inzulín, diabetes, cukrovkaDreamstime.com
StoryEditor

Kam si správne aplikovať inzulín?

27.05.2019, 09:38
Autor:
(dia)(dia)
Najlepším miestom, kde si treba aplikovať inzulín, je brucho, zadná časť ramena nad tricepsom, stehno a zadok. Je tam najvhodnejšie podkožné tkanivo, sval nie je vhodným miestom. Radí MUDr. Barbora Zoboková.

Sú nejaké miesta, kde je najlepšie aplikovať inzulín? Ktoré to sú?

Inzulín sa aplikuje injekčne ihlou do podkožného tkaniva. Aby správne účinkoval, musí sa rovnomerne vstrebávať. Na to majú vplyv rozličné faktory, napr. teplota vonkajšieho prostredia, ale aj pohyb, ktorý zvýši prekrvenie podkožia, a teda zrýchli vstrebanie inzulínu. Z tohto dôvodu sa inzulín najčastejšie odporúča podávať do oblasti brucha, okolo pupka. Ďalšie vhodné miesta sú: stehno, rameno alebo horný vonkajší kvadrant sedacieho svalu.

Môžem si aplikovať inzulín na rovnaké miesto?

Nie je to vhodné. Miesta vpichu sa odporúča striedať, aby malo podkožie čas sa zregenerovať. V opačnom prípade môžu vznikať zmeny ako tzv. lipodystrofia, keď sa patologicky zmení podkožné tkanivo. Existujú pomôcky – šablóna, ktorá pomáha v rotovaní miest vpichu.

Treba si miesto vpichu dezinfikovať?

Kožu pred aplikáciou inzulínu je vhodné si dezinfikovať. Vo výnimočných prípadoch stačí bežná hygiena.

Môže sa tiež podávať cez oblečenie? Alebo je lepšie aplikovať ho priamo na pokožku?

Inzulín aplikujeme priamo na obnaženú pokožku, aby sme mali zrakovú kontrolu podania dávky. Pero s ihlou podržíme pichnuté v koži po podaní dávky asi 10 sekúnd, aby sme si boli istí, že bola podaná celá dávka inzulínu. Miesto následne nemasírujeme.

Je rozdiel pri aplikácii inzulínu na miesta, kde je viac tuku (pacient je obéznejší), než napríklad na miesta, kde je tuku menej (napríklad pacient je chudší, prípadne má aj svalovú hmotu inú...)?

Ihly na podávanie inzulínu majú dĺžku 5 – 12 mm. Keďže sa inzulín má podať do podkožia, a nie do svalu, je vhodné vybrať miesta, kde je istá hrúbka podkožného tuku, teda brucho, zadná časť ramena nad tricepsom, stehno a zadok.

Môžem použiť inzulín priamo z chladničky?

Nie, aplikácia studeného inzulínu štípe. Pri otepľovaní inzulínu na izbovú teplotu sa tvoria bublinky. Treba počkať dostatočne dlho pred jeho podaním a tesne pred aplikáciou sa odporúča krátko ohriať ampulku v ruke.

Čo sa stane, ak sa zakalený inzulín nepremieša?
Zakalený inzulín obsahuje dlhodobo účinkujúci inzulín alebo jeho kombináciu s krátkodobo účinkujúcim inzulínom. Pri nedostatočnom premiešaní nie je zabezpečená správna účinnosť inzulínu. Správny postup pred aplikáciou je váľavý pohyb po dlani niekoľkokrát, kým je zmes homogénne mliečna. Nemiešame tak, aby vznikali bubliny, tie sú nežiaduce.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 05:40