občianske združenie pre diabetikov
StoryEditor

Vzniklo nové združenie pre diabetikov

14.11.2018, 09:56
Autor:
(dia)(dia)
Slovenská diabetologická asociácia (SDiA) je nové občianske združenie, spoločné združenie lekárov a pacientov s diabetes mellitus. Hlavným poslaním je podieľať sa na zlepšovaní úrovne zdravotnej starostlivosti aj podmienok jej poskytovania,

,,Máme rôzne skúsenosti z liečbou, z preplácaním liekov, tak našim cieľom bolo dať dohromady pacientov, zdravotníkov, a týmto spôsobom vytvoriť organizáciu, ktorá by sa nejakým spôsobom snažila prispieť k zlepšovaniu zdravotnej starostlivosti, vrátane liečby,“ povedal doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.  z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Zakladateľmi a členmi združenia sú podľa neho lekári  a pacienti, ďalší zdravotnícki pracovníci, ako aj osobnosti spoločenského a kultúrneho života aktivizujúce sa v oblasti diabetes mellitus, popredné akademické osobnosti, zástupcovia katedier.

Od utorka je spustená aj webová stránka www.sdia.sk.

Ambasadorkami sú diabetičky herečka Zuzana Haasová a meterologička Miriam Jarošová.

 ,,Zväz diabetikov Slovenska je súčasťou asociácie,“ povedal prezident Jozef Borovka.

 Jednou z kľúčových foriem činnosti SDiA je  poskytovanie vzdelávania, edukácie a tvorba vzdelávacích projektov pre pacientov aj lekárov. Významnú úlohu zohráva medializácia problematiky diabetes mellitus s cieľom zvyšovania povedomia o tomto ochorení.

 Martinka tvrdí, že pacient má vedieť, čo môže pre seba urobiť, aké príznaky má, ako ich rozpoznať, ako sa im má brániť a akým spôsobom to má robiť. ,,A to je aj dôvod, prečo sme vytvorili edukačný portál pre pacientov, kde im chceme poskytovať naozaj korektné témy, ktoré pacient má poznať, aby lepšie zvládal svoje ochorenie, ktoré mu napomáhajú zlepšiť dĺžku života,“ priblížil.

Hlavne pacienti s novodiagnostikovaným diabetom, či rodičia dieťaťa s týmto ochorením, často hľadajú odpovede na svoje otázky, problémy, možnosti riešenia a sú neraz vystavení zavádzajúcim informáciám a cieleným obchodným praktikám. Nie sú dostatočne informovaní o svojich právach, sociálnych nárokoch či spôsoboch, ako sa aktívne podieľať na lepších výsledkoch ochorenia stravovaním, životosprávou, či možnostiach modernej liečby.

 Mali tam nájsť odpovede na väčšinu svojich otázok týkajúcu sa základných vedomostí ako sú diétne zásady, sociálno-právne záležitosti, dlhodobý rozpis jedálnych lístkov, zásady starostlivosti a možnosti liečby napr. diabetickej nohy, poradňu, odpovede na otázky týkajúce sa tehotenstva či športu.

 Na portáli nájdu pacienti návody na prípravu chutnej a zdravej stravy, či dokonca vianočné recepty. Dozvedia sa napríklad aj to, čo sa varí v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni, presne podľa doporučeného obsahu sacharidových jednotiek. Edukačný portál môže diabetikom pomôcť zbaviť sa najčastejších zlozvykov, ako je nepravidelné stravovanie, neprimerané rozdelenie porcií, príjem väčšieho množstva jedla ako je vhodné a potrebné či dokonca kopírovanie stravovacích návykoch iných diabetikov. Je dôležité poznamenať, že diabetická strava je individuálna. Správnou edukáciou sa môžu pacienti naučiť, ktoré potraviny by mali obmedziť alebo úplne vylúčiť, a na druhej strane, ktorým potravinám by mali dať prednosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 04:44