Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Ktoré potraviny sú vhodné v zimných mesiacoch?

23.02.2022, 11:00
Autor:
(dia)(dia)
Už dlho platí pravidlo, že v zimných mesiacoch je vhodné ovocie z našich záhrad, pre obsah vitamínu C.

Jablká povzbudzujú nervovú sústavu, posilňujú a ozdravujú organizmus. Majú protizápalový účinok a sú vhodným ovocím aj pre diabetika, keď si každú porciu započíta do určeného počtu SJ v jedle. Jedným jablkom ráno podporíme zdravie, ale potrebné je ho dôkladne požuť, aby sa nezaťažil žalúdok.

Vláknina z jabĺk znižuje pocit hladu, aj keď len na krátky čas. Jablko je aj zdravou maškrtou medzi hlavnými jedlami, keď je liečba diabetika nastavená na viac porcií jedla počas dňa. Pomáha redukovať cholesterol, je pomocníkom pri hnačke, ale aj pri zápche. Deťom pomáha postrúhané jablko pri bolestiach bruška. Preventívny účinok má pred pečeňovými chorobami a pomáha obehovému systému, podobne ako sa pripisuje účinok zelenému jačmeňu. Jedno jablko obsahuje približne len 50 kcal.

Zdravé čipsy z jabĺk

Deti majú rady čipsy, ale môžeme si ich pripraviť aj v zdravšej podobe z jabĺk. Ako ich pripraviť? Umyté jablká nemusíme ošúpať. Stačí vykrojiť jadro, pokrájať ich na tenké plátky, poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie, posypať mierne škoricou a vanilkou. Sušíme v rúre pri teplote 100 °C asi 1,5 hodiny. Necháme vychladnúť a odložíme ich do sklenenej nádoby s viečkom. Na jeden plech použijeme tri menšie jablká, čo zodpovedá trom sacharidovým jednotkám (SJ).

Ako posilniť imunitný systém?

Napr. zelenina, ako je hlávková kapusta, kel a iné druhy sezónnej zeleniny dopestovanej v záhradkách u drobnopestovateľov, nám dodá viac vitamínu C ako väčšina citrusov. Kyslú kapustu môžeme jesť často ako kvalitný zdroj tohto vitamínu, ako aj na podporu tráviaceho systému s cieľom pravidelne sa vyprázdňovať. Nemusí byť len tepelne upravená, ale jesť ju môžeme aj ako formu šalátu. Aj naši predkovia uprednostňovali v zimných mesiacoch kvasenú kapustu. Často ju používali ako prílohu k mäsu, zapečenú so zemiakmi, varili strapačky s kapustou a pripravovali z nej mnoho iných jednoduchých a zdravých jedál.

Karfiol, brokolica aj cesnak

Na podporu imunity ja vhodný tiež karfiol a brokolica. Nestratia vitamín C a ani farbu, keď túto zeleninu budeme správne tepelne upravovať. Stačí ju krátko povariť alebo spariť. Vhodné sú aj rastlinné bielkovinové potraviny, medzi ktoré patria strukoviny. Keď sa správne pripravia, nespôsobia zvýšenú plynatosť a nebudú nám znepríjemňovať poobedňajšie hodiny dňa po ich konzumácii. Cesnak je výborný pri prevencii proti prechladnutiu a nenahraditeľný pre podporu imunity. Seniori ho používajú ako prirodzený prostriedok na úpravu krvného tlaku, rovnako ako aj cibuľu.

Niekoľko rád o potravinách:

Zeleninu a zemiaky je vhodné pred varením krájať na väčšie kúsky a zaliať ich primeraným množstvom vriacej vody, čím si zachovajú viac vitamínov. Lepšie je zeleninu spariť a zemiaky dusiť len v malom množstve vody.

Mladú zeleninu je vhodné v sezóne zamraziť. Pred technologickou úpravou ju dáme do vriacej vody alebo do parného kúpeľa. Aby sa nezničili vitamíny.

Šalát z čerstvej zeleniny nepripravujeme do zásoby. Aj keď ovocie v chladných dňoch ochladzuje, vhodné je na spestrenie stravy. Zahreje nás čerstvo uvarený kompót, napr. z jabĺk, dochutený škoricou, alebo tiež sušené ovocie (1 PL je 1 SJ).

Prevencia pred prechladnutím

Ako prevencia je vhodné otužovanie. Pomôže častejší pobyt na čerstvom vzduchu za každého počasia. Získame nielen odolnosť tela, ale diabetik bude mať aj lepšiu glykémiu. Vhodné je zvýšiť denný príjem vitamínu C a tým posilniť organizmus pred prechladnutím.

Citrón pomôže obličkám zbaviť telo odpadových látok a pomáha aj pri chudnutí. Pri ľahkom prechladnutí je prospešná kombinácia vitamínu C so zinkom. Napríklad za lyžicu slnečnicových semiačok môžeme pridať do jogurtu, jesť kvalitné mäso z hydiny a mliečne výrobky, ktoré tiež obsahujú zinok. Medzi potraviny s vyšším obsahom zinku patria aj celozrnné obilniny.

Mária Štefáková, Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 04:47