StoryEditor

Mám tehotenskú cukrovku?

28.04.2010, 08:48
Autor:
(dia)(dia)

Čakám bábätko a mala som zvýšené glykemické testy na 8,9 mmol/l. Na lačno mám cukor v norme - 4,4 mmol/l, keď sa najem, stále mi kolíše. Môže ísť o tehotenskú cukrovku? Upraví sa mi to po pôrode?

Diabetes v tehotenstve (gestačný typ cukrovky) je typom cukrovky, ktorá vzniká v druhej polovici tehotenstva asi u 3 % tehotných žien. V súčasnosti sa povinne vykonáva aktívne vyhľadávanie (skríning) tohto typu cukrovky v 24. – 28. týždni tehotenstva. Všetky tehotné ženy sa podrobujú vyšetreniu záťažovým testom s glukózou (tzv. orálnemu glukózo-tolerančnému testu). Príčinou gestačného diabetu je tvorba k inzulínu protichodne pôsobiacich hormónov v koláči (placente). Klinické prejavy sa podobajú cukrovke 2. typu. Tehotenstvo komplikované týmto typom cukrovky prináša zvýšené riziko pre matku, ale predovšetkým pre plod. Ak sa zistí porucha, je nutná diétna a niekedy aj inzulínová liečba, inak by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu plodu.

Po tehotenstve tento typ cukrovky obvykle odoznie. Príčinou je strata tvorby k inzulínu protichodne pôsobiacich hormónov. Aj keď cukrovka vymizne, je riziko, že o 10 – 20 rokov sa u takto postihnutých žien objaví cukrovka 2. typu, hlavne ak nedokážu udržať normálnu telesnú hmotnosť. Preto sa ženám, ktoré prekonali tehotenskú cukrovku, odporúča vyšetrenie hladiny krvného cukru (glykémie) raz ročne s cieľom včasného zachytenia cukrovky 2. typu.

Pokiaľ však po pôrode pretrvávajú zvýšené hodnoty krvného cukru (hyperglykémie), ide o manifestáciu cukrovky 1. alebo 2. typu pri tehotenstve.

MUDr. Zbynek Schroner, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/dia-poradna, menuAlias = dia-poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 15:32