Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Jedzme zdravé potraviny, pripomína odborníčka na výživu

04.11.2020, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Podľa odborníkov je dôležitý pravidelný a primeraný prísun vitamínov do organizmu. Najvhodnejším spôsobom je formou ovocia a zeleniny.

Vitamín D môžeme prijať aj jedlom, potravinami, ktoré sú zdrojom tohto vitamínu, a v prípade potreby a odporúčania lekára siahnuť aj po výživových doplnkoch v podobe tabletiek alebo ho prijať v kvapkách. Potrebné je dodržiavať len správne dávkovanie. Najbežnejšie potravinové zdroje vitamínu D sú morské ryby, tuniak, makrela, sardinky, rybí olej z treščej pečene... Tieto potraviny obsahujú aj kvalitné tuky, ktoré sú veľmi prospešné na správne posilnenie zdravia, činnosť srdca a ciev.

Pozitívny vplyv pre diabetika


Zlepšuje glukózovú intoleraciu, znižuje riziká cukrovky 1. typu, pôsobí pozitívne na kardiovaskulárny systém tým, že zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi. O niečo menej vitamínu D môžeme získať z červeného mäsa jatočných zvierat, ale aj z teľacej, kuracej a bravčovej pečene.

Tieto potraviny obsahujú aj cholesterol, čo srdcu a cievam neprospieva. Podobne je to aj s vaječným žĺtkom, v prípade, že jeho konzum preženieme. Ďalším zdrojom sú mlieko a mliečne výrobky.


V zelenine a ovocí je mnoho cenných vitamínov a minerálnych látok. Keďže reč je o déčku, toho je v nich len zanedbateľné množstvo. Potravinársky priemysel niektoré svoje produkty obohacuje o tento vitamín. Dodáva sa do obilninových výrobkov, cereálií, vločiek alebo rastlinných tukov. Tento zásah do výrobného procesu má smerovať k zdraviu konzumenta.

Ovocie je rýchlym zdrojom energie

Obsahuje sacharidy s nižším glykemickým indexom, ale napriek tomu si diabetik má konzumované množstvo započítať do sacharidového príjmu v danom čase, aby si glykémiu udržal pod kontrolou. Má vysoký podiel vody, obsahuje vitamíny, minerálne látky a vlákninu.


Diabetikovi na zopakovanie pripomeniem pri uvedených prospešných sezónnych druhoch ovocia množstvo pre 1 SJ.

K  tuzemskému ovociu patria napríklad jablká. Jedno malé je 1 SJ, rovnako ako 1 malá hruška, 1 broskyňa, 1-2 marhule, 10 kusov jahôd alebo za kompótovú misku čerešní alebo višní, šťavnatý červený melón (2 malé krajce je 1 SJ). Čo sa týka hrozna, na 1 SJ môže diabetik zjesť len malý strapec, čo je zopár bobúľ.


Jablká – prečistia črevá


Surové jablká pomáhajú proti zápche, ale uvarené aj pri hnačke. Posilňujú imunitný a srdcovo-cievny systém. Prečisťujú črevá, pripisuje sa im pozitívny účinok na hladinu cholesterolu v krvi a krvné tuky. Pre nízky GI stabilizujú hladinu cukru v krvi.

Hrušky sú užitočným zdrojom vlákniny


Nespôsobujú alergiu a majú vyšší obsah draslíka, ktorý je nápomocný pri regulovaní krvného tlaku. Podľa sorty majú mierne rozdielny obsah prírodného cukru, ale pre diabetika sú prospešné, keď ich nekonzumuje prezreté. Prispievajú k zlepšeniu citlivosti na inzulín a keď má diabetik ich množstvo pod kontrolou, potom mu nehrozí vysoká glykémia. Hrušky obsahujú flavonoidy, známe ako antioxidanty. Potláčajú zápal v tele, chránia telo pred mikróbmi a vírusmi. Sú prínosom pri obličkových kameňoch a zmierňujú zápal močových ciest.

Hrozno – pomocník pri chudnutí


Pre jeho schopnosť zrýchliť pohyb čriev a odstrániť zápchu je pomocníkom pri redukčných programoch. Pôsobí pozitívne na prečistenie obličiek, močového mechúra a močové cesty. Pomáha odstrániť únavu, nervozitu a depresie. Aktivizuje metabolizmus sacharidov. Keď sa konzumuje striedmo, môže byť prínosom pestrosti našej stravy.

Lesné plody sú všetky zdravé

Konzumujeme jahody, brusnice, maliny, černice, čučoriedky. Kompótová miska bobuľovitého ovocia je 1 SJ. Tieto drobné plody sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Pomáhajú predchádzať infekciám, pozitívne pôsobia na zrak, posilňujú imunitu a brusnice sú známe pre priaznivý vplyv na močové cesty, obličky a pre diabetika aj na glykémiu.

ZELENINA – bohatá na vlákninu


Zo zeleniny k letným sezónnym a zdraviu prospešným druhom patrí: cuketa, karfiol, paradajky, petržlen, zelerová a petržlenová vňať, pažítka, paprika, šalátová uhorka, hlávkový a ľadový šalát, špenát, reďkovky, brokolica, mladý kaleráb alebo tekvica...


Zelený hrášok je zdravá slovenská potravina. Ak hrášky ešte nie sú dozreté, strúčiky sa dajú jesť celé. Hrášok sa hodí do studenej aj teplej kuchyne. Dá sa z neho urobiť vynikajúca polievka alebo hráškové pyré. Obsahuje množstvo proteínov, cukrov aj vlákniny.
Do počtu sacharidových jednotiek treba započítať hrášok a mrkvičku. Dve hrste zeleného hrášku (vylúpaného aj v strukoch) je 1 SJ (78 g) a dva kusy mladej mrkvičky je tiež 1 SJ. Ostatné druhy zeleniny nie sú obmedzované do množstva 200 g v porcii, keď nemá vplyv na glykémiu.

Cuketám sa v našom podnebí darí. Hodia sa  mäsu aj na šalát. Nie je potrebné ich tepelne upravovať, lebo mnohým chutia surové ako šalátové uhorky.

Paradajky. Je ich niekoľko druhov, líšia sa veľkosťou aj chuťou. Majú nízku energetickú hodnotu, veľa vitamínov, vlákninu a tiež sú bohaté na draslík. Osviežia a zasýtia. Pomáhajú pri chudnutí pre obsah vody a nízku energetickú hodnotu. Niekomu môžu spôsobiť afty alebo ekzém, preto okrem dôkladného umytia pred jedlom, pri opakovaných reakciách, paradajky nejesť.


Diabetik sa nemôže paradajok najesť dosýta, lebo by mu zvýšili glykémiu, najmä sladšie druhy.

Preto treba vyberať správny, menej sladký druh a zjesť na posedenie 1 – 2 paradajky, aj keď sú doslova vitamínovou bombou a zásobárňou dôležitého antioxidantu lykopénu. Ten znižuje riziko srdcových ochorení a zabraňuje ateroskleróze. Skôr narodeným pomôžu paradajky zmierniť bolesti kĺbov a posilniť kostné tkanivo.

Šalát hlávkový je jediná zelenina, ktorá sa nekonzervuje sterilizovaním alebo sa nepredáva mrazený. Konzumuje sa v surovom stave, poprípade tepelne upravený na prípravu prívarku. Najviac výživných látok získame z čerstvých zelených listov.


Mária Štefáková
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 15:11