Zabíja u nás najviac mužov, u ktorých sa vyskytuje aj častejšie. Riziko zvyšuje obezita, fajčenie, nadmiera alkoholu, živočíšnych tukov a červeného mäsa. Pri nádoroch hrubého čreva je výrazný aj vplyv dedičnosti. A ďalším dôvodom častého výskytu je zanedbávanie preventívnych kontrol, teda kolonoskopia (vyšetrenie hrubého čreva) a vyšetrenie stolice na prímes krvi. Najčastejšie príznaky: bolesť brucha, nadúvanie, ťažkosti s prehĺtaním, krv v stolici, dlhotrvajúca hnačka alebo zápcha, stužkovito zúžená stolica (príčinou je zúženie čreva) a chudnutie. Päť rokov od vypuknutia choroby prežíva len päťdesiat percent pacientov – v ranom štádiu choroby má pritom nádej na prežitie takmer deväťdesiat percent chorých.Flickr
StoryEditor

Včasné odhalenie rakoviny je dôležité

13.12.2018, 12:45
Autor:
(dia)(dia)
Ministerstvo zdravotníctva od budúceho roka spúšťa skríningové programy zamerané na včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka, prsníka a krčka maternice.

„Cieľom je podchytiť čo najskôr onkologické ochorenie u pacienta, a tým pádom zvýšiť úspešnosť jeho liečby a šancu na uzdravenie,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. V rámci Roku prevencie tak ide o ďalšie významné aktivity pre pacienta.

  

Od začiatku roka skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka

Pilotný skríningový program rakoviny hrubého čreva a konečníka sa začne 1. fázou na vzorke 20-tisíc ľudí, ktorých vyberú zdravotné poisťovne. Tie svojim poistencom pošlú test na okultné krvácanie, ktorý následne so vzorkou stolice treba odovzdať svojmu všeobecnému lekárovi. „Kolorektálny karcinóm by mohol byť iba marginálnym zdravotným prdiaoblémom, pretože ho vieme včas zistiť a následne definitívne odstrániť. Zatiaľ ani jedna rozvinutá krajina na svete nedokázala presvedčiť populáciu nad 50 rokov, aby sa v dostatočnej miere zúčastňovali na skríningových vyšetreniach,“ hovorí primár endoskopického oddelenia MUDr. Rudolf Hrčka, z Gastroenterologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava.  

 

Metóda adresného pozývania na skríning tohto ochorenia je podľa neho najúčinnejšia, práve preto sa na Slovensku od januára uvádza.

 Na test na okultné krvácanie raz za dva roky majú nárok muži a ženy nad 50 rokov. Pri pozitívnom výsledku bude pacient odoslaný na ďalšie odborné vyšetrenie (kolonoskopiu).

 

Nádorové ochorenia sú v súčasnosti druhou najčastejšou príčinou úmrtia v SR. Podľa správy Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (WHO), je kolorektálny karcinóm najčastejšie sa vyskytujúcim onkologickým ochorením u mužov, na druhom mieste sú pľúca a prostata. Kolorektálny karcinóm je druhým najčastejšie sa vyskytujúcim nádorom u žien po rakovine prsníka.

 

 

Skríning nádorov prsníka

Na budúci rok odštartujeme aj skríning nádorov prsníka, ktorý bude zameraný na aktívne a vyhľadávanie rakoviny prsníka. Cieľovou skupinou budú ženy vo veku 50 až 69 rokov. Aj na tomto programe ministerstvo zdravotníctva spolupracuje  s odbornými spoločnosťami aj zdravotnými poisťovňami, ktoré budú svojich poistencov na toto vyšetrenie pozývať.

 

„Rada by som zdôraznila známe, praxou overené a stále účinné heslo: PREVENCIA! Je mi  úprimne ľúto, ak niekto premešká taký dôležitý okamih - akým je včasné  diagnostikovanie ochorenia,” hovorí lekárka Preventívneho centra Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave MUDr. Alena Kállayová s tým, že netreba čakať  na prvé príznaky choroby, skríning je ideálna forma, má svoj veľký význam, veď počet novodiagnostikovaných pacientiek má stúpajúcu tendenciu.

,,Pri skríningu vieme zachytiť rakovinu v skorom štádiu, preto treba prísť na vyšetrenie. Máme moderné, účinné a spoľahlivé  medicínske prístroje s minimálnou radiačnou záťažou pre organizmus, sú  prísne kontrolované, a najmä – sú tu preto, aby pomáhali,” konštatuje lekárka.

 

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť aj včasné štádium rakoviny prsníka, keď má nádor len niekoľko milimetrov. V tejto fáze je rakovina prsníka veľmi dobre liečiteľná, bez veľkého operačného zásahu, väčšinou aj bez chemoterapie či rádioterapie. „Stále platí, že mnoho žien na Slovensku je diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka a v priemere 300 žien ročne u nás zomiera zbytočne. Celoplošný štátom garantovaný mamografický skríning môže tento stav výrazne zlepšiť,“ dodáva Kállayová.

 

Skríning rakoviny krčka maternice

 

Ministerstvo zdravotníctva v priebehu roka 2019 plánuje rozbehnúť aj skríning rakoviny krčka maternice. Cytologické stery z krčka maternice budú vyhodnocovať certifikované cytologické laboratóriá. Nárok naň budú mať ženy vo veku 23 – 64 rokov. Prvé dva odbery cytológie sa uskutočnia v ročnom intervale, v prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov sa pokračuje v 3-ročnom intervale do veku 64 rokov. Uvedená periodicita platí aj pre poistenkyňu, u ktorej sa začal skríning aj neskôr ako v 23. roku života. Skríning sa vo veku 64 rokov ukončí, ak budú posledné 3 cytologické nálezy negatívne.

„Rakovina krčka maternice je závažným onkologickým ochorením žien hlavne v produktívnom veku okolo 45 rokov,  so všetkými nepriaznivými zdravotnými a sociálnymi následkami,“ uviedol MUDr. Oliver Sadovský z  Národného onkologického ústavu v Bratislave. Organizovaný cytologický skríning podľa neho ponúka cieľovej skupine žien na Slovensku možnosť predchádzať vzniku rakoviny krčka maternice. Cieľom skríningu je znížiť výskyt a následne úmrtnosť na toto ochorenie.

 

 Prečo je skríning dôležitý?

Skríning onkologických ochorení pomáha odhaliť rakovinu u ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky choroby. Prostredníctvom skríningových testov aplikovaných na veľkú skupinu tzv. rizikovej populácie môžeme ochorenie odhaliť vo včasnom  štádiu, kedy je šanca na vyliečenie vyššia.

„Skríningy nádorov hrubého čreva, prsníka a krčka maternice predstavujú významnú zložku realizácie Národného onkologického programu. Z dlhodobého hľadiska môžu prispieť k zníženiu úmrtnosti na tieto nádory, a tým aj zlepšeniu zdravia obyvateľstva,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre klinickú onkológiu prof. MUDr. Michal Mego.

Skríning sa organizuje len pre choroby, pre ktoré máme účinné testy na zachytenie ochorenia,  ktoré sa dajú uskutočniť v celej rizikovej skupine ľudí, ak poznáme účinnú liečbu a ak je toho ochorenie v populácii dostatočne rozšírené. „Zníženie incidencie a mortality na onkologické choroby, je pre ministerstvo zdravotníctva kľúčové,“ uzavrela ministerka Kalavská. Cieľom je v skríningu dosiahnuť minimálne 50 %- tnú účasť, pričom dnes  je na úrovni len 30 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 06:27