StoryEditor

Prekvapenie v košíčku - varíme s MUDr. Ruttkayom

01.12.2011, 22:02
Autor:
(dia)(dia)
Na každého príde občas chuť pomaškrtiť si. Biela múka, cukor, margarín, maslo sú ingrediencie, ktorým by sa mali diabetici zďaleka vyhýbať. Že bez nich sa maškrtiť nedá? Je to možné a my vám to dokážeme. Stačí trochu fantázie a chuti experimentovať.

Na každého príde občas chuť pomaškrtiť si. Biela múka, cukor, margarín, maslo sú ingrediencie, ktorým by sa mali diabetici zďaleka vyhýbať. Že bez nich sa maškrtiť nedá? Je to možné a my vám to dokážeme. Stačí trochu fantázie a chuti experimentovať.

Cez sviatky sa stoly v takmer všetkých slovenských domácnostiach prehýbajú pod sladkými koláčmi, krémovými tortami, guličkami a vianočným pečivom. Ako odolať? Treba sa pripraviť na to, že ľahké to nebude. Ak sa však zásobíte alternatívnymi pochúťkami, môžete utíšiť svoje sladké chúťky a pritom neublížiť svojmu zdraviu.

Semienka, oriešky, sušené ovocie

To sú základné ingrediencie pochúťok v košíčkoch, ktoré predstavujú zdravú alternatívu klasických koláčov a sladkostí. Všetko sú to produkty, ktoré sa z našich stolov takmer vytratili. A je to veľká škoda, pretože sú veľmi zdravé.

Namiesto cukru

Sladiť je najlepšie ryžovým, kukuričným alebo jačmenným sladom. Majú nízky glykemický index a minerálne látky potrebné na trávenie cukru. „Pre diabetika je najvhodnejší jačmenný slad v primeranom množstve. Glykemický index má ako fruktóza, ale na rozdiel od nej obsahuje aj minerálne látky. Diabetik môže sladiť aj jačmenným sladom a fruktózdou v pomere 1:1,“ radí MUDr. Ruttkay.

Bez pečenia

Dobrý múčnik môžeme vykúzliť aj bez pečenia. Ak sa však chystáte piecť, skúste to bez prášku do pečiva. Vyhnete sa tak fosfátom, ktoré vedú k odbúravaniu vápnika v organizme. Zdravším variantom je tzv. prášok z vínneho kameňa. Jeho použitie je rovnaké ako pri klasickom prášku do pečiva.

Pozor na tuky

Základom takmer každého klasického koláča je tuk. Klasický margarín však výrazne zvyšuje cholesterol. Nie je nenahraditeľný. V bioobchodoch sa dajú zohnať moderné alternatívne tuky na pečenie. Vhodný je napríklad kokosovo palmový tuk, ktorý sa pri vyššej teplote roztopí a po ochladení opäť stuhne. Môžeme použiť aj olej, samozrejme, tepelne stabilný. Orieškové, mandľové či arašidové oleje dodajú koláču zaujímavú chuť. Ak chceme tuk bez chuti, postačí pomácový olivový olej. Ako však uvidíte, aj sladkosť sa môže zaobísť bez tuku.

Slnečnicové guličky

Suroviny:

• 1 PL jačmenného sladu

• 1 PL trstinovej melasy

• 1 PL vody

• 1 šálka slnečnicových semiačok

• strúhaný kokos.

Postup:

Slnečnicové semiačka pomelieme najemno v mixéri, zmiešame so sladom, vodou a melasou a vymiešame na tuhé cesto. Formujeme guličky a obaľujeme v strúhanom kokose.

Podporia zdravie

Slnečnicové guličky sú receptom, ktorý prináša v chutnej forme dva veľmi zdravé produkty: semienka slnečnice a trstinovú melasu. Slnečnicové semienka sú veľmi dobre stráviteľné a ako prírodný zdroj antioxidantov podporujú imunitu. Konzumácia semienok priaznivo pôsobí na nervový a srdcovo-cievny systém, taktiež na pokožku a sliznicu. Kyselina listová v slnečnicových semienkach pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. A obsah vlákniny podporuje dobrú činnosť čriev. Melasu niektorí nazývajú aj „čiernym zázrakom“. A nie náhodou. Tento rastlinný výťažok z cukrovej trstiny je výborným pomocníkom pri mnohých ochoreniach. Ide o prírodnú harmonickú sústavu organických vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín a ďalších aktívnych zložiek, čo robí z konzumácie melasy spoľahlivú prevenciu proti celému množstvu chorôb.

Orechové guličky

Suroviny:

• 2 PL jačmenného sladu

• 1 PL sezamového oleja alebo podrveného sezamu

• 1 PL vody

• 1 šálka orechov

• strúhaný kokos.

Postup:

Orechy pomelieme v mixéri na jemno, zmiešame so sladom, vodou a olejom a vymiešame na tuhé cesto. Formujeme guličky a obaľujeme v strúhanom kokose.

To pravé orechové

To, že orechy sú veľmi zdravé, nie je žiadnym tajomstvom. Navyše sú aj veľmi chutné, preto by nám nemalo brániť nič v tom, aby sme ich konzumovali pravidelne. Svojim obsahom bielkovín sa vyrovnajú mäsu. Majú aj množstvo minerálov a vitamínov. Priaznivo pôsobia na srdce i mozog.

Ovsené „dia“ košíčky

Suroviny:

• 1 šálka ovsených vločiek

• 2 PL jačmenného sladu

• 2 PL kukuričného škrobu (solamyl)

• 2 PL karobu (zdravšia náhrada kakaa)

• 1 jablko

• 1 PL nelúpaného sezamu

• 1 šálka studenej vody.

Postup:

V šálke vody rozmiešame kukuričný škrob. Do hrnca vložíme vločky, pridáme rozmiešaný škrob, slad, karob, nadrobno pokrájané jablko a sezam. Za stáleho miešania varíme 10 minút. Odstavíme, necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Plníme do papierových košíčkov.

Ovos upraví glykémiu

Vďaka obsahu lecitínu a vitamínov skupiny B, podporuje ovos dobrú funkciu nervového systému. Vysoký obsah vlákniny pomáha tráveniu. Ovos znižuje cholesterol a pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka a čriev. Čo je však najdôležitejšie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Preto by ovos mal byť každodenným chlebíkom diabetikov.

Pšenové košíčky

Suroviny:

• 1 šálka pšena

• 2 PL jačmenného sladu

• 1 PL hrozienok

• 4 PL strúhaného kokosu

• 3 šálky sójového, ryžového alebo ovseného mlieka.

Postup:

Všetky suroviny zmiešame v hrnci, varíme na miernom plameni za občasného miešania 30 minút. Odstavíme, necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Plníme do papierových košíčkov.

Aj pre celiatikov

Ryžové alebo pšenové pochúťky sú ideálnou sladkosťou pre celiakov. Nie však len pre nich. Pšeno je veľmi ľahko stráviteľné a pomáha pri problémoch so žalúdkom a pri nedostatku železa. Je veľmi lahodné a v kombinácii s hrozienkami mu neodoláte.

(tot)

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 22:46