StoryEditor

Čakanie na bábätko

20.01.2015, 23:01
Autor:
(dia)(dia)
V živote takmer každej ženy príde obdobie, keď zatúži stať sa matkou.

Ak dozrel čas na bábätko aj vo vašom prípade a ste pri tom diabetičky, je nevyhnutné, aby ste mali výborné výsledky pred otehotnením, a aby to tak zostalo počas celého tehotenstva.

 

Od kompenzácie diabetu a celkového zdravotného stavu totiž závisí, ako bude vaše tehotenstvo prebiehať a či na svet privediete zdravé dieťatko. „Pri plánovanej tehotnosti záleží na tom, v akom stave je diabetes, ako dlho trvá, ako je liečený a či žena má už diabetické komplikácie,“ hovorí gynekológ a pôrodník doc. MUDr. Karol Plank, CSc. Z toho vyplýva, že prognóza, ako bude celé tehotenstvo prebiehať, je závažnejšia v prípade, ak ste dostali diabetes ako malé deti. „Kým sa takéto takzvané juvenilné diabetičky dostanú do veku, keď už plánujú tehotnosť, ubehne aj dvadsať rokov. Ide o obdobie, keď sa už zvyčajne objavujú trvalé zmeny na cievach a práve to ovplyvňuje tehotenstvo,“ ozrejmuje doc. MUDr. Plank.

 

Cievne zmeny

Dobrým médiom na diagnostiku cievnych zmien v organizme v rámci diabetológie podľa docenta Planka je očné pozadie. „Treba si ale uvedomiť, že také isté cievne zmeny ako na očnom pozadí má dlhoročná diabetička aj v mozgových, koronárnych, periférnych a v obličkových cievach. Ide o systémové ochorenie, keď je postihnutý celý organizmus a ten potom reaguje na tehotnosť. Podľa toho, ako je pokročilý diabetes, podľa toho sa správa aj vývoj gravidity.“

 

Rozhodnite sa skoro

V posledných rokoch liečba diabetu zaznamenala veľký pokrok a vzhľadom k tomu, že sa používajú humánne inzulíny a moderné režimy podávania inzulínov, progresia ochorenia sa spomaľuje a cievne zmeny sa objavujú postupne a neskoršie. Ale aj napriek tomu, ak máte diabetes dlhé roky a chcete mať rodinu, doc. MUDr. Plank odporúča, aby ste sa rozhodli skoro, pretože v inom zdravotnom stave je juvenilná diabetička ako 20-ročná a v inom zdravotnom stave bude ako 38-ročná.

 

Embryo v ohrození

V prípade, že by ste otehotneli náhodne v období zlej metabolickej kompenzácie diabetu, riskujete vznik takzvanej diabetickej embryopatie. „Ide o vývojovú chybu, ktorá poškodzuje plod ešte v čase embryonálneho vývoja. To znamená v 1. trimestri, kedy sa vyvíjajú orgánové systémy,“ upozorňuje doc. MUDr. Plank. „Embryopatia sa prejavuje rôznou škálou vrodených vývojových chýb, najšpecifickejšou pre diabetes je nedostatočný vývoj dolnej časti tela, tzv. syndróm kaudálnej regresie. Táto vývojová chyba sa u neliečených diabetičiek vyskytuje 200-násobne častejšie ako u iných žien,“ dodáva gynekológ.

 

Neriskujte

Diabetickú kompenzáciu v období plánovania rodiny určite nepodceňujte. Komplikácie vás môžu prekvapiť kedykoľvek, nielen v prvých troch mesiacoch tehotenstva. Podľa doc. MUDr. Planka je u diabetičiek štatisticky dokázané zvýšené riziko vysokého krvného tlaku, preeklampsie a nedostatočnosti funkcie placenty. Často ide o stav vyžadujúci predčasné ukončenie tehotnosti.

 

Vo vašich rukách

Skáču vám glykémie jedna radosť? Porozprávajte sa so svojím diabetológom a urobte všetko pre to, aby sa vaše hodnoty glykémie dostali do normálu. I keď to nebude jednoduché, dá sa to. V priebehu tehotenstva totiž dochádza k významným zmenám, ktoré postihujú aj metabolizmus cukrov. Mení sa citlivosť voči pôsobeniu inzulínu a s pribúdajúcimi týždňami tehotenstva narastá inzulínová rezistencia. „Tehotné diabetičky bývajú často prestavované na vyššie dávky inzulínu tak, ako rastie a vyvíja sa tehotnosť. Ak je to nutné, hospitalizujeme ich a za ústavných podmienok ich nastavíme,“ hovorí doc. MUDr. Plank.

 

3 hlavné zásady:

Rodinu plánujte pomerne skoro.

Je dôležité, aby ste otehotneli v čase optimálneho metabolického nastavenia. Váš diabetológ by vás mal nastaviť tak, aby bol diabetes čo najvyrovnanejší. To je najlepší predpoklad prevencie následných komplikácií. Optimálne je, ak budete mať stabilné glykémie aspoň 3 mesiace pred otehotnením.

Ak plánujete väčšiu rodinu, všeobecné odporúčanie je, aby ste ako diabetičky nemali viac ako dve deti. Každé tehotenstvo totiž môže nechať nejakú pečať na vašom zdravotnom stave.

 

Životaschopnosť dieťaťa po narodení je priamo závislá od úrovne metabolickej kompenzácie diabetu.

