Chlieb obsahuje cukor a sacharidy. Avšak výrobky z celých zŕn, od cestovín až po pečivo, môžu prispieť k dlhovekosti. Respektíve dokážu znížiť priame riziko srdcových problémov a úmrtí. Musia byť ale skutočne celozrnné a kvalitné.Flickr.com
StoryEditor

Sacharidové jednotky na tanieri. Koľko ich potrebujeme? (1. časť)

08.07.2019, 11:05
Autor:
(dia)(dia)
Diabetik sa stravuje pomocou sacharidových jednotiek. Na stránkach časopisu Diabetik sme v predchádzajúcich číslach už o nich písali. Poznať sacharidové jednotky však nestačí, dôležite je vedomosti preniesť do bežného života a podľa nich sa aj stravovať.

Dôraz je kladený nielen na vedomosti, ale aj na disciplinovanosť diabetika, dodržanie pravidelnosti v stravovaní, nepodcenenie a neprecenenie prístupu ku konzumácii jedla, keďže strava je neoddeliteľnou súčasťou liečby.

Diabetik bol edukovaný, ale aj napriek tomu sa mu nie vždy darí mať glykémie pod kontrolou. Preto opakovanie poznaného, to je cesta k jeho zdraviu a k lepším výsledkom na glykémii. Musí mať primeraný záujem o svoje zdravie a teóriu použiť každý deň pri stravovaní. Potom sa môže dostaviť požadovaný úspech. V tomto prípade je úspechom dosahovať dlhodobo dobré alebo aspoň uspokojivé glykémie.

Každý diabetik je individuálny


Aj keď má diabetik zaužívané stravovacie zvyklosti, podľa potreby a na poznatkoch z edukácii o stravovaní by si ich mal upraviť, doladiť, prispôsobiť svojim životným okolnostiam.


Stravu diabetik konzumuje doma, mladší aj v školskej jedálni alebo starší diabetici využívajú zariadenia spoločného stravovania. Diabetik vie čítať údaje na etikete výrobku, prepočítavať gramy sacharidov na SJ a na glykémii sledovať, či konzumácia potraviny prispela k dobrej glykémii aj po jedle. Potom môže zjesť to, na čo má chuť a čo mu glykémia dovolí.

Prispôsobiť množstvo jedla v danom čase podľa liečby a vedieť, koľko SJ má prijať v každej porcii jedla, to je nevyhnutné. Správne použiť tabuľky o SJ alebo využiť názorné ukážky jedla na tanieri počas hospitalizácie, konkrétny jedálny lístok vyhodnotiť na SJ, aj to je cesta k dobrým glykémiám.

Nezabudnúť na pohybovú aktivitu. Či je plánovaná alebo neplánovaná, vyžaduje si istú úpravu. Dávku inzulínu primerane znížiť pri plánovanom pohybe, alebo včas sa dojesť na vyšší energetický výdaj pri pohybe neplánovanom.

Prečo má jeden diabetik prijímať jedlo len trikrát denne a iný šesť porcii počas dňa?


Keď sa diabetik oboznámi so SJ a s tým, ako počítať SJ v jedle alebo ako vyhodnotiť jedlo na tanieri na SJ, pri troške sebadisciplíny si môže udržať glykémie pod kontrolou.

Niekedy sa liečba v priebehu hospitalizácie alebo pri návšteve v diabetologickej ambulancii môže zmeniť a diabetik prechádza z jedného typu inzulínu na iný, napríklad na inzulínový analóg (Humalog, Novorapid...), mal by pochopiť, ako účinkuje jeho nový inzulín, a tomu je prispôsobená konzumácia jedla.

Preto odteraz má jesť len tri hlavné jedlá s primeraným obsahom SJ a nemusí sa počas dňa ešte dojedať malou porciou jedla, ako to robil dosiaľ, keď mal iný druh liečby.

Medzi jedlami pomáha pitný režim a zelenina

Keď medzi hlavnými jedlami aj napriek tomu pociťuje potrebu jesť, aj keď má glykémiu v norme, v takom prípade mu pomôže napiť sa vody alebo zjesť malú porciu voľnej zeleniny, lebo pocit hladu je zvyk zo zaužívanej konzumácie jedla pri predchádzajúcej liečbe. Postupne sa naučí zmeniť stravovací režim a prispôsobiť ho účinku nového druhu inzulínu. Obvykle si na tento spôsob stravovania rýchlo zvykne a môže v ňom nájsť aj výhody, keďže už nemusí myslieť počas dňa na jedlo ako dosiaľ.

Ale niekedy aj pri tomto inzulíne je potrebné sa dojesť, keď je opakovane vyššia PPG – glykémia po jedle. V takom prípade sa odporučí porciu hlavného jedla prerozdeliť a časť z počtu SJ na dávku inzulínu pred jedlom dojesť až za 1-2 hodiny, aby sa týmto spôsobom podarila úprava vyššej glykémie po jedle.

Predpokladá sa, že diabetik vie, koľko SJ má prijať na dávku inzulínu ráno, na obed a večer, a či sa má alebo nemá dojesť po hlavnom jedle. Je toho veľa, čo má diabetik vedieť. Zároveň vyberať kvalitné potraviny s nižším obsahom tuku, potraviny s vyšším obsahom vlákniny a nižším glykemickým indexom, ktoré mu zabezpečia dlhší pocit zasýtenia a priaznivo vplývajú aj na glykémiu.


Pomôžeme si príkladom jedálneho lístka, v ktorom môžeme množstvo jedla prispôsobiť na požadovaný počet SJ.

