Pigmentové škvrny zamatového vzhľadu na koži vzadu na krku a pod pažami bývajú jedným z prvých príznakov cukrovky (niekedy sa môžu objaviť ešte pred určením samotnej diagnózy), povedal doktor Robert Gabbay z Harvard Medical School 's Joslin Diabetes Center. Tieto tmavé škvrny na pokožke sú jedným z ukazovateľov, že vaše telo začína byť rezistentné voči inzulínu. Ak si všimnete tmavé škvrny v telesných záhyboch, pravdepodobne máte nadváhu alebo trpíte obezitou, pokiaľ sa navyše vo vašej rodine vyskytuje cukrovka, Gabbay odporúča navštíviť lekára, ktorý vám skontroluje hladinu krvnej glukózy. Podľa doktora stačí napríklad schudnúť sedem percent telesnej váhy a tým znížite riziko rozvinutia cukrovky o dve tretiny.Pixabay
StoryEditor

Ako skladovať inzulín?

26.04.2019, 12:50
Autor:
(dia)(dia)
Veľa pacientov podceňuje správne uskladnenie životne dôležitého inzulínu. Ako s ním nakladať pri bežnom živote či cestovaní?

,,Pre tých, ktorí dosiaľ nečítali príbalový leták, alebo zabudli, čo im pán doktor či sestrička v ambulancii v úvode hovorili, iba dodám, že inzulín je termolabilný hormón, to znamená, že je dôležité jeho bezpečné uskladnenie. Zvlášť pri cestovaní by mal byť vždy umiestnený v termoobale, termoske alebo v prenosnej chladničke. Nesmie sa prehriať ani zamrznúť, aby zostal zachovaný jeho účinok,“ prízvukuje Klaudia Šugrová, edukačná a nutričná sestra z občianskeho združenia KlauDia.

Termoobal je podľa nej možné zabezpečiť v lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych pomôcok. Samozrejme, inzulín sa nepoužíva preexspirovaný. „Odporúčané skladovanie po vložení do inzulínového pera je pri bežnej izbovej teplote do 25 stupňov Celzia s možnosťou bezpečnej aplikácie približne mesiac, pričom náhradné náplne zostávajú vždy bezpečne uskladnené – zabalené v pôvodnej papierovej krabičke v chladničke pri teplote 2 – 8 stupňov Celzia – ideálne na mieste, kde je teplota čo najmenej kolísavá, napríklad v priečinku, kde skladujete zeleninu,“ vysvetľuje edukačná sestra.

Inzulín nesmie zmrznúť, nemá rád ani príliš horúce teploty 

Inzulínové pero podľa nej nepatrí na parapetnú dosku okna, radiátor, piecku, krb či iný tepelný zdroj a rozhodne nemôže byť s vami počas dovolenky v zahraničí celý deň na pláži iba v prenosnom obale. Pri cestovaní autom v teplom podnebí sa nemôžete spoliehať na klímu a nepostačí odložiť inzulín do priehradky pod prístrojovú dosku alebo voľne do kufra. „V rozpálenom aute i pri krátkych prestávkach často nameriame plus 50 stupňov Celzia a po dvoch-troch hodinách jazdy sa molekula inzulínu určite poškodí – inzulín už nie je účinný, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na vysokých glykémiách,“ tvrdí Šugrová.

Také isté poškodenie podľa nej vzniká zamrznutím inzulínu, preto by mal každý diabetik mať informáciu, že v batožinovom priestore lietadla býva teplota nezriedka aj mínus 50 stupňov Celzia. Na správne uskladnenie tohto dôležitého hormónu nezabúdame ani v zimnom období napríklad pri lyžovačkách.

„Bežné skladovanie inzulínového pera v chladničke je neopodstatnené – studený inzulín po vpichu zbytočne štípe. Pozor na zámenu bazálneho a bolusového (denného a nočného) inzulínu hlavne u ,nováčikov‘. Pri zakalených inzulínoch musíte pamätať na dôkladné a bezpečné premiešanie pred pravidelnou aplikáciou,“ vysvetľuje.

Rady, ako skladovať inzulín


1. Uložte neotvorené ampulky do chladničky
Inzulín pracuje najlepšie pri teplotách medzi +2 a +8 stupňov Celzia. Najlepším miestom na skladovanie je preto oddelenie zeleniny v chladničke.

2. Otvorený inzulín uchovávajte pri izbovej teplote
Otvorené ampulky a náplne na pero sú stabilné asi tri až štyri týždne. Tepelný efekt skracuje trvanlivosť. Aktuálne používaný inzulín sa nemá uchovávať v chladničke. Pri aplikovaní bolí.

3. Nepoužívajte v prípade pochybností
Ak bol inzulín poškodený, zvyčajne sa v kvapaline z vonkajšieho hľadiska objavia pruhy alebo biele vločky. V takom prípade ho viac nepoužívajte. Dokonca aj keď máte pochybnosti o tom, či je inzulín stále stabilný, radšej ho zlikvidujte.

4. Chráňte pred teplom
Nevystavujte inzulín priamemu slnečnému žiareniu. Nenechávajte ho v palubnej doske ani na zadnom sedadle auta v lete, majte ho v taške. Teplota by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia.

5. Nikdy nenechajte zmraziť inzulín
Počas chladného počasia môže inzulín stratiť účinok. V zime by ste mali nosiť perá a kazety pod bundou, keď ste vonku. Inzulín je chránený pred nízkymi teplotami.

6. Pri cestovaní
Keď cestujete lietadlom, vezmite si asi polovicu inzulínu vo vašej príručnej taške. Najlepšie v malej cestovnej súprave, ktorú chráni obsah s hliníkovým obalom. Druhá polovica môže byť pokojne v kufri. 



menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 04:33