"Majú niektoré vitamíny a šupka je vhodná na trávenie a čistí zuby," hovorí Finkelstein. "Je to zdravé ovocie. Avšak jablká obsahujú veľa vody a vzduchu. Z hľadiska imunity nemá ovocie žiaden rozdiel. "Jablká sa tiež objavujú v zozname výrobkov, ktoré obsahujú najviac pesticídov.pxhere.com
StoryEditor

Z ovocia sú pre diabetika najvhodnejšie jablká

21.08.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Blahodarný vplyv má množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán. Tiež podporuje trávenie, priaznivo vplýva na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti.


Z ovocia sú pre diabetika, ale nielen pre neho, vhodné všetky, ale najmä druhy jablka. Striedať ovocie a správne ho započítať do počtu SJ v jedle je dôležité.

Malé jablko, hruška alebo 3 slivky či malý strapec hrozna alebo 1 – 2 marhule, za kompótovú misku ríbezlí alebo višní, to je množstvo pre 1 SJ.

Diabetik už vie, že sa mu glykémia zvýši pri 1 SJ asi o 2 mmol/l. Pomerne rýchlo, ale rovnako rýchlo aj klesne, keď s ovocím nezje aj kúsok chleba. Ide nám o vyrovnané glykémie a nie glykémie ako na hojdačke. Každá potravina môže podporiť naše zdravie a zvýšiť odolnosť proti chorobám.


Obsahuje cukor, ale...

V jednom plode je asi také množstvo cukru ako v troch kockách repného cukru. Naše odrody jabĺk obsahujú hneď niekoľko významných cukrov - glukózu, fruktózu, sacharózu. Vysoký je najmä obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. "Cukrovkári" by mali preto často zahryznúť do jablka.

Účinky jabĺk na zdravie

  • podporuje trávenie
  • urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka
  • priaznivo vplývajú na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti
  • dve až tri jablká denne počas niekoľkých mesiacov znižujú hladinu cholesterolu
  • pravidelná konzumácia jabĺk bráni vzniku artériosklerózy
  • blahodarný vplyv má množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán. Pomerne vysoký obsah draslíka môže napríklad znížiť riziko cievnej mozgovej príhody.
  • znižuje sa aj pravdepodobnosť vzniku žlčových kameňov
  • sú účinné aj pri nachladnutí, kašli, chrípke
  • pomáhajú rýchlejšiemu liečeniu rán či popálenín
  • neoceniteľné služby vitamínu C, na ktorý sú jablká tiež veľmi bohaté
  • majú silné protirakovinové schopnosti
  • jablko hydratuje, rovnako ako čistí pokožku
  • pravidelný príjem jabĺk odstraňuje jemné vrásky a udržuje pokožku vlhkú

Imunita je o zdravom životnom štýle

Je potrebné predvídať a včas upriamiť pozornosť na prevenciu a tam patrí aj pohyb, pitný režim bez alkoholu, odpočinok, kvalitný spánok, veselá myseľ a s úsmevom sa pokúsiť zahnať stres.

To je prevencia na podporu imunitného systému, ktorý je taký potrebný pri zvládaní každej infekcie, ktorá sa snaží preniknúť do nášho tela.

Rovnováhu obranných mechanizmov zvládneme, keď včas zasiahneme a osvojíme si zásady zdravého životného štýlu. Zdravá, vyvážená strava obsahuje aj správny pomer základných živín a pritom môže byť chutná aj bez ťažko stráviteľných jedál. Tak zabezpečíme normálnu a primeranú funkciu imunitného systému.

Štefáková Mária
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:08