Batáty, známe aj pod názvom sladké zemiaky, patria u nás medzi menej známu zeleninu. Rastú hlavne v tropických a subtropických oblastiach. Najviac sa pestujú v Amerike, ktorá je pravdepodobne aj ich domovinou.
Pestovanie
Pôvodne sú batáty trvácou rastlinou, u nás sa pestujú ako jednoročná rastlina. Sú veľmi náročné na polohu, dostatok vlahy, živín a humusu. V našich podmienkach ich môžeme pestovať v pareniskách. Nadzemná časť má dlhú plazivú ovíjavú stonku. Z bočných koreňov sa tvoria hľuzy pretiahnutého tvaru s veľkým počtom púčikov, ktoré sú hlavnou konzumnou časťou rastliny. Použiť sa môžu aj listy, predovšetkým vo forme chutných šalátov. Listy sa zberajú, len pokým sú jemné a mladé, hľuzy sa vyberajú na jeseň, podobne ako zemiaky. Po vysušení sa uskladňujú v pivniciach alebo chladných miestnostiach.
Nutričná hodnota
Sladké zemiaky majú jednu z najvyšších nutričných hodnôt zo všetkých zelenín. Odrody sladkých zemiakov s tmavo oranžovými hľuzami majú vyšší obsah beta-karoténu ako odrody so svetlejšími hľuzami.
Biologická hodnota batátov je podobná ako u zemiakov. Obsahujú cukor, škrob, bielkoviny, vitamíny A, B a C a minerálne látky. Oproti zemiakom majú tú výhodu, že neobsahujú alkaloid solanín, ktorý je jed a vyskytuje sa najmä v naklíčených zemiakoch v jarnom období.
Batáty sú veľmi obľúbené v čínskej medicíne. Číňania veria, že podporujú energiu čchi a dokážu ohriať všetky vnútorné orgány. Na základe najnovších vedeckých výskumov je konzumácia batátov a topinambúr vhodná ako prevencia proti nádorovým ochoreniam, predovšetkým rakovine pľúc.
Využitie v kuchyni
Batáty sú príjemnej sladkastej chuti, z čoho pramení aj ich ľudový názov (sladké zemiaky). V niektorých tropických oblastiach sú základnou potravinou a nahrádzajú zemiaky. Batáty majú v kuchyni široké uplatnenie, podobne ako zemiaky. Odrody s tmavo oranžovými hľuzami sú vhodné na varenie a zapekanie, žlté sú vhodné na smaženie a do cesta na pečenie.
Môžu sa pripravovať opečené na masle, pečené, grilované, ako prívarok so smotanou alebo polievka, tiež zapečené na rôzne spôsoby. Vhodné sú aj na prípravu kaše, ako príloha k mäsitým pokrmom, ale aj pripravené na sladko ako dezert. U nás vydané Potravinové tabuľky batáty neuvádzajú.
Recepty
Zapečené batáty s hríbami
Umyté batáty uvaríme v šupke, potom ich očistíme a pokrájame na plátky. Hríby udusíme na masti a cibuľke. Do vymastenej rajnice alebo pekáča položíme polovicu pokrájaných batátov, na ne dáme udusené hríby, posekaný zelený petržlen, posypeme podľa chuti mletým čiernym korením a navrch položíme druhú polovicu pokrájaných batátov. Zalejeme vajcom rozšľahaným v mlieku a v rúre zapečieme.
Batátové krokety
Uvarené batáty roztlačíme, pridáme múku, posolíme a vypracujeme cesto. Vytvarujeme valčeky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci a v strúhanke a na oleji vysmažíme. Do cesta sa môže pridať postrúhaný syr, huby a iná podusená zelenina alebo zelené vňatky.
Ing. Mária Kleňová, PhD.