doktor, lekár, pacientDreamstime
StoryEditor

Cukrovkárom skvalitnia život pankreatické ostrovčeky

23.10.2018, 12:45
Autor:
(dia)(dia)
Ide o nový spôsob kontroly hladiny cukru v tele diabetikov. Vyvíjajú ich vedci zo Slovenskej akadémie vied.


Výskumný tím pod vedením riaditeľa Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied Igora Lacíka vyvíja nový spôsob kontroly hladiny cukru v tele diabetických pacientov. Ide o transplantáciu pankreatických ostrovčekov, ktoré sú chránené pred imunitným systémom obalením (enkapsuláciou) v polymérnych mikrokapsulách. Tie potom môžu dlhodobo kontrolovať hladinu cukru bez použitia škodlivých liekov, ktoré potlačujú funkciu imunitného systému, takzvaných imunosupresív.

,,Skupina slovenských vedcov spolu so zahraničnými partnermi plánujú v blízkej dobe predklinické experimenty – mikrokapsuly budú testovať v organizmoch primátov,“ povedala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Hucáková.

Mikroenkapsulované ostrovčeky obalené polopriepustnou polymérnou membránou budú implantované do tela makakov. „Náš systematický prístup testovania desiatok variant je možné pokladať za unikátny oproti prístupu ostatných tímov vo svete,“ povedal Igor Lacík.


Vyvíjané mikrokapsuly musia byť predovšetkým biokompatibilné, a teda ich telo musí prijať, akoby boli jeho prirodzenou súčasťou. Nemali by ovplyvňovať imunitný systém, enkapsulované ostrovčeky by mali byť životaschopné s dlhodobou funkčnosťou.


Nedávne výsledky z transplantácie enkapsulovaných ľudských ostrovčekov do diabetických myší ukazujú na to, že stratégia k nájdeniu vhodných biokompatibilných mikrokapsúl je veľmi nádejná.


O výskume písal nedávno aj prestížny vedecký časopis Nature Biomedical Engineering. „Mikrosféry na báze enkapsulačného materiálu prezentovaného v tomto článku a spôsobu transplantácie môžu predstavovať klinické riešenie pre diabetických pacientov hlavne s nekontrolovaným výskytom hypoglykémie,“ povedal Lacík.


Cukrovka postihuje asi 10% svetovej populácie. Znižuje kvalitu a dĺžku života a tieto negatívne dopady by mohla výrazne eliminovať transplantácia funkčných pankreatických ostrovčekov chránených pred imunitným systémom polopriepustnou membránou. Ústav polymérov SAV získal pre tento výskum uplynulý rok prestížny 2-ročný projekt financovaný Enkapsulačným konzorciom Juvenile Diabetes Research Foundation. Ide o vedúcu globálnu organizáciu, ktorá podporuje výskum cukrovky typu I.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 14:59