Cvikla je koreňová zelenina, ktorá má zvyčajne sýto červenú alebo fialovú farbu. Obsahuje betaín, ktorý bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Okrem toho povzbudzuje činnosť žalúdka, podporuje rast buniek, zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu, neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu. Cvikla v 100 g buľvy obsahuje asi 70 mg sodíka, 380 mg draslíka a 20 mg vápnika, ďalej obsahuje horčík a z mikroprvkov rubídium a cézium. Z vitamínov obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a ďalšie. Jedným z najviac skúmaných prínosov repy je jej potenciál znížiť krvný tlak. Obsahuje len 59 kalórií na pohár (136 gramov).Pixabay
StoryEditor

Cvikla - užitočná rastlina pri cievnych ochoreniach a pri reumatizme

01.10.2018, 21:38
Poznali ju už v starom Ríme, využívali ju ako potravu, ale hlavne ako liek. Repa bola aj pre našich predkov často hlavným jedlom, pokiaľ neprišli z Ameriky zemiaky. Pomáha proti artérioskleróze, má aj protinádorové účinky. Cvikla vo forme šťavy pôsobí detoxikačne.


Beta vulgaris convar. conditiva

Cvikla (Repa obyčajná cviklová) má dlhú históriu, siahajúcu až do starovekých kultúr Blízkeho východu a Stredozemia. Prvé záznamy o nej sú staré asi 3 000 rokov. Poznali ju už v starom Ríme, využívali ju ako potravu, ale hlavne ako liek. Repa bola aj pre našich predkov často hlavným jedlom, pokiaľ neprišli z Ameriky zemiaky.

Rod repa (Beta) v súčasnosti zahŕňa asi 15 druhov, patria sem napríklad repa kŕmna, repa cukrová, cvikla aj mangold. Cvikla je medzi týmito druhmi aj medzi inou zeleninou dosť výnimočná, a to pre svoju červenú až fialovú farbu. Výnimočná je aj jej chuť, ktorú nie všetci dobre znášajú. Táto je ovplyvnená prítomnosťou betaínu.

Vitamíny a minerály
Betaín je prírodná látka, ktorá patrí do skupiny vitamínov B. Bol izolovaný roku 1866 a uplatňuje sa aj vo farmakológii. Okrem toho obsahuje veľa ďalších látok prevažne zásaditého charakteru (obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E), čím dáva za pravdu starému ľudovému liečiteľstvu, ktoré uznávalo cviklu ako užitočnú rastlinu pri cievnych ochoreniach a pri reumatizme.


Už samotný betaín je liekom chrániacim proti artérioskleróze, dokonca ju čiastočne lieči a má preukázateľne aj protinádorové pôsobenie. Betaín znižuje zvýšené hodnoty homocysteínu v krvi, ktoré môžu viesť k nárastu rizika ochorenia koronárnych tepien, ischemickej mŕtvice a tromboembólie. Šťava z cvikly podporuje krvotvorbu, činnosť žalúdka, čriev a pečene. Najvhodnejšia je čerstvá šťava pripravená lisovaním, sterilizovaná cvikla si zachová len asi 2/3 účinku čerstvej šťavy.

Pestovanie
Cvikla nemá veľké nároky na pôdu. Nehnojíme ju nikdy maštaľným hnojom, ale používame dobre rozložený kompost. Klbôčka cvikly obsahujú asi 4 – 6 semien, vysievame ich do hĺbky 3 cm, v riadku 3 cm od seba, do riadkov vzdialených 30 cm. Po vzídení treba cviklu vyjednotiť na 6 – 8 cm. Pre skorý zber vysievame cviklu v apríli a na skladovanie v júni.

Skladovanie
Buľvy na skladovanie zberáme pred príchodom mrazov. Uskladňujeme ich v chladnej vlhkej pivnici, najlepšie vo vlhkom piesku. V suchom prostredí by buľvy rýchlo zvädli.
Cvikla je typickou koreňovou zeleninou. Veľká časť je spracúvaná konzervárensky a aby bola uľahčená manipulácia, boli vyšľachtené kultivary s dlhou valcovitou buľvou. Niektorí šľachtitelia sa ešte rozhodli pre farebnú inováciu a vznikla šalátová repa – cvikla žltooranžovej farby.

Príprava v kuchyni
Pred kuchynskou úpravou cviklu umyjeme, varíme ju v slanej vode. Po uvarení a vychladnutí sa ľahko čistí, krája a strúha. Na varenie vyberáme približne rovnako veľké buľvy, aby sa uvarili v rovnakom čase. Dĺžka varenia je od 3/4 hodiny do 2 hodín, podľa veľkosti buliev. Cviklu možno aj piecť. Mladé buľvy sú vhodné tiež na úpravu šalátu v surovom stave. Z mladých listov možno pripraviť výborný prívarok na spôsob špenátu, prípadne ich použiť v kombinácii s inými zeleninami na prípravu rôznych šalátov.

Liečivé účinky surovej šťavy
Pri artérioskleróze sa odporúča liečivá kúra: surová šťava z cvikly v dávke 50 – 100 ml denne počas aspoň desiatich dní. Šťava z 500 g cvikly a jablčného džúsu dokáže znížiť krvný tlak už za niekoľko hodín.

Cvikla má aj detoxikačné a imunitu posilňujúce účinky. Optimálne denné množstvo sú 2 až 3 dcl šťavy denne, väčšie množstvá môžu spôsobiť tráviace problémy. Ako súčasť liečby rakovinového bujnenia, rovnako tak aj pri rekonvalescencii po jej liečbe sa odporúča užívanie až 3 menších pohárov šťavy počas dňa. Ako prevencia je vhodný 1 pohár v kombinácii s inými zeleninovými šťavami najmenej 1- až 2-krát týždenne.

Zdravotné riziká
Cviklová šťava obsahuje pomerne veľa šťaveľanov, ktoré môžu zaťažiť obličky, preto pri všetkých uvedených diagnózach je vhodné šťavu riediť v pomere 1:4 s inými šťavami (mrkvovou, jablkovou a pod.) alebo vodou. Diabetici by mali dbať na to, že cvikla obsahuje vyššie množstvo sacharidov, preto je potrebné započítať túto hodnotu do denného príjmu sacharidových jednotiek.

Cviklový šalát
Surovú cviklu olúpeme a nastrúhame, pridáme podľa chuti chren, pokvapkáme citrónovou šťavou, okoreníme a osolíme. Rovnako môžeme postupovať aj pri varenej cvikle.

Cviklová polievka
Olúpanú cviklu nastrúhame a varíme asi 20 minút domäkka. Zahustíme smotanou s lyžicou múky a znova prevaríme. Pridáme rozšľahané vajce, dochutíme soľou, trochou cukru a citrónovou šťavou alebo octom.

Boršč (menej známy recept)
Asi pol kilogramu cvikly nakrájame na kocky alebo postrúhame na hrubom strúhadle. Zalejeme 1 litrom vody s 1 lyžicou octu. Varíme pol hodiny, precedíme a necháme vychladnúť. Medzitým nakrájame na kocky 20 dkg varených zemiakov, uhorky a natvrdo uvarené vajce. Premiešame s vychladnutou cviklou, pridáme nadrobno nasekanú vňaťovú cibuľu a zalejeme vývarom z cvikly. Pridáme podľa chuti kyslú smotanu, dochutíme soľou, chrenom a cukrom. Môže sa použiť aj konzervovaná cvikla. Tento boršč sa podáva studený.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
21. apríl 2024 12:30