Dobrú službu nášmu tráveniu robia tiež kyslomliečne výrobky ako kefír, zakysanka či žinčica, ktoré sa po vlne odmietania mlieka opäť dostávajú na výslnie. Obsahujú vitamíny skupiny B a K, ktoré sa starajú aj o to, aby vápnik z mlieka doputoval do našich zubov a kostí. Upravujú črevnú mikroflóru a znášajú ich nezriedka aj ľudia citlivejší na laktózu. Ideálne pokiaľ sú z ovčieho alebo kozieho mlieka.Dreamstime
StoryEditor

Poznáte rozdiel medzi acidkom a kefírom?

06.05.2020, 13:50
Autor:
(dia)(dia)
Kyslomliečne výrobky sú nielen lahodné, ale tiež prospešné – zhodujú sa odborníci. Nemali by preto chýbať vo vyváženom jedálnom lístku. Viete, čím sa odlišujú a ako ich použiť v kuchyni?

Sortiment kyslomliečnych výrobkov na našom trhu je skutočne bohatý. Neustále pribúdajú nové druhy, príchute, typy balení. Máme si z čoho vyberať. Výsledkom je, že niekedy bezradne stojíme pred regálom a premýšľame, ktorý výrobok vložiť do košíka.

Zakysané mlieko, kefírové mlieko, jogurtový nápoj, cmar – kto sa v tom má vyznať? Poradíme vám. Základné rozdiely medzi jednotlivými typmi kyslomliečnych výrobkov nám priblížila Ing. Gabriela Gonek, technologička zo spoločnosti Rajo. Mliekari ich vyrábajú z pasterizovaného kravského mlieka pridaním živých kultúr - baktérií a kvasiniek.


JOGURT

Patrí medzi najpopulárnejšie mliečne produkty. Jogurt sa vyrába z pasterizovaného mlieka pridaním jogurtovej kultúry zloženej zo živých baktérií.

Dnes máme na trhu dva typy jogurtov – tradičné, ktoré dozrievajú priamo v tégliku, a tie, ktoré dozrievajú vo výrobných tankoch a majú typickú krémovú konzistenciou. Na ich výrobu sa používa len mlieko alebo smotana, prípadne pre hustejšiu konzistenciu mliečne bielkoviny.

Okrem jogurtov poznáme aj jogurtové nápoje, ktoré taktiež obsahujú jogurtovú kultúru, ale sú tekuté.
Jogurt je známy tým, že jogurtové kultúry rozkladajú mliečny cukor (laktózu) a tým zlepšujú jeho trávenie.

Náš tip: Jogurt je veľmi obľúbený tip na ľahkú desiatu, olovrant, prípadne aj ako dezert. Chutí na sladko i slano. Z hustého smotanového jogurtu pripravíme delikátnu jogurtovú tortu s piškótami a ovocím. Klasický biely jogurt alebo jogurtový nápoj je vynikajúci ako zálievka na zeleninový šalát, ochutený jogurt zasa na šalát z čerstvého ovocia.


ACIDOFILNÉ MLIEKO
Acidko, ako familiárne nazývame tento kyslomliečny výrobok, sa vyrába z mlieka pridaním kultúry Lactobacillus acidophilus, čo je probiotická kultúra, ktorá priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru. Aby získalo lahodne kyslú a vyváženú chuť, mieša sa s kyslým mliekom sfermentovaným smotanovou kultúrou.

Acidofilné mlieko je ľahko stráviteľné, a môžu si ho dopriať aj ľudia, ktorí majú miernejší stupeň laktózovej intolerancie.

To pravé Acidko si Slováci obľúbili, svedčí o tom prieskum agentúry GfK, podľa ktorého je dlhodobo najobľúbenejším kyslomliečnym nápojom u nás.


Náš tip: Úplná klasika je zapíjať bielym acidofilným mliekom tradičné slovenské gastro poklady ako sú halušky s bryndzou, bryndzové pirohy či strapačky s kapustou. Ochuteným acidkom zasa odporúčame preliať lievance alebo palacinky. Keď si acidko vychutnáte samostatne ako nápoj, zaženie smäd a zároveň príjemne zasýti.


KEFÍR
Je to kyslomliečny výrobok s kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn. Kefírové zrná obsahujú kvasinky rozkladajúce laktózu.

Pri ich pôsobení dochádza k vzniku oxidu uhličitého a malého množstva alkoholu. Aj kefír je ľahko stráviteľný, a to aj pre ľudí, ktorí majú čiastočný problém s trávením laktózy.

Od ostatných kyslomliečnych nápojov sa odlišuje výrazne kyslejšou, typicky perlivou chuťou. V ponuke predajní nájdete aj kefírové mlieko - je redšie a obsahuje menej živých mikroorganizmov ako kefír.

Náš tip: Kefír je tiež skvelý ako nápoj po haluškách alebo zemiakových plackách, v mixe s čerstvým ovocím sa premení na svieži ovocný koktail. Možno ho tiež využiť v receptoch na kysnuté cesto, lievance a rôzne druhy koláčov.


ZAKYSANÝ CMAR
Cmar vzniká ako druhotný produkt pri výrobe masla zo smotany. K fermentácii (kvaseniu) sa používa smotanová kultúra. Obsahuje menej tuku, ako by ste čakali, ale o to hodnotnejšie mliečne bielkoviny - proteín. Dokonca sa odporúča piť ho pri diétach, ktoré pomáhajú odbúrať nadbytočné kilá. Má špecifickú, jemne štipľavú chuť.


Náš tip: Zakysaný cmar má podobné využitie ako ostatné kyslomliečne produkty. Môžete ho použiť napríklad do palacinkového či lievancového cesta, alebo ochutený soľou a koreninami ako zálievku na šalát z čerstvej zeleniny.

ZÁKVAS
Zakvasené kravské mlieko je husté, jemne zrnité kyslé mlieko. Zákvas sa vyrába s použitím akejkoľvek mliečnej kultúry (smotanovou, jogurtovou, kefírovou). Aj tento kyslomliečny nápoj je ľahko stráviteľný a výživovo hodnotný.


Náš tip: Vychutnajte si ho ako nápoj k tradičnými slovenským jedlám z cestovín alebo zemiakov.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
04. apríl 2024 23:39