Jedlo s obsahom vlákniny drhne zuby, podporuje slinenie.Pixabay
StoryEditor

Zahrejme telo sýtejšími potravinami (1. časť)

19.12.2020, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
V chladnejších mesiacoch je samozrejmosťou, že klesá teplota vzduchu. Preto si volíme sýtejšie pokrmy, čím sa naše telo pri ich trávení zahreje.

Začnime raňajkami za 4 SJ


Dobre je začať vhodným jedlom od rána. Zdravé raňajky v primeranom množstve je štart do nového dňa. Napríklad teplý čaj s citrónom bez energetického sladidla a k tomu biely jogurt (1 sacharidová jednotka – SJ) zmiešaný so 4 lyžicami ovsených vločiek alebo špaldových BIO lupienok, čo sú 2 SJ, pridáme drobné ovocie, napríklad čučoriedky za 1 SJ.

Doplníme za 2 lyžice nasekaných vlašských orechov a pridáme na špic noža mletú škoricu (0 SJ). Raňajky za 4 SJ sú rýchlo hotové. Telu dodajú asi 400 kcal, primeranú dávku bielkovín, zdravé tuky a vlákninu.

Diabetik, keď mu záleží na glykémii, počíta sacharidové jednotky (SJ) pri každom jedle a hlavne ten, ktorý je liečený inzulínom. Tento spôsob stravovania si už osvojilo veľa mladých a tiež skôr narodených diabetikov. Od toho závisí kompenzácia diabetu a tiež je to prevencia pred diabetickými komplikáciami.


Sezónne potraviny


Medzi najznámejšie potraviny, ktoré dozrievajú v jeseni a ich plodmi si môžeme spestriť a obohatiť jedálny lístok, patrí biela alebo červená kapusta, cvikla známa ako červená repa, tekvica, kaleráb, cibuľa, pór a iná koreňová zelenina.
Medzi hlúbové druhy zeleniny patrí kapusta, kel, kaleráb, karfiol, brokolica. Táto zelenina je prospešná pre zdravie. Pomáha pľúcam a iným orgánom v tele.

Selén v červenej kapuste znižuje obsah cukru v krvi, pomáha okysličovať svaly, produkovať protilátky proti choroboplodným zárodkom, detoxikuje organizmus. Chráni detskú žľazu týmus, ktorá sa zúčastňuje na imunite dieťaťa až do puberty. Pôsobí odvodňujúco a pre obsah vlákniny preventívne proti zápche.

Zdraviu prospieva aj biela kapusta pre bohatý obsah vitamínov a minerálov

Zlepšuje trávenie, pomáha pri zápalových ochoreniach a je dobrým zdrojom vlákniny, čo pomáha regulovať telesnú hmotnosť pre jej nízku energetickú hodnotu. Patrí tiež medzi zeleninu, ktorá nemá prudký dosah na glykémiu a v množstve do 200 g v porcii sa nemusí započítať do počtu SJ v jedle, keď pri varení nebola použitá múka alebo iná škrobovitá potravina.


Mnoho diabetikov 2. typu sa spolieha na kvasenú kapustu v súvislosti s glykémiou.

Tak ako všetky kyslé potraviny, aj kyslá kapusta znižuje GI potravín a potom aj glykémia je lepšia. Nedá sa spoliehať len na kyslú kapustu, lebo len trvalo pravidelná a primeraná strava upravuje výšku glykémie.


Kvasená kapusta pomáha proti stresu, zlepšuje náladu, stimuluje metabolizmus železa, reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pozitívny účinok na cholesterol má len za predpokladu, že sme v kapuste nevarili mastné bravčové kolienko, bôčik alebo iné mastné mäso. Šťava z kyslej kapusty pôsobí na črevnú mikroflóru a pre vysoký obsah vitamínu C pomáha predchádzať chrípke.

Aj keď je kapusta pre zdravie prospešná, je potrebné upozorniť, že pri častej konzumácii a tiež vo väčšom množstve môže spôsobiť problémy pri chorobách so štítnou žľazou. Aktivuje odbúravanie jódu z tela a pre obsah soli môže ovplyvniť aj výšku krvného tlaku. Tiež nie je vhodné konzumovať ju pri žalúdočných alebo črevných chorobách, kde je ordinovaná diéta v šetriacej úprave.

V šetriacich diétach je vhodné nahradiť kapustu tekvicou

V šetriacich diétach je vhodné nahradiť kapustu tekvicou, ktorá tiež patrí do sortimentu jesennej zeleniny. Je oveľa ľahšie stráviteľná a dajú sa z nej pripraviť mnohé chutné jedlá, vhodné aj pre diabetika. Pre obsah vlákniny má nízky GI a výrazne neovplyvní glykémiu.

Obsahuje potrebné vitamíny a minerálne látky, ako je draslík, vápnik, horčík, železo a zinok. Pre vysoký obsah vody a nízku energetickú hodnotu je vhodná aj pri redukčnej diéte. Pre svoju schopnosť absorbovať jedovaté látky v črevách je skvelá na detoxikáciu organizmu.

Baklažán. Zlepšuje zdravie srdca, bráni krvácaniu z ciev

Využívajú sa aj tekvicové jadierka, ktoré regulujú hladinu cholesterolu a pomáhajú pri látkovej premene. Diabetikovi prospievajú regulovať hladinu cukru v krvi. Posilňujú imunitu, zlepšujú náladu, deťom sú nápomocné ľahšie zvládať učenie.

Je to zdravá pochutina, ale má vyššiu energetickú hodnotu, preto je potrebné ich jesť len v malom množstve, nepražené a nesolené. V chladných mesiacoch pomáhajú proti nachladeniu a chrípke.

Ďalšou zeleninou vhodnou pre diabetika je baklažán. Zlepšuje zdravie srdca, bráni krvácaniu z ciev, pomáha pri anémii a zvládať diabetes. Má nízku energetickú hodnotu, nízky obsah sacharidov, obsahuje veľa vody a dostatok vlákniny. Priaznivý pomer sacharidov a vlákniny udržuje hladinu cukru v krvi v norme. Telu dodáva minerálne látky, stopové prvky, vitamíny.

Mária Štefáková, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 12:21