Jej blahodárne účinky vám pomôžu s hnačkou, zápalom močových ciest, pri diéte a ako zábal vám odstráni celulitídu. Má upokojujúce účinky, pomáha pri cukrovke typu 2, znižuje cholesterol a bude pre vás veľmi prospešná aj ak máte chrípku.pixabay.com
StoryEditor

Výživové doplnky pre diabeteikov. Ktoré môžu pomôcť?

02.09.2019, 13:03
Autor:
(dia)(dia)
Udržiavanie normálnej hladiny glukózy v krvi je základom prevencie komplikácií cukrovky. Doplnky stravy môžu významným spôsobom pomôcť kontrolovať hladinu krvného cukru, prípadne iným mechanizmom pôsobiť proti komplikáciám diabetu. Diabetikom radí PharmDr. Beáta Kellerová z lekárne Dr.Max v Piešťanoch.

„Doplnky stravy však nemôžu nahrádzať ani predchádzať úpravu životosprávy. Rovnako nemôžu nahradiť liečbu, ktorú určil lekár,“ upozorňuje farmaceutka. V niektorých prípadoch môžu ich vzájomné kombinácie alebo kombinácie s liečbou výrazným spôsobom znížiť množstvo glukózy v krvi.

Preto je dôležité dôsledne sledovať glykémiu počas dňa, prípadne konzultovať s lekárom úpravu dávkovania. Takisto je dôležité informovať lekára aj lekárnika o všetkých liekoch i doplnkoch výživy, ktoré užívate alebo plánujete užívať.


Kyselina tioktová
Je veľmi silný antioxidant, spolu s vitamínmi skupiny B pomáha premieňať cukry, tuky a bielkoviny zo stravy na energiu, pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi pri cukrovke 2. typu. Spolu s vitamínom B1 sa používa nielen ako prevencia, ale priamo liečba poškodených nervov pri cukrovke. V strave je prítomná v malých dávkach, napríklad v mäse, pečeni, špenáte, pivovarských kvasniciach. Keďže môže vyvolať nadmerný pokles cukru v krvi, pri jej užívaní je vhodné pravidelné meranie glykémie.


Užívanie vo forme doplnkov stravy sa odporúča v dávke 50 – 300 mg denne. Vyššie dávky sa užívajú v tabletách viazaných na predpis. Vtedy, samozrejme, nie je vhodné dávku zvyšovať formou doplnkov výživy. Aj preto je vhodné lekára aj lekárnika informovať o všetkých prípravkoch, ktoré užívate.

Vitamíny skupiny B
Sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému. Majú priaznivé účinky na zápalové a degeneratívne ochorenia nervov. Vysoké dávky vitamínov skupiny B potláčajú bolesť nervov, ktorá je pri diabete často prítomná. Pre správnu činnosť nervového systému je potrebný dostatok vitamínu B1. Vitamín B6 sa zúčastňuje na odbúravaní cukrov, tukov, bielkovín. Spolu s magnéziom spolupôsobí pri mnohých procesoch v ľudskom tele. Vitamín B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a pre tvorbu nukleových kyselín. U pacientov užívajúcich metformín je zvýšená potreba kyseliny listovej.

Benfotiamín chráni bunky obličiek pred poškodením vysokou hladinou cukru v krvi. Je dostupný v prípravkoch Milgamma, Milgamma N.
Benfotiamín a kyselina alfa-lipoová sú v súčasnosti jediné dostupné látky nielen na prevenciu, ale aj na liečbu poškodenia nervov a benfotiamín aj pri poškodení obličiek typických pre nesprávne liečenú alebo nediagnostikovanú cukrovku.

Omega-3 mastné kyseliny
Znižujú odolnosť organizmu voči inzulínu, potláčajú zápal, znižujú usádzanie cholesterolu v cievach a mierne znižujú krvnú zrážanlivosť. Tým pomáhajú predchádzať kôrnateniu ciev a cievnym príhodám. V strave sa vyskytujú v morských rybách, vo vlašských orechoch, v mandliach, ľanových semenách.

