Fico chcel z vianočného príspevku postupne vytvoriť 13. dôchodok. Má to stáť: Ročne zhruba 80 miliónov eur Realita: Hoci rezort práce zatiaľ nedosiahol transformáciu vianočného príspevku pre dôchodcov na 13. dôchodok, dôchodcovia si predsalen prilepšia. Napriek víziám premiéra Fica však nepôjde o dvojnásobok. Maximálny možný príspevok bude aj tento rok vo výške sto eur. Na vianočný príspevok však bude mať nárok viac ľudí, pretože sa odvíja od priemernej mzdy, ktorá aj v minulom roku stúpla. Príčinou neplnenia sľubu je aj koniec jednofarebnej vlády Smeru. „Každá politická strana, ktorá je súčasťou vládnej koalície, musela istým spôsobom ustúpiť z niektorých výziev, ktoré boli súčasťou volebných programov. To je do istej miery aj osud trinásteho dôchodku, ktorý nie je súčasťou aktuálneho vládneho programu,“ povedal minister práce Ján Richter.Dreamstime
StoryEditor

Ako sa môže zvýšiť invalidný dôchodok?

10.06.2019, 13:00
Autor:
(dia)(dia)
Pri invalidnom dôchodku zákon o sociálnom poistení nestanovuje žiadnu minimálnu výšku či hranicu, ktorú by mal poberateľ invalidného dôchodku dostávať zo Sociálnej poisťovne.

,,Výška invalidného dôchodku závisí od toho, ako dlho poistenec predtým pracoval, z akých hrubých zárobkov odvádzal poistné, od aktuálnej dôchodkovej hodnoty a akú má posudkovým lekárom určenú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť," uvádza Sociálna poisťovňa. 

Ako zvýšiť poberaný dôchodok?

Invalidný dôchodok sa však počas jeho poberania môže zvyšovať. Okrem každoročnej valorizácie od 1. januára kalendárneho roka sa jeho výška môže prehodnotiť/zvýšiť na základe zhoršenia zdravotného stavu poberateľa invalidného dôchodku, a to buď pri kontrolnej lekárskej prehliadke, na ktorú bol predvolaný alebo pri vlastnej žiadosti dôchodcu z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu.

Zvýšiť poberaný dôchodok sa dá aj po dovŕšení dôchodkového veku invalidného dôchodcu, keď požiada o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa mu vtedy vypočíta starobný dôchodok a v prípade, ak počas poberania invalidného dôchodku pracoval a bol dôchodkovo poistený, suma starobného dôchodku prevýši sumu dovtedy poberaného invalidného dôchodku. Sociálna poisťovňa mu preto následne prizná a bude vyplácať vyšší, teda starobný dôchodok.

K 31. 5. 2019 vyplácala Sociálna poisťovňa 236 141 invalidných dôchodkov v priemernej výške 275,65 eura.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 03:01