V posledných rokoch sa karfiol stal veľmi obľúbeným ako náhrada za zeleninu alebo suroviny s vyššou hladinou cukru. Jeden pohár (100 gramov) karfiolu má 25 kalórií a len päť gramov sacharidov.Pixabay
StoryEditor

KARFIOL – ideálny na chudnutie

20.03.2021, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Je to ľahko stráviteľná zelenina bohatá na vápnik. Obľúbený je nielen pre typickú chuť, ale aj pre výživnú hodnotu. Obsahuje pomerne veľa vitamínu C. Môže sa pripravovať na rôzne spôsoby: varený, vyprážaný, zapečený...

Predpokladá sa, že karfiol pochádza z východného Stredomoria, z Cypru, Kréty a možno aj z Turecka. Či ho poznali Rimania, ťažko dnes zistíme, isté je však, že ho s určitosťou poznali obyvatelia stredovekého Talianska a v čulom obchodnom styku sa v polovici 16. storočia dostal aj do strednej Európy.

Od tých čias popularita aj spotreba karfiolu rástla, výrazný vzostup však nastal v druhej polovici 20. storočia, keď sa na svete pestoval asi na 350-tisíc hektároch a ročne sa ho zberalo viac ako 4,5 milióna ton.

Nesmie nikdy trpieť suchom

Karfiol je z hlúbovín najnáročnejší na hnojenie a ošetrovanie. Pestuje sa ako skorý alebo neskorý. Má zdužnatené zväčšené súkvetie, ktoré sedí na vrchole skrátenej stonky medzi vencom širokých listov.

Pre skoré jarné pestovanie potrebujeme kvalitné priesady siate už v januári, na jesenný zber sadíme karfiol zväčša ako následnú plodinu. Počas pestovania nesmie nikdy trpieť suchom. Ak chceme dosiahnuť bielu farbu ružice, v konečnej fáze rastu zväzujeme (alebo zalomíme) listy, aby sa na vyvíjajúcu ružicu nedostalo slnko. Čím mladšie ružice sa zberajú, tým dlhšie vydržia. No čím dlhšie rastú, tým je v nich viacej vitamínu C a menej dusičnanov.


Rýchlený karfiol má nevýhodu, že sa v ňom na rozdiel od brokolice kumuluje pomerne veľa dusičnanov. Pri skladovaní sa má karfiol ukladať ružicou nadol a hlúbom nahor, a to aj v domácnostiach, počas uloženia dochádza k transportu dusičnanov z ružice do listov, čo je zo zdravotného hľadiska výhodné. Naopak, v ružici pribúdajú sacharidy, voľné aminokyseliny, draslík, sodík, horčík a vápnik.

Účinky na zdravie

  • Je ideálny na chudnutie
    Jeho varená verzia je ideálnym jedlom pre každého, kto chce schudnúť. Obsahuje minimum kalórií a vyvoláva pocit sýtosti.
  • Usmerňuje tráviaci proces
    Je ľahko stráviteľný, odporúča sa ľuďom so žalúdočnými chorobami (gastritídou, vredmi, so zápchou, s hnačkou, pri podráždení či zápale hrubého čreva).
  • Zmierňuje problémy so srdcom
    Vďaka nízkemu obsahu sodíka a tukov je vhodný pre ľudí s vysokým tlakom či aterosklerózou.
  • Pomáha pri poruchách obličiek
    Je diuretikum, to znamená, že zbavuje telo prebytočnej vody z tkanív. Je vhodný nielen pri zlyhaní obličiek, ale aj pri artritíde, opuchoch či obličkových kameňoch.
  • Pre silné kosti
    Nízky príjem vitamínu K bol spojený s vyšším rizikom zlomeniny kostí a osteoporózy. Spotreba vitamínu K môže zlepšiť zdravie kostí tým, že pôsobí ako modifikátor proteínov kostnej matrice, zlepšuje absorpciu vápnika a zabraňuje vylučovaniu vápnika v moči.


