StoryEditor

Dobrý cukor pred aj po jedle

10.07.2009, 09:12
Autor:
(dia)(dia)
Stalo sa vám, že ste si po jedle namerali opakovane vyššiu hladinu cukru v krvi? My vám poradíme, ako ju opäť dostať do normy a mať, ako sa slangom hovorí „dobrý cukor“.

Stalo sa vám, že ste si po jedle namerali opakovane vyššiu hladinu cukru v krvi? My vám poradíme, ako ju opäť dostať do normy a mať, ako sa slangom hovorí „dobrý cukor“.

Pred jedlom si aplikujete bolusovú dávku analóg Humalog alebo Novorapid, stravujete sa pravidelne, vždy v rovnakom čase a stabilnou dávkou inzulínu. Viete o cukrovke všetko, poznáte výmenné jednotky sacharidových potravín (SJ), vypočítať ich vám nerobí problém. Jete len trikrát denne - raňajky, obed a večeru a medzi hlavnými jedlami nič iné nekonzumujete. Pred jedlom máte obvykle dobré glykémie, no po raňajkách, približne po 2-2,5 hod. sú zvýšené. Čo robiť, aby boli opäť v norme?

 

Návrh na zlepšenie glykemického profilu:

● Do hlavného jedla zaraďte potraviny s nízkym glykemickým indexom, napríklad strukoviny (pomazánka zo strukovín alebo z Tofu). K raňajkám pridajte 2-3 oriešky (toto množstvo nemusíte započítať do obsahu SJ v jedle).

● Obohaťte raňajky o vlákninu, ktorá je v zelenine a ovocí.

● Vhodné sú ovsené vločky opečené nasucho. SJ doplňte celozrnou chlebovinou.

● Dajte si na raňajky pohár mlieka alebo jogurt (obsahuje bielkovinu a tuk).

 

Pozor!

● Aj keď si viete biele pečivo započítať do obsahu SJ a máte primeranú hmotnosť, nemali by ste ho konzumovať.

● Nápoj neslaďte energetickým sladidlom, ale neenergetickým.

● SJ si nedopĺňajte burizónmi, krekrami, knackebrotom, krehkým pečivom, keksíkmi (ani s označením DIA).

Odporúčame:

● Podľa možnosti pridajte malú porciu rastlinného tuku, pretože spomaľuje vstrebávanie sacharidov a ich premenu na glukózu. Ak máte vyššiu telesnú hmotnosť, použite ďalšie ponúkané varianty.

● Bielkoviny spomaľujú vstrebávanie sacharidov a môžu ovplyvniť výšku glykémie po jedle. Obsah bielkovín v celodennej strave by však nemal byť vyšší ako 20 % z energetického obsahu.

● Jedzte pomaly, pretože aj rýchlosť konzumovania môže mať negatívnu odpoveď na glykémiu po jedle.

● Dodržiavajte pitný režim.

● Celodenný obsah SJ doposiaľ prerozdelený na tri hlavné jedlá upravte. Časť SJ na raňajky prerozdeľte - 1/3 SJ určených na raňajky dojedzte po jedle (podľa výšky glykémie po hlavnom jedle ukončite raňajšie jedlo do 2-2,5 hod.). Doteraz 5-6-7-8-9-10 SJ odporúčame prerozdeliť podľa rozpisu:

RAŇAJKY

3 SJ

4 SJ

5 SJ

5 SJ

6 SJ

7 SJ

Mlieko

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

Celozrná chlebovina

2 SJ

3 SJ

4 SJ

4 SJ

5 SJ

6 SJ

Tuk (rastlinný)

-

10 g/0

10 g/0

10 g/0

10 g/0

10 g/0

Bielkovinová potravina

50 g/0

50 g/0

50 g/0

50 g/0

75 g/0

75 g/0

Zelenina voľná

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

DESIATA

2 SJ

2 SJ

2 SJ

3 SJ

3 SJ

3 SJ

Jogurt

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

Porcia ovocia

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

Chlebovina

-

-

-

1 SJ

1 SJ

1 SJ

Zelenina voľná

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

 

Čo robiť v prípade, keď máte regulár inzulín a aj tak musíte niečo zjesť po raňajkách?

- Znížte obsah SJ na raňajky o 1 až 2 SJ a pridajte ju k porcii na dojedenie.

