čase rozhodne požiadať o dôchodok, môže oň požiadať aj spätne.


,,Vyplatený mu však môže byť najviac tri roky spätne od podania žiadosti o dôchodok, avšak len za obdobie po dovŕšení dôchodkového veku," vysvetľuje Sociálna poisťovňa.

Napríklad, ak dôchodkový vek dovŕšil 15. decembra 2014 a o dôchodok požiada v tomto roku 20. septembra 2019 so spätnou platnosťou, bude mu vyplatený iba od 20. septembra 2016 – čiže najviac tri roky spätne.


Ak chcete požiadať o dôchodok, objednajte si termín on-line

Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov, ktorí dosiahli dôchodkový vek alebo sa k nemu už blížia, že sa môžu vyhnúť čakaniu v pobočke a objednať si termín spísania žiadosti o dôchodok aj on-line, prostredníctvom rezervačného systému na webovej stránke Sociálnej poisťovne tu: 

https://www.socpoist.sk/objednajte-si-termin-navstevy-v-pobocke/66632s

Pomocou tohto systému si poistenci môžu rezervovať presný termín návštevy a prostredníctvom mailu dostanú informáciu nielen o tom, ktorý konkrétny zamestnanec ich bude vybavovať, ale aj aké doklady k tomu bude potrebovať.

Postup objednania si termínu je nasledovný: používateľ si po kliknutí vyberie agendu, ktorú potrebuje vybaviť, následne zadá názov svojej obce (trvalé bydlisko) a systém mu ponúkne najbližšie pracoviská, ktoré môže navštíviť. Po zadaní dátumu a presného času systém potvrdí termín návštevy a meno pracovníka, ktorý bude danú vec riešiť a dostane aj poučenie o tom, aké doklady si treba priniesť.

Rezervačný systém, ktorý Sociálna poisťovňa pre verejnosť zaviedla vo všetkých pobočkách v polovici januára tohto roku, už využilo takmer 30 tisíc poistencov.

Najviac z nich – 14 964 – si rezervovalo termín práve na spísanie žiadosti o starobný dôchodok, ďalších 3 851 sa touto formou objednalo na spísanie predčasného starobného dôchodku.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 22:05