pixabay.com
StoryEditor

Zelený zákal ohrozuje možno aj vás

28.02.2019, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Glaukóm, ľudovo aj zelený zákal, je ochorenie, ktoré môže viesť až k trvalému poškodeniu zraku. Patrí k zákerným ochoreniam, pretože sa v počiatočnom štádiu vôbec neprejavuje. Odhaliť ho môže včasná kontrola u oftalmológa.

Glaukóm vzniká vtedy, ak sa v oku neprimerane zvýši vnútroočný tlak, čo je výsledkom nahromadenia množstva vnútroočnej tekutiny, ktorá nemá kam odtekať. Komorový mok začne tlačiť na citlivé zrakové nervy, a ak liečba nenastane včas, môže dôjsť až k trvalému poškodeniu zraku.

Podľa MUDr. Márie Praženicovej, zástupcu prednostu II. Očnej kliniky SZU, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici je zelený zákal neurodegeneratívne ochorenie zrakového nervu, ktoré môže v tichosti kradnúť časti zorného poľa.

 ,,Toto tiché zlodejstvo je umožnené väčšinou postupným priebehom ochorenia, schopnosťou lepšie vidiaceho oka prebrať časť funkcie horšie vidiaceho oka. Ďalej je tu  tzv. neuroplasticita mozgu, čo v skutočnosti znamená, že náš mozog chýbajúce časti v zornom poli doplní po svojom a pacient si preto včas neuvedomuje postupnú stratu zraku,“ vysvetľuje lekárka Praženicová.  

 Navyše schopnosť čítať text je podľa nej dlho nedotknutá, pretože centrum zorného poľa zostáva zachované až do pokročilého štádia ochorenia. 

 

 Počiatočné štádium - výpadky v zornom poli

 

O tom, že trpíte týmto ochorením nemusíte dlhšiu dobu ani tušiť. Zákerný glaukóm sa v prvotnom štádiu totiž nemusí nijak prejaviť a aj napriek zvýšenému vnútroočnému tlaku pacienti nepociťujú zväčša žiadnu bolesť či iné problémy. Medzi najbežnejšie príznaky glaukómu, ktoré sa vyskytnú u postihnutého najskôr, patria menšie výpadky v zornom poli. Postupom času sú tieto výpadky stále väčšie a intenzívnejšie, objavuje sa tiež strata periférneho videnia. V poslednom štádiu dôjde k odumretiu zrakového nervu, čoho výsledkom je úplná a nezvrátiteľná slepota.

  

Čo stojí za vznikom tohto ochorenia a kto je ohrozený?

Zástupkyňa prednostu Praženicová vysvetľuje, že ohrozené sú všetky vekové kategórie. ,,Vplyv na vznik ochorenia majú rôzne faktory, napr. dedičnosť, neschopnosť nervového tkaniva odolávať vyššiemu vnútroočnému tlaku, neschopnosť ciev prispôsobiť sa meniacim  nárokom vyživovaných tkanív, pričom tlak v oku môže byť v normálnom rozmedzí t.j. 14-21 torr,“ vysvetľuje odborníčka.

 Ďalej je to podľa nej zle fungujúca imunita, či  nepozorovaný zápal nervového tkaniva. Tieto príčiny vyvolávajú tzv. primárny glaukóm.

 ,,Pokiaľ vieme príčinu presne určiť, hovoríme o sekundárnom glaukóme, za ktorým môže byť systémové ochorenie – napr. reumatologické, endokrinologické,  užívanie určitých skupín liekov,  úrazy očí, zápaly očí, nádorové ochorenie či  stavy po operácii oka,“ dodáva.

Špecifické sú prípady vrodeného glaukómu, kedy pod vplyvom vysokého tlaku pôsobiaceho  na  vyvíjajúce sa oko dochádza k nadmernému rastu očnej gule a za krásnymi veľkými očami dieťaťa sa môže skrývať toto ochorenie.

,,Existuje však  aj akútna forma glaukómu, ktorá privedie  pacienta k lekárovi s bolesťou hlavy, bolesťou očí, začervenaním jedného alebo oboch očí, zahmlením  videnia, pocitom na zvracanie až zvracaním,“ vysvetľuje Praženicová ďalej.

 Lekárka nezabudne pripomenúť, že glaukóm je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť úplne, avšak pomocou liečby sa spomalí progresia ochorenia. ,,Jedinou stratégiou ako predísť následkom, ktoré zelený zákal spôsobuje je včasná prevencia, pravidelné  návštevy  očného lekára , včasné odhalenie ochorenia a včasná liečba.

 

V rámci Svetového týždňa glaukómu (od 11. marca 2019) prebehne bezplatné meranie vnútroočného tlaku vo viacerých mestách na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 05:58