Horčík – magnézium
Je jedným z najdôležitejších minerálov pre ľudské telo, spolu s vitamínom B6 sa spolupodieľa na mnohých procesoch. Je potrebný pre metabolizmus cukrov, tukov a nukleových kyselín, ďalej napríklad pri prenose nervového signálu, pri relaxácii svalov. Prirodzene sa vyskytuje v orechoch, olejnatých semenách, strukovinách, banánoch. Odporúčaná denná dávka u žien je 310 – 360 mg, u mužov 410 – 450 mg. Výrazné prekročenie dennej dávky môže vyvolať hnačku. Dlhodobé užívanie vyšších dávok nie je vhodné najmä u pacientov s poškodením obličiek.

Zinok
Je súčasťou inzulínu, jeho dostatočné množstvo podporuje tvorbu inzulínu v organizme. Je teda potrebný pre stabilnú hodnotu glykémie. Spolu s vitamínom C chráni pred infekciami a urýchľuje hojenie rán. Je dôležitý pre zdravú pokožku a správne videnie. Zinok sa prirodzene sa vyskytuje v červenom mäse, strukovinách, celozrnných výrobkoch, orechoch, tekvicových semiačkach. Zo stravy sa lepšie vstrebáva po tepelnej úprave. Odporúčaná denná dávka je cca 15 mg.

Chróm
Zlepšuje využívanie inzulínu a potláča vznik odolnosti organizmu voči inzulínu. Zvýšená potreba chrómu sa vyskytuje najmä pri cukrovke 2. typu. Pri cukrovke na podporu účinku inzulínu možno užívať 100 mcg denne.

Koenzým Q10
Ľudské telo si ho vytvára samo, táto schopnosť však po 20. roku života výrazne klesá. Koenzým Q10 je silný antioxidant. Je potrebný pre energetický metabolizmus bunky, chráni srdce a cievy, zvyšuje imunitu a pomáha hojeniu rán. Obsahuje ho napríklad v brokolica, hydina, červené mäso. Perorálne antidiabetiká znižujú jeho prirodzenú tvorbu v tele. Pri cukrovke 2. typu možno užívať až 100 – 200 mg denne. V doplnkoch stravy sa bežne vyskytuje v množstve 15 – 120 mg v jednej dávke.



Vitamín D
Správne sa vstrebáva spolu so stravou, ktorá obsahuje tuky. Prirodzene sa vitamín D tvorí aj v koži po jej vystavení slnečnému žiareniu. Vitamín D udržiava správnu hladinu vápnika v krvi a podporuje imunitu. Pre vitamíny rozpustné v tukoch platí, že pri dlhodobom užívaní vysokých dávok hrozí predávkovanie. Preto sa odporúča neprekračovať dávkovanie vitamínu D: u detí najviac 25 mikrogramov a u dospelých najviac 50 mikrogramov.

Škorica
Je to známe korenie, ktoré znižuje hladinu glukózy, cholesterolu, má antioxidačné a protizápalové účinky. Odporúčaná denná dávka je pol až jedna čajová lyžička mletej škorice (2 – 5 g) pridaná do jedla. Škorica sa neodporúča tehotným, dojčiacim ženám a malým deťom. Opatrnosť a konzultácia s lekárom ohľadne užívania je potrebná u pacientov s ochorením obličiek, pacientov užívajúcich lieky na zníženie krvnej zrážanlivosti. Citlivejším osobám ju možno podávať vo forme škoricového čaju.

Zelený čaj
Pripravuje sa z listov čajovníka čínskeho. Má silné antioxidačné vlastnosti, chráni srdce a cievy, znižuje vstrebávanie cholesterolu z čreva. Pre obsah kofeínu nie je vhodné piť ho minimálne 6 – 8 hodín pred spaním.

Ďalšie rastliny s preukázaným antidiabetickým účinkom dostupné vo forme čajov (jednotlivo alebo častejšie vo forme zmesí na zosilnenie účinku) sú: čučoriedka obyčajná, fazuľa záhradná, púpava lekárska, lopúch väčší, fenikel obyčajný a sladkovka hladkoplodá.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 09:45