Dreamstime
StoryEditor

Migréna nie je len bolesť hlavy, je to choroba

19.11.2018, 05:00
Autor:
(dia)(dia)
Migrénu si mnohí zamieňajú s bolesťou hlavy. Je to choroba, ktorá je v spoločnosti málo akceptovaná a tolerovaná. Svetová zdravotnícka organizácia ju zaradila medzi 20 ochorení, ktoré výrazne zasahujú do života človeka a obmedzujú ho.

Medzi typické príznaky migrény patrí pulzujúca bolesť zvyčajne na jednej strane hlavy, nevoľnosť, zvracanie a citlivosť na svetlo a zvuky. Celosvetovo sa toto ochorenie vyskytuje u približne 12 % populácie a trikrát viac postihuje ženy ako mužov. Nevyhýba sa však ani deťom.

Čo je migréna
Migréna je chronické záchvatovité ochorenie prejavujúce sa strednou až ťažkou bolesťou hlavy, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní. „Niektorí pacienti si často zamieňajú migrénu za klasickú bolesť hlavy. Na správne rozpoznanie migrény si stačí urobiť krátky test,“ hovorí neurológ Martin Kucharík a dodáva: „Ak pacient pociťuje jednostrannú bolesť hlavy, ktorá je pulzujúca a zhoršuje sa pri pohybe, jej intenzita je stredná až silná a k tomu zvracia, alebo je citlivý na svetlo a zvuky, je vysoko pravdepodobné, že môže trpieť migrénou. Pacient nemusí vykazovať všetky tieto príznaky, v každom prípade by však mal navštíviť neurológa.“

Symptómy migrény

  • pulzujúca bolesť hlavy
  • prevažne na jednej strane hlavy
  • stredná až ťažká intenzita
  • bolesť trvá 4 – 72 hodín
  • bolesť sa pohybom zhoršuje
  • opakuje sa aj niekoľko krát do mesiaca
  • precitlivenosť na svetlo a zvuk
  • nevoľnosť a zvracanie

S cieľom zvýšiť povedomie o tomto ochorení a zmeniť jeho vnímanie v spoločnosti vznikla pacientska organizácia Migréna je choroba. Jej zakladateľka Gabriela Hurbanová trpí migrénou viac ako 40 rokov.

Migrénu dnes mnohí ľudia nepovažujú za chorobu, skôr za výhovorku. „Všeobecne je v spoločnosti málo akceptovaná a tomuto ochoreniu nie je prikladaná náležitá pozornosť. Aj preto sme sa rozhodli založiť pacientsku organizáciu Migréna je choroba,“ hovorí Gabriela Hurbanová.

Jej cieľom je hovoriť o migréne ako vážnom neurologickom ochorení, ktoré si vyžaduje liečbu. Hurbanová ďalej tvrdí, že rovnako chcú vplývať na verejnosť, tak laickú ako aj odbornú, a zvyšovať povedomie o prejavoch migrény, jej liečbe a spúšťačoch. ,,Veríme, že aj týmto spôsobom dosiahneme vyššiu mieru akceptácie ochorenia v spoločnosti,“ poznamenala.

Známi migrenici
Migrénou trpeli aj v minulosti mnohé známe osobnosti. Van Gogh, Caesar či Čajkovskij sa netajili tým, že im život znepríjemňovala migréna. Známe osobnosti, ktoré majú skúsenosti s migrénou, nájdeme aj na Slovensku. Pacientsku organizáciu Migréna je choroba podporila herečka Táňa Pauhofová a pripojila sa aj známa speváčka Celeste Buckingham. „Je dôležité hovoriť o tejto téme a zvyšovať povedomie verejnosti o migréne ako chorobe. Som presvedčená, že mnohí ľudia trpia migrénou a ani o tom nevedia. Svojím príbehom migreničky sa chcem pripojiť k tejto kampani a vyjadriť jej podporu. Verím, že spoločne sa nám podarí hovoriť o tejto téme nahlas a odtabuizovať ju,“ hovorí Celeste Buckingham.


Zaujímavé čísla

  • migréna je 3. najčastejšie ochorenie vo svete
  • 12 % populácie trpí migrénou
  • 3 000 migrénových záchvatov prebehne každý deň na 1 mil. obyvateľov
  • 90 % pacientov má migrénu ako dedičné ochorenie
  • v 70 % postihuje najmä ženy
  • 15 % detí trpí migrénou

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:26