 

Napríklad:

RAŇAJKY

3 SJ

3 SJ

4 SJ

4 SJ

5 SJ

6 SJ

Mlieko

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

Celozrná chlebovina

2 SJ

2 SJ

3 SJ

3 SJ

4 SJ

5 SJ

Tuk (rastlinný)

-

10 g/0

10 g/0

10 g/0

10 g/0

10 g/0

Bielkovinová potravina

50 g/0

50 g/0

50 g/0

50 g/0

50 g/0

50 g/0

Zelenina voľná

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

DESIATA

2 SJ

3 SJ

3 SJ

4 SJ

4 SJ

4 SJ

Jogurt

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

Porcia ovocia

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

1 SJ

Chlebovina

-

1 SJ

1 SJ

2 SJ

2 SJ

2 SJ

Bielkovinová potravina

-

-

-

25 g/0

25 g/0

25 g/0

Zelenina voľná

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

0 SJ

Ak si aj napriek prerozdeleniu po raňajkách nameriate vyššiu glykémiu, obsah SJ prerozdeľte ďalšou SJ na dojedenie.

 

Trpezlivosťou a postupnou úpravou stravy môžete zmeniť aj skladbu raňajok. Ako?

Chutné sú raňajky s ovsenými vločkami. Opražte ich nasucho a zmiešajte s jogurtom alebo ich namočte do teplého mlieka. SJ doplňte postrúhaným ovocím a dochuťte 3-4 kúskami orieškov. Vločky neuvarte v mlieku, len ich na krátku dobu (15 minút) namočte.

Prečo treba presunúť SJ z raňajok na dojedenie?

1 SJ zvýši glykémiu asi o 2 mmol/l. Znížením raňajok o 2 SJ môžete očakávať glykémiu o 4 mmol/l nižšiu. Ak vaša glykémia pred ďalším hlavným jedlom bola pred úpravou uspokojivá, navrhovaným prerozdelením by ste ju nemali ovplyvniť. Ak sa vaše očakávanie nepotvrdí a glykémia pred obedom sa oproti predchádzajúcim dňom zvýši, potom porciu jedla (počet SJ) na dojedenie znížte o 1 SJ.

Pri vyššej glykémii po obede alebo večeri nezabudnite na voľnú zeleninu (700 g denne, v tom sú započítané aj 3 porcie ovocia). Mrkvu, cviklu, kukuricu a hrášok nezabudnite započítať do počtu SJ. Zeleninu rozdeľte na rovnomerné porcie počas dňa. K racionálnemu stravovaniu patrí zelenina pre obsah vlákniny a nízky glykemický index.

Ktoré jedlá si vybrať, ak máte vyššiu glykémiu po obede alebo večeri?

● Vhodnou prílohou sú zemiaky, strukoviny, cestoviny.

● Nevhodné sú knedle, zemiaková kaša a pokrmy s omáčkou.

● Ryžu uprednostnite skôr na obed. Na večeru si radšej pripravte varené zemiaky alebo ryžu Natural.

Aj technologická úprava pokrmov a rýchlosť jedenia má vplyv na glykémiu!

Tipy, ako si pomôcť

● Pri úprave stravovania zvýšte obsah polysacharidov, ktoré patria do skupiny vhodných potravín pre diabetikov. Glykémia po nich stúpa pozvoľna. Obsahujú vlákninu, ktorá telo opúšťa nestrávená.

● Vyššiu glykémiu si neupravujte alkoholom, hoci ju znižuje. Príležitostne si môžete dať 1-2 dl suchého vína po obede alebo večeri. Vypite ho na zdravie a nie ako liek na úpravu glykémie.

● Glykémiu znižuje aj pohybová aktivita. Pri hodnote vyššej ako 16-17 mmol/l sa neodporúča vyššia fyzická záťaž.

● Najvhodnejšou kontrolou je pravidelné meranie glykémie glukometrom.

● Máte strach pred vznikom diabetických komplikácií? Glykémie si udržiavajte v medziach normy a nemusíte mať obavy.

● Cesta k zdraviu a uspokojivým glykémiám vedie aj cez racionálne stravovanie a striedmosť v jedení.

 

Rešpektovaním týchto zásad môžete docieliť uspokojivé glykémie nielen pred hlavným jedlom, ale aj po jedle.

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:44