 

Gestačný diabetes

Výborná kompenzácia diabetu počas tehotenstva nie je prvoradou úlohou len žien, ktorým zistili diabetes už pred otehotnením. Ťažkosti s reguláciou cukru sa môžu vyvinúť kedykoľvek v tehotnosti. „Ide o gestačný diabetes, ktorý je nebezpečný preto, že na seba ženu neupozorňuje žiadnymi klinickými príznakmi tak, ako je to v prípade diabetu. Jediným spôsobom, ako ho spoľahlivo odhaliť, je laboratórny skríning,“ tvrdí doc. MUDr. Plank.

 

Diétny režim

Keď bude jeho výsledok pozitívny, ženský lekár vás pošle na diabetologické vyšetrenie. Diabetológ potom spresní diagnózu a stanoví liečbu. Podľa doc. Planka najlepším predpokladom na zvládnutie hyperglykémie je diétny režim s obmedzením cukrov, tukov, úprava životosprávy v zmysle dostatočného pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu. V prípade, že ani po týchto opatreniach nedostanete krvný cukor pod kontrolu, bude vám zavedená inzulínová liečba.

 

Chronická hyperglykémia

„Keby sme nerobili skríning gestačnéhodabetu, pozitívne prípady by nám ušli. Následkom toho by bola chronická hyperglykémia v tehotenstve a chronicky nadmerný prívod cukrov k plodu. Keďže plod nemá dokonalý metabolizmus a enzymatické spracovanie cukru, nemá inú možnosť, ako ho ukladať vo forme tuku. Ten sa ukladá hlavne v oblasti krku a ramien, výsledkom čoho je takzvaný makrozómny plod,“ upozorňujedoc. MUDr. Plank.

 

Diabetická fetopatia

Vtedy už ide odiabetickú fetopatiu, ktorousa označuje novorodenec s veľkou pôrodnou hmotnosťou do päť kilogramov s výraznými prejavmi nezrelosti. Keďže mu pomalšie dozrievajú pľúca, môže mať ťažkosti s dýchaním a problémy mu môže robiť aj adaptácia na vonkajší svet. Matka má okrem toho pre jeho veľkosť vyššie riziko pôrodných poranení. Preto sa v tomto prípade často pristupuje k cisárskemu rezu. Samozrejme, táto komplikácia sa netýka len tehotných s gestačným diabetom, ale pri nedostatočnej kompenzácii diabetu aj tehotných žien, ktorým diagnostikovali diabetes ešte pred otehotnením.

 

Riziko do budúcnosti

Metabolizmus cukrov sa gestačným diabetičkám väčšinou upraví 48 hodín po pôrode. „Po šestonedelí im odporúčame diabetologickú kontrolu, lebo to, že pod stresom a záťažou tehotnosti zlyhala regulácia cukrov, môže znamenať, že môže zlyhať aj v budúcnosti. Ide o skupinu žien, ktoré potencionálne žijú so zvýšeným rizikom pre vznik diabetu v neskoršom veku. Americké štatistiky potvrdili, že po 25 až 30 rokoch tieto ženy dostávajú jednu z foriem cukrovky, väčšinou 2.typu,“ vysvetľuje gynekolog. Ak sa to týka aj vás, mali by ste myslieť na úpravu životosprávy a najmä na prevenciu obezity.

 

Pravidelné sledované

Od momentu, kedy vám zistia tehotenskú cukrovku, budete sledované diabetológom každých 14 dní až do pôrodu. Ak ste diabetičky a otehotniete, mali by ste byť každé dva týždne sledované v špecializovaných ambulanciách pre patologickú tehotnosť alebo v perinatologických centrách.

 

Sledované špecialistom

Fetopatické bábätká sa aj napriek všetkému môžu dostať do normálneho života. Sú však sledované odborníkom na detský metabolizmus, lebo podľa doc. MUDr. Planka je práve u nich zvýšený výskyt obezity, diabetu a metabolického syndrómu.

 

Takmer každá dvadsiata žena má tehotenskú cukrovku.

 

Záťažový test

„V rámci prenatálnej starostlivosti sa skríning na tehotenskú cukrovku robí približne 15 až 20 rokov. Keď sa u žien vyskytujú rizikové faktory, ktoré ich predisponujú k tomu, aby ju dostali, záťažový test im robíme na začiatku tehotenstva, u ostatných medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva. Tehotná dostane roztok so záťažou 75 gramov glukózy a po dvoch hodinách sa testuje, ako si jej organizmus s touto záťažou poradil,“ hovorí doc. Plank.

 

Rizikové faktory gestačného diabetu:

familiárny výskyt diabetu

obezita

vysoký krvný tlak

nevysvetlené reprodukčné straty v anamnéze

pôrod makrozomických plodov

 

Na zváženie

Ak sa diabetes už na vašom organizme podpísal pod diabetické komplikácie, vy a najmä váš diabetológ by ste mali zvážiť, či vôbec do gravidity ísť.

 

Intenzívna starostlivosť

Diabetička na inzulíne by mala rodiť v perinatologickom centre, ktoré je komplet vybavené intenzívnou neonatologickou starostlivosťou.

 

Gravidita nie je odporúčaná:

ak máte diabetes so závažnými komplikáciami, viac ako 38 rokov a 2 deti

pri nedostatočnej metabolickej kompenzácii alebo ketoacidóze na začiatku gravidity

(ivk)

01 - Modified: 2007-02-19 08:50:07 - Feat.: 0 - Title: Pošta chce minúť miliardy
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote
menuLevel = 2, menuRoute = dia/gestacny-diabetes, menuAlias = gestacny-diabetes, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 15:26