Zober sladký zemiak, nie cigaretu. Krátkodobého účinku sa dočkáš rovnakého. Ako dobre. Dlhodobého dopadu sa dočkáš diametrálne odlišného. Ešte lepšie. Sladké zemiaky údajne najväčšmi spomedzi všetkej škrobovitej zeleniny zvyšujú produkciu hormónu serotonínu. A ten je zodpovedný za spoľahlivé navodzovanie dlhodobého pocitu pohody. No nekúp to najbližšie.Flickr.com
StoryEditor

Sladké zemiaky sú vhodné aj pre diabetikov

16.07.2017, 19:15
Dostupná literatúra poskytuje o tejto zelenine tiež len veľmi málo informácií, pravdepodobne preto, že v našich podmienkach sa dá pestovať len v najteplejších oblastiach alebo v skleníkoch, prípadne ako okrasná rastlina.

Batáty, známe aj pod názvom sladké zemiaky, patria u nás medzi menej známu zeleninu. Rastú hlavne v tropických a subtropických oblastiach. Najviac sa pestujú v Amerike, ktorá je  pravdepodobne aj ich domovinou.

Pestovanie

Pôvodne sú batáty trvácou rastlinou, u nás sa pestujú ako jednoročná rastlina. Sú veľmi náročné na polohu, dostatok vlahy, živín a humusu. V našich podmienkach ich môžeme pestovať v pareniskách. Nadzemná časť má dlhú plazivú ovíjavú stonku. Z bočných koreňov sa tvoria hľuzy pretiahnutého tvaru s veľkým počtom púčikov, ktoré sú hlavnou konzumnou časťou rastliny. Použiť sa môžu aj listy, predovšetkým vo forme chutných šalátov. Listy sa zberajú, len pokým sú jemné a mladé, hľuzy sa vyberajú na jeseň, podobne ako zemiaky. Po vysušení sa uskladňujú  v pivniciach alebo chladných miestnostiach.

Nutričná hodnota

Sladké zemiaky majú jednu z najvyšších nutričných hodnôt zo všetkých zelenín. Odrody sladkých zemiakov s tmavo oranžovými hľuzami majú vyšší obsah beta-karoténu ako odrody so svetlejšími hľuzami.

Biologická hodnota batátov je podobná ako u zemiakov. Obsahujú cukor, škrob, bielkoviny, vitamíny A, B a C a minerálne  látky. Oproti zemiakom majú tú výhodu, že neobsahujú alkaloid solanín, ktorý je jed a vyskytuje sa najmä v naklíčených zemiakoch v jarnom období.

Batáty sú veľmi obľúbené v čínskej medicíne. Číňania veria, že podporujú energiu čchi a dokážu ohriať všetky vnútorné orgány. Na základe najnovších vedeckých výskumov je konzumácia batátov a topinambúr vhodná ako prevencia proti nádorovým ochoreniam, predovšetkým rakovine pľúc.

Využitie v kuchyni

Batáty sú príjemnej sladkastej chuti, z čoho pramení aj ich ľudový názov (sladké zemiaky). V niektorých tropických oblastiach sú základnou potravinou a nahrádzajú zemiaky. Batáty majú v kuchyni široké uplatnenie, podobne ako zemiaky. Odrody s tmavo oranžovými  hľuzami sú vhodné na varenie a zapekanie, žlté sú vhodné na smaženie a do cesta na pečenie.

Môžu sa  pripravovať opečené na masle, pečené, grilované, ako prívarok so smotanou alebo polievka, tiež zapečené na rôzne spôsoby. Vhodné sú aj na prípravu kaše, ako príloha k mäsitým pokrmom, ale aj pripravené na sladko ako dezert. U nás vydané Potravinové tabuľky batáty neuvádzajú.

Recepty 

Zapečené batáty s hríbami

Umyté batáty uvaríme v šupke, potom ich očistíme a pokrájame na plátky. Hríby udusíme na masti a cibuľke. Do vymastenej rajnice alebo pekáča položíme polovicu pokrájaných batátov, na ne dáme udusené hríby, posekaný zelený petržlen, posypeme podľa chuti mletým čiernym  korením a navrch položíme druhú polovicu pokrájaných batátov. Zalejeme vajcom rozšľahaným v mlieku a v rúre zapečieme.

 

Batátové krokety

Uvarené batáty roztlačíme, pridáme múku, posolíme a vypracujeme  cesto. Vytvarujeme valčeky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci a v strúhanke a na oleji vysmažíme. Do cesta sa môže pridať postrúhaný  syr, huby a iná podusená zelenina alebo zelené vňatky.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
14. apríl 2024 13:28