Nemala by chýbať v základnej zostave žiadneho diétujúceho. Uhorka je akýmsi zelen(inov)ým variantom červeného melóna. Prirodzene patrí k letu, obsahuje extra veľa vody a extra málo energie, konkrétne 15 kalórií na 100 gramov váhy. Zasýtiť dokáže samotná, ale aj v kombinácii s inými diétnymi potravinami, ako napríklad s nízkotučným tvarohom, kuracím mäsom či ako súčasť pestrého zeleninového šalátu.Flickr
StoryEditor

Pravidelnou konzumáciou uhorky môžete pomôcť obličkám

06.10.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Uhorka je osviežujúcim doplnkom stravy, pretože obsahuje veľa vody. Tým, že pôsobí močopudne, pomáha vyplavovať z tela toxické látky a znižuje hladinu kyseuhorkaliny močovej. Ako nízkoenergetická zelenina sa odporúča pri redukčnej a odľahčujúcej diéte.

„Okurky nutí na moč, ne však tak mocně jako dýně... rozkrájané na malé terčíky a přikládané ochlazují a mírní všeliké horké otoky...“ Dr. Mathioli (1564)

Uhorka pochádza z Indie, kde ako liana rastie na úpätí Himalájí. Záznamy o jej konzumácii pochádzajú z obdobia asi 3000 rokov pred n. l. Neboli však z kuchyne, ale pravdepodobne zo zelenej lekárne, pretože aj dnešné uhorky majú mierne preháňavé účinky.

Postupne sa z tohto centra dostali až do Číny a súbežne až do Grécka a Ríma. O Rimanoch sa tvrdí, že zaviedli prvé „skleníkové“ pestovanie uhoriek, nie však pod sklom, ale pod sľudou. A práve im vďačíme za to, že sa počas ich ťažení dostali do celej Európy.

Vraj ich zobrali so sebou, keď v 2. storočí n. l. pôsobili v Laugariciu, osade na území dnešného Trenčína. Písomné potvrdenie pestovania uhoriek na našom území pochádza až z konca 16. storočia, boli to však už prešľachtené odrody prevzaté z Balkánu.

Je výborným osviežujúcim doplnkom stravy

Uhorka je jednoročná rastlina podobná tekvici obyčajnej, avšak má menšie kvety i listy. Plodom je podlhovastá bobuľa, ktorá sa konzumuje v nezrelom stave ako zelenina. Pestuje sa v dvoch konvarietách: šalátová uhorka a nakladačka.

Rastlina má kvety samčie a samičie, niektoré novo vyšľachtené kultivary už majú len kvety samičie s plodom. Uhorky sa pestujú v pareniskách, skleníkoch aj vo voľnej pôde. Dobré je dať semená vopred naklíčiť, hodnotné sú semená staré aspoň 3 roky.

Pri pestovaní je nevyhnutné pravidelné zavlažovanie, pri preschnutí a zavädnutí plody opadávajú, deformujú sa a horknú.

Stráviteľnosť a biologická hodnota závisí od správnej úpravy

Uhorka je osviežujúcim doplnkom stravy hlavne v letných mesiacoch. Obsahuje veľa vody (95 až 98 %), z minerálov sú prítomné zásadotvorné prvky, predovšetkým draslík, vápnik a horčík. Pravidelnou konzumáciou uhorky môžeme pomôcť obličkám.

Tým, že pôsobí močopudne, pomáha vyplavovať z tela toxické látky a znižuje hladinu kyseliny močovej. Ako nízkoenergetická zelenina sa odporúča pri redukčnej a odľahčujúcej diéte. Stráviteľnosť a biologická hodnota závisí od správnej úpravy.

Uhorky kupujeme podľa možnosti vždy čerstvé a nezvädnuté. Pri nesprávnom pestovaní a skladovaní uhorka zhorkne, zistíme to pri odkrojení konca uhorky pri stopke. Uhorky konzumujeme prevažne v surovom stave, kvasené alebo ich nakladáme do octu samotné, ale aj s kombináciou inej zeleniny.

Dôležité minerálne látky a vitamíny:

  • síra 12,41 mg, draslík 162,32 mg, vápnik 18,08 mg, chlór 35,28 mg, horčík 10,54 mg, kremík 5,62 mg, vitamín C 9,83 mg/100 g
  • bielkoviny celkové: 0,82 g/100 g
  • lipidy celkové: 0,18 g/100 g
  • sacharidy celkové: 2,28 g/100 g
  • energetická hodnota: 43 kJ (10 kcal)/100 g jedlého podielu

Uhorková polievka studená I.
Na hrubšom strúhadle postrúhame uhorku, pridáme so soľou rozmiešaný cesnak, na väčšie kúsky porozlamované jadrá vlašských orechov, mleté čierne korenie a zalejeme jogurtom rozriedeným trochou vody alebo kefírom. Podľa chuti prisladíme alebo prikyslíme, môžeme dochutiť nasekaným kôprom.

Uhorková polievka studená II.
Šalátovú uhorku nakrájame na kocky a zalejeme cesnakovým mliekom, pripraveným z 0,25 l kyslého mlieka, 2 strúčkov rozotreného cesnaku a trošky soli. Povrch polievky môžeme posypať kôprom.

Uhorková polievka III.
250 g uhoriek, 250 g zemiakov, 0,2 l kyslej smotany, 40 g masla, 30 g hladkej múky, citrónová šťava, čierne korenie, rasca, soľ, kôpor.


Zemiaky obielime, pokrájame na malé kocky, vložíme do vriacej vody, pridáme roztlčenú rascu, soľ a varíme do polomäkka. Potom pridáme obielené, na malé kocky nakrájané uhorky, mleté čierne korenie a uvaríme domäkka. V kyslej smotane dobre rozhabarkujeme hladkú múku, vlejeme do polievky a za stáleho miešania krátko povaríme. Pred podávaním pridáme čerstvé maslo, podľa chuti citrónovú šťavu a nadrobno pokrájaný kôpor.

Studená uhorková misa
Z pozdĺžne rozrezaných uhoriek vyberieme semená. Časť uhoriek rozmixujeme a pomiešame s tvarohom, so smotanou, s jogurtom, citrónovou šťavou, ochutíme rozotreným cesnakom, cibuľou, soľou, korením a cukrom, môžeme pridať aj rôzne vňatky a bylinky. Uhorky, ktoré ostali nerozmixované, pokrájame na kocôčky a pridáme do misy.

Uhorkový šalát so syrom
Olúpané šalátové uhorky nakrájame na malé kúsky a trochu ich osolíme. Marináda: jeden natvrdo uvarený žĺtok utrieme s olejom a citrónovou šťavou, primiešame 1 lyžicu strúhaného parmezánu, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a trochu korenia. Marinádu nalejeme na uhorky a na povrch nasypeme ešte trochu strúhaného parmezánu.

Uhorky plnené mäsom
4 menšie uhorky, 250 g mäsa (najvhodnejšie je teľacie), 1 cibuľa, bobkový list, niekoľko zrniek čierneho korenia, 1 vajce, 50 g múky (strúhanky), 50 g slaniny.

Uhorky olúpeme, rozpolíme a vyberieme semená. Mäso uvaríme s cibuľou a koreninami domäkka a zomelieme. Pridáme lyžicu masla, vajce, soľ a trochu múky alebo strúhanky. Premiešame a touto zmesou naplníme uhorky, spojíme, previažeme niťou a podusíme na slanine.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 13:47