Ak váš mäsožravý postoj zabraňuje tomu, aby sa vám na tanier v dostatočnom množstve dostala aj zelenina, môže to mať negatívny vplyv na vašu životnosť. Spojitosť medzi zvýšenou spotrebou mäsa a skorou smrťou bola už zaznamenaná v mnohých štúdiách, vrátane nedávnej vedeckej analýzy publikovanej v Journal of the American Osteopathic Association, ktorá zahŕňala 1,5 milióna skúmaných osôb. Odborníci dokonca špekulujú, že mäsožravcom hrozí zvýšené riziko úmrtnosti zo všetkých príčin v porovnaní s tými, ktorí uprednostňujú ovocie a zeleninu. To môže byť tiež zapríčinené tým, že ľudia, ktorí jedia veľa červeného mäsa, majú zároveň tendenciu konzumovať menej rastlinných potravín, takže do svojho tela dostanú menej antioxidantov a ďalších živín, ktoré pomáhajú chrániť proti rakovine a ďalším chorobám. Zvýšené riziko predčasného starnutia a smrti tiež ohrozuje ľudí, ktorí si užívajú grilovanie. Podľa The National Cancer Institute (NCI) sa pri grilovaní mäsa pri vysokých teplotách po dlhšiu dobu vytvárajú dve karcinogénne zlúčeniny - heterocyklické amíny a polycyklické aromatické uhľovodíky. Tieto látky spôsobujú zmeny v DNA, ktoré môžu zvýšiť riziko rakoviny. "Samotná konzumácia červeného mäsa vám život zrejme neskráti, ale ukazuje sa, že by mohla mať súvislosť s rozvojom nádorových ochorení. Ale aj tu platí, že nejde o jediný parameter, ktorý by vám mohol spôsobiť túto chorobu, ale je to vždy súhra viacerých faktorov, "povedala Bartolomějová.Pixabay
StoryEditor

Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky, hovorí odborníčka

09.07.2019, 14:00
Autor:
TASRTASR
Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová.

"Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku," povedala odborníčka na zdravú výživu. Pripomenula však, že grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť na úpravu jedla už ďalší tuk.

Vyvarujte sa chýb pri grilovačke

Podľa jej slov je potrebné sa pri takejto príprave jedla vyvarovať zásadným chybám, aby nebolo zdraviu škodlivé a rizikové. "Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky," zdôraznila.

Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.

Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. "Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo," dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 11:56