robotník, živnostníkPeter Mayer
StoryEditor

Môžete naraz pracovať aj poberať dávky v nezamestnanosti

02.05.2019, 13:59
Autor:
(dia)(dia)
Aj poberateľ dávky v nezamestnanosti môže pracovať, ale musí dodržať isté podmienky. Upozoroňuje sociálna poisťovňa.

Poberateľ dávky v nezamestnanosti si síce svoju finančnú situáciu môže zlepšiť tým, že sa zamestná, musí však dodržať stanovené pravidlá: počas evidencie môže uchádzač o zamestnanie vykonávať zárobkovú činnosť len na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, ak jej trvanie nepresiahne v úhrne 40 dní v kalendárnom roku.

Nesmie ísť pri tom o zamestnávateľa, u ktorého pracoval pred zaradením do evidencie ani o zamestnávateľa, ktorý ho v posledných šiestich mesiacoch neodmietol prijať do zamestnania sprostredkovaného úradom.

Limitom je tiež výška príjmu, ktorá nesmie presiahnuť mesačne sumu životného minima pre plnoletú fyzickú osobu (od 1.7.2018 teda sumu 205,07 €).

Zárobkovú činnosť uchádzačov o zamestnanie sleduje úrad práce. Ak niektorý uvedené podmienky nedodrží, je vyradený z evidencie. Ak v tom čase poberal dávku v nezamestnanosti, dňom vyradenia z evidencie nárok na ňu stráca.

Príčiny vyradenia z evidencie Sociálna poisťovňa neskúma, nijakým spôsobom nemôže ani vyradenie z evidencie ovplyvniť. Skúma len splnenie podmienok na dávku v nezamestnanosti: potrebný počet dní poistenia v nezamestnanosti (730 dní pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie) a zotrvávanie v evidencii uchádzačov o zamestnanie na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny počas celého obdobia poberania dávky.

Ak uchádzača o zamestnanie úrad práce, sociálnych vecí a rodiny z nejakého dôvodu z evidencie vyradí, odo dňa vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie sa mu zastaví aj poskytovanie dávky v nezamestnanosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 08:58