Niekoľko výskumov naznačuje, že hudba pomáha mysliam detí rozvíjať sa niekoľkými spôsobmi. Podľa štúdie z roku 2004 publikovanej v časopise Psychological Science 6-ročným deťom, ktoré absolvovali deväť mesiacov lekcií klavíra, sa zvýšilo IQ v porovnaní s deťmi, ktoré absolvovali dramatické kurzy alebo nechodili na žiadne lekcie. Štúdia z roku 2011 v tom istom časopise zistila, že verbálna inteligencia 4- až 6-ročných detí vzrástla po menej ako mesiaci hodín hudby. V roku 2018 štúdia v Frontiers in Neuroscience zistila, že deti, ktoré chodili na štruktúrované hudobné hodiny skončili v testoch verbálnej inteligencie, plánovania a inhibície lepšie ako ich rovesníci. Prieskum z roku 2017 naopak naznačuje, že hudobné tréningy nezvýšia vaše kognitívne schopnosti všeobecne - len tie hudobné.Flickr/Nayuki
StoryEditor

Aj hudba dokáže diabetikom pomáhať

21.10.2021, 15:00
Autor:
(dia)(dia)
Premýšľali ste už niekedy nad tým, aký potenciálny kladný vplyv môže mať hudba na emocionálne a fyzické zdravie ľudí s diabetom?

Pri hudobnej terapii sa hudba používa na dosiahnutie psychickej pohody a fyzického zdravia u ľudí s rôznymi ochoreniami, ktoré ovplyvňujú ich fyzický aj psychický stav vrátane stresu a úzkosti.

Použitie hudobnej terapie je flexibilné, dá sa upravovať podľa potrieb jednotlivcov a využívajú sa rôzne hudobné štýly od hudby inštrumentálnej cez klasickú či dokonca popovú.

 

Pomoc diabetikom 1. typu

Ukázalo sa, že hudobná terapia môže mať na ľudí s diabetom 1. typu, ale aj na bežnú populáciu kladný vplyv, lebo podporuje emocionálne zdravie a zároveň ľudí motivuje, aby postupovali podľa plánov fyzického cvičenia.

  • Častejšie cvičenie: Skúmaním sa zistilo, že ak sa hudobná terapia kombinuje s cvičením, motivuje ľudí k trvalej aktivite. U ľudí s diabetom prináša pravidelné cvičenie kombinované s hudobnou terapiou lepšiu cirkuláciu krvi v dolných končatinách.
  • Vylepšenie emocionálneho stavu: Zistilo sa, že hudobná terapia má krátkodobý kladný vplyv na náladu a symptómy u ľudí s depresiou. Ľudia s diabetom vykazujú dvoj- až trojnásobne častejšie depresívne stavy ako všeobecná populácia. Hudobná terapia môže zlepšiť psychický stav ľudí s diabetom.
  • Zlepšuje dýchanie, tep srdca, bolesť aj úzkosť: Vedci študovali vplyv hudobnej terapie na ľudí, ktorí sa z rôznych príčin ocitli na jednotkách intenzívnej starostlivosti, a zistili, že pomohla výrazným spôsobom zlepšiť ich psychickú pohodu v porovnaní s pacientmi, ktorí prešli relaxačnou terapiou. Ak človek s diabetom trpí bolesťou alebo úzkostnými stavmi, môže hudobná terapia kombinovaná so správnou liečbou zlepšiť jeho psychickú pohodu.

 

  

Zaraďte hudbu do dennej rutiny

Momentálne neexistujú oficiálne pokyny alebo odporúčania týkajúce sa použitia hudobnej terapie v manažmente diabetu. Prebieha však dôležitý výskum, ktorý môže do používania hudobnej terapie pre ľudí s diabetom vniesť viac svetla.

Tu je niekoľko nápadov týkajúcich sa zaradenia hudby do vašej dennej rutiny:

  • Preskúmajte rôzne štýly hudby a venujte pozornosť tomu, ako na ňu vaše telo reaguje. Pomáha vám cítiť sa šťastnými? Zrelaxovanými? Motivovanými? Ak sa tak chcete cítiť, môžete si tento typ hudby prehrávať.

 

 

  • Vytvorte si zoznamy skladieb, ktoré budú zodpovedať vašim rôznym náladám a pocitom, ktoré chcete dosiahnuť.

  • Ak vás tím zdravotnej starostlivosti podporí vo vašej snahe zachovať si aktivitu, vytvorte si zoznam, ktorý vás bude motivovať na pohyb – či už to znamená, že budete intenzívne behávať alebo tancovať v kuchyni.

  • Vyhľadajte vo svojom blízkom okolí hudobného terapeuta a požiadajte ho o konzultáciu.

 

  

Motivácia na aktívny život

Hudobná terapia preukázala, že má kladný vplyv na široký rozsah podmienok ovplyvňujúcich psychické aj fyzické zdravie. Ak ste vyskúšali hudobnú terapiu a zistili, že vám pomáha pri manažmente vášho diabetu, zdieľajte tieto skúsenosti s tímom poskytujúcim zdravotnú starostlivosť, aby ich mohli odporučiť ostatným.

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete spojiť s hudobným terapeutom, ak vás počúvanie hudby naladí na lepšie myšlienky a motivuje na aktívny život, zaraďte ju do svojho bežného dňa.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 06:57