StoryEditor

Vakcína proti Alzheimerovej chorobe už možno čoskoro

17.01.2022, 11:39
Autor:
(dia)(dia)
Slovenskí vedci sú len krok od vyvinutia účinnej vakcíny proti Alzheimerovej chorobe. Na liek čakajú milióny ľudí po celom svete.

Zabúdanie, odkladanie vecí, dezorientácia. Každé štyri sekundy pribudne nový prípad Alzheimerovej choroby. Vo veku nad 65 rokov má demenciu Alzheimerovho typu odhadom každý desiaty človek a vo veku nad 85 rokov približne každý druhý.

V súčasnosti sa ešte nedá uvedené ochorenie vyliečiť. Taktiež sa nevie vopred zistiť, koho z nás sa bude priamo týkať. V roku 2030 bude svet potrebovať miliardy eur na starostlivosť o týchto pacientov.

 

Na liek čakajú tisíce pacientov

 

Predstavte si však, že by stačilo podať jednu injekciu a choroba by sa neprejavila. Slovenski vedci sú len krok od vyvinutia účinnej vakcíny, ktorá chorobu prakticky eliminuje.

 Zakladateľ Neuroimunologického ústavu SAV, Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti a tiež nadácie Memory vedec Michal Novák našiel bielkovinu tau, ktorá je zodpovedná za deštrukciu mozgu.

„Trvalo štyri roky, kým sme to rozanalyzovali, že tau proteín je schopný hovoriť so zdravými bunkami a meniť ich na choré. A tým sme objavili celý základný reťazec,“ konštatoval vedec Michal Novák v reportáži pre televíziu Markíza.

 

  

Tomuto výskumu zasvätil celý život

Desať rokov pôsobil vedec Michal Novák v Cambridge a spolupracoval s viacerými nositeľmi Nobelovej ceny. Potom sa rozhodol budovať výskum na Slovensku.

Teraz má jeho tím za sebou úspešnú prvú fázu klinických skúšok prvej aktívnej vakcíny s liečivým účinkom proti Alzheimerovej chorobe na svete. Podľa Nováka ide o značne bezpečný systém a verí, budú môcť začať s preventívnym očkovaním.

„Vakcína je schopná ovplyvňovať neurodegeneračné procesy v mozgu pacientov. Teraz pripravujeme ďalšiu fázu klinického skúmania, ktorá by mala potvrdiť účinnosť,“ vysvetlil člen tímu Norbert Žilinka s tým, že v súčasnosti hľadajú partnera na pokračovanie.

„Ak by to vyšlo, bolo by to fantastické. Úžasné je, že Slovensko je vedúcim tímom v oblasti výskumu vakcín pri Alzheimerovej chorobe,“ dodáva Žilka, ktorý je zároveň aj autor knihy Alzheimer: Malý sprievodca Alzheimerovou chorobou. Ak všetko pôjde hladko, asi o osem rokov by mohli liek schváliť.

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí demenciou asi 50 miliónov ľudí, pričom ročne pribúda okolo 10 miliónov prípadov. Alzheimerova choroba je najbežnejšou formou demencie a odhaduje sa, že predstavuje 60 až 70 percent všetkých prípadov.

(zdroj: tvnoviny.sk, sav.sk, ruvzke.sk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 20:31