Príprava raňajok
Keďže školská jedáleň neposkytuje raňajky ani desiatu, jedlo na dojedenie po skonzumovaných raňajkách doma zabezpečí rodič.

Niekomu možno stačia na raňajky len 2 SJ, inému 3 alebo ďalší diabetik potrebuje zjesť na raňajky 4 alebo 5 SJ. Môže si pripraviť raňajky podľa toho, na čo má chuť a čo má doma k dispozícii.

Príklad raňajok za 2 SJ:


Školák pije mlieko alebo bielu kávu či kakao bez cukru? Počítajme SJ:
1) Tieto nápoje bez cukru v množstve 200 ml zodpovedajú 1 SJ. Snažíme sa nepoužívať náhradné sladidlá, lebo to považujeme za zlozvyk a môžu byť návykové.
2) Škrobovina v podobe chleba za 1 SJ: celozrnné pečivo – polovica (25 g) alebo chlieb konzumný 20 g, alebo tretina zo žemle, alebo z bieleho rožka, alebo celozrnný chlieb 25 g, alebo plátok sendviča... to je 1 SJ!
3) Bielkovinová potravina asi 50 g – nepočíta sa do počtu SJ v jedle (0 SJ): napr. nízkotučný syr, porcia nemastnej salámy alebo šunky, nátierka tvarohová, bryndzová, syrová, sardinková alebo z vareného chudého mäsa alebo tofu...
4) Zelenina ako súčasť raňajok sa tiež nepočíta do počtu SJ v jedle a nezvýši glykémiu, keď je porcia menšia ako 200 g. Napr. paradajka, paprika, reďkovka, mladá cibuľka, pokrájaný pór alebo iná voľná zelenina. Zo zeleniny započítame do počtu SJ len mrkvu (2 malé), cviklu (114 g), kukuricu (pol kláska) a hrášok (čerstvý 78 g alebo mrazený 66 g), čo už zodpovedá 1 SJ.

Alebo pije pri raňajkách čaj? Počítame SJ aj pri takýchto raňajkách, aby boli dodržané tiež 2 SJ!
1) Čaj bez cukru 0 SJ
2) Škrobovina za 1 SJ – tak, ako je uvedené pri predchádzajúcich raňajkách, a bielkovinu prijme v jogurte namiesto pohára mlieka. 1 biely jogurt 1 SJ.

Raňajky si môžeme pripraviť aj v tejto zostave, a predsa budú mať 2 SJ:
1) Nápoj: čaj bez cukru 0 SJ
2) Do bieleho jogurtu (1 SJ) zamiešame 2 lyžice vločiek (chutné sú opražené nasucho) 1 SJ, posekáme 1 – 2 vlašské orechy alebo pridáme za malú lyžičku semienok 0 SJ. Zamiešame a necháme postáť, aby pridané semienka napučali. Raňajky zapíjame čajom.

Keď chceme pri raňajkách zjesť celý rožok alebo pol krajca chleba (40 – 50 g – podľa druhu, čo zodpovedá 2 SJ), potom nápoj môže byť len čaj bez cukru. K tomu doplníme škrobovinu, bielkovinovú potravinu a pridáme zeleninu. Raňajky za 2 SJ sú pripravené na konzumáciu. Možností je niekoľko. Stačí trošku fantázie a chuť na ktorúkoľvek potravinu v primeranom množstve.


Keď má diabetik na raňajky prijať 3 SJ, ani to nie je problém, keď sa využijú vedomosti o sacharidových jednotkách (SJ) a zahrnú sa započítateľné druhy potravín do požadovaného počtu SJ. Prispôsobí sa škrobovina v podobe chleboviny alebo vločiek...

Alebo si na raňajky školák pripraví alebo mu pripravíme biely jogurt, čo je 1 SJ, pridáme 2 lyžice ovsených vločiek, čo je tiež 1 SJ, a postrúhame malé jablko alebo pokrájame polovicu malého banána, čo je tiež 1 SJ. Raňajky zapijeme čajom a dochutíme citrónom.


Podobne môžeme pri raňajkách zvýšiť započítateľné sacharidové potraviny a dosiahneme podľa potreby aj viac SJ.

Desiata – dojedenie


Dojedenie po raňajkách, ako nazývame desiatu, keď je potrebné tieto dávky jedla zaradiť do stravovacieho plánu, majú tiež stanovený počet SJ. Všetko sa dá zvládnuť, či je to dojedenie za 1 – 2 alebo 3 SJ. Diabetik pozná SJ a ich množstvo prispôsobí tak, aby spĺňalo požadovaný sacharidový limit. Je to len sila návyku, praxe a poznať na sebe príznaky, keď glykémia klesá alebo stúpa.

Potreba, aby sa diabetik včas dojedol, mal vždy pri sebe pohotovostný balíček, keď je mimoriadny vyšší energetický výdaj, čo sa občas môže stať. Mať pri sebe napr. nápoj sladený cukrom alebo glukózové cukríky a ešte sušienku na dojedenie.

Ale to by mal mať pri sebe aj diabetik, ktorý sa nemá po hlavnom jedle dojedať na základe svojej inzulínovej liečby alebo výšky glykémie po jedle, ale mimoriadny výdaj energie musí včas pokryť sacharidovou potravinou. Potom glykémia prudko neklesne a problému môže predísť.

Možností je viac. Napr. zjesť porciu ovocia, biely jogurt, celozrnný chlieb... (množstvo na určený počet SJ v jedle v danom čase).

Mária Štefáková
edukačná diétna sestra NEDÚ, n. o., Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 11:54