Môže sa pripravovať na rôzne spôsoby

Karfiol je obľúbený nielen pre svoju typickú chuť, ale aj pre výživnú hodnotu. Obsahuje pomerne hodne vitamínu C, ktorý sa udržuje hlavne v surovom stave v šalátoch, ale krátkym varom sa neničí. Prítomné sú tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a ďalšie. Karfiol je ľahko stráviteľná zelenina bohatá na vápnik, preto je veľmi vhodným jedlom aj pre deti. Zožltnutý alebo veľmi rozvitý karfiol spracujeme na polievku, do ktorej môžeme dať vyvariť aj mladé listy. Karfiol sa môže pripravovať na rôzne spôsoby: varený, vyprážaný, zapečený, s vajcami alebo pridávať do rôznych šalátov, aj konzervovať v octovom náleve.



Karfiolová polievka
Karfiol uvaríme v slanej vode, rozoberieme na ružičky, hlúb pokrájame na kúsky. Vývar zahustíme zásmažkou, povaríme a pred podávaním zjemníme žĺtkom. Ružičky karfiolu vkladáme pred podávaním do hotovej polievky.
Obmena:
Karfiol po uvarení rozmixujeme, polievku dochutíme muškátovým kvetom, masoxom, zjemníme lyžičkou masla, dosolíme a pred podávaním vmiešame žĺtok.

Karfiol s vajcami (nepravý mozoček)
Uvarený karfiol posekáme nadrobno a dáme osmažiť na tuk a spenenú nakrájanú cibuľu. Keď sa karfiol prehreje, zalejeme ho rozšľahanými vajcami a premiešame. Na 500 g karfiolu pridávame 3 až 4 vajcia. Len čo vajcia stuhnú, pokrm odtiahneme, posypeme nasekanou pažítkou a podávame.


Karfiol varený
Pripravíme si dostatočné množstvo vody, privedieme do varu a vložíme do nej očistený karfiol (podľa veľkosti ho môžeme rozdeliť na menšie časti). Varíme asi 20 až 30 minút. Spočiatku nádobu nezakrývame, aby unikli štipľavé látky. Uvarený karfiol nemá byť mazľavý, ale chrumkavý. Podávame ho poliaty maslom a posypaný opraženou strúhankou alebo postrúhaným syrom.

Karfiol vysmážaný
Karfiol rozoberieme na ružičky, krátko povaríme v osolenej vode do polomäkka a scedíme. Jednotlivé ružičky obaľujeme v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke alebo namáčame v cestíčku, pripravenom z mlieka, vajec a hladkej múky (podobne ako viedenský alebo parížsky rezeň). Krátko ich osmažíme v rozpálenom tuku.


Karfiol zapečený s paradajkovým pretlakom
Karfiol uvaríme v slanej vode do polomäkka, scedíme a rozoberieme na ružičky. Poukladáme ho do zapekacej misy, posypeme posekanou šunkou, hubami podusenými na rasci, pokropíme paradajkovým pretlakom a zalejeme hustou omáčkou, ktorú pripravíme zo zásmažky zaliatej vodou z varenia karfiolu. Povrch posypeme strúhaným syrom a pokvapkáme tukom (olejom). Zapekáme 15 minút v rúre.

Parížsky karfiol
Karfiol uvarený v osolenej vode necháme vychladnúť. Pripravíme omáčku z kyslej smotany zahustenej trochou múky, krátko prevaríme, osolíme, podľa chuti prisladíme a okyslíme. Studený karfiol prelejeme omáčkou, posypeme posekaným, natvrdo uvareným vajcom a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou.

Karfiolové fašírky
Uvaríme svetlú maslovú zásmažku, rozmiešame s mliekom a necháme vychladnúť. Primiešame 2 vajcia, soľ, posekanú petržlenovú vňať, trochu muškátového kvetu a posekaný varený karfiol. Zahustíme strúhanou žemľou (strúhankou), aby sme mohli robiť fašírky. Potrieme ich bielkom, obalíme v strúhanke a na tuku vypražíme.

Karfiolový koláč
Rozvaľkané lístkové cesto vložíme do formy vypláchnutej studenou vodou a okraje mierne zdvihneme. Karfiolové ružičky, uvarené v slanej vode s citrónovou šťavou, rozložíme na cesto, posypeme nakrájanou šunkou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Rozšľaháme 1/8 l bieleho vína s trochou vody, pridáme 4 – 6 vajec, trochu múky, 150 g strúhaného syra, osolíme, okoreníme čiernym korením, muškátovým orieškom a dobre premiešame. Touto zmesou zalejeme karfiol a pokryjeme ho plátkami masla. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 230 stupňov Celzia 40 až 45 minút.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 16:39