Chodidlá sú ďaleko od srdca, takže vaše nohy sú často prvým miestom, kde sa prejaví cievne ochorenie. Abnormálne studené nohy a ruky sú spojené s Raynaudovým syndrómom. Nestačí však len siahnuť po ponožkách, tento syndróm súvisí s autoimunitou, takže je potrebné vyšetrenie.Pixabay
StoryEditor

Nový liek prináša možnosť liečby diabetickej nohy

09.05.2017, 16:00
Na Slovensku do konca roka 2014 bolo zaevidovaných 8 354 diabetikov s diagnózou Diabetická noha s léziou a 3 997 diabetikov podstúpilo amputáciu dolnej končatiny.

Len za rok 2014 sa vykonalo 507 amputácií dolných končatín u diabetikov. Diabetes mellitus je 4.hlavná príčina úmrtia obyvateľstva. Diabetická noha ako chronická komplikácia je závažný zdravotný problém týkajúci sa asi 15 % ľudí s cukrovkou počas ich života, kedy sa vyvinie ulcerácia (vredovatenie) a tá je najčastejšou príčinou amputácie dolnej končatiny.

Aký je vývoj postihnutia syndrómom diabetickej nohy :

  1. V čase diagnostikovania: 8%
  2. Po 10. rokoch ochorenia: 15%
  3. Po 20.rokoch ochorenia: 45%

Na prírodnej báze

Na Slovensko prichádza možnosť nového prístupu k liečbe ulcerujúcej diabetickej nohy pomocou nového prípravku Heberprot – P. Je to epidermálny rastový faktor (EGF) zložený z 53 aminokyselín pôvodne izolovaný zo slinivky myší. Objavenie faktora EGF vychádzalo z jeho schopnosti stimulovať rast epitelu.

Rast buniek

Epidermálny rastový faktor (EGF) hrá dôležitú úlohu v regulácii rastu, proliferácii (novotvorba) a diferenciácii buniek, čo môže byť užitočné pre podporu hojenia rán. Biologické aktivity EGF závisia od jeho väzby na špecifický receptor bunkovej membrány, cez ktorý sa vyvíja silný mitogenetický vplyv na väčšinu epitelových tkanív, fibroblastov a endotelových buniek. Interakcia  (vzájomné pôsobenie ) receptorov EGF spúšťa komplex biochemických procesov, ktoré nakoniec vedú k progresii (rastu) bunkového cyklu. Dôkazy o prospešnom vplyve lokálnej aplikácie EGF boli zaznamenané v klinických skúškach.

Forma liečby

Je nutné upozorniť, že liečivo má svoju indikáciu a to u pacientov s ulcerujúcou diabetickou nohou, kde osteomyelitída a infekcia bola ošetrená. Štandardná dĺžka liečby je 8 týždňov  a maximálna doba nemá presahovať 12 týždňov. Liečivo je k nám dovezené v rámci deblokácii štátneho dlhu s Kubánskou republikou, ktorá je autorom tohto liečiva. Slovensko ako prvé v EU má možnosť toto liečivo aplikovať na pacientovi.

Náklady na liečbu

Treba si však aj porovnať nákladovosť na liečbu syndrómu diabetickej nohy vo svete a v Európe. Podľa údajov Americkej diabetologickej asociácie (ADA) je náklad na takýto stav približne 20 000 USD, pričom ak je diagnostika oneskorená napríklad dva roky, náklady sa zvyšujú na 49 000 USD.

V Nemecku Morbach a kol. vykonali finančnú analýzu s nasledovným výsledkom. Liečba samotného ulkusu stojí 4 500 EUR. V prípade, že sa pridruží infekcia tento náklad stúpa na 24 000 EUR a ak sa pridruží gangréna, náklad stúpne na 51 000 EUR.

Kvalita života

Z uvedeného vidíme, aká je samotná liečba nákladná. Je treba brať do úvahy aj ostatné faktory ako je predovšetkým psycho-sociálne aspekty samotného diabetika (život s obmedzením, po amputácii etc.).

V novom prístupe liečby prostredníctvom nového prípravku HEBERPROT – P môžeme očakávať zlepšenie kvality života našich diabetikov postihnutých syndrómom diabetickej nohy. Nezanedbateľným faktom je, že tak môžeme predísť približne 500 amputáciám dolných končatín, ktoré sa u nás ročne vykonávajú u diabetických pacientov.

MUDr. Jaroslav Fábry

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
23. apríl 2024 22:40