Reuters
StoryEditor

Životospráva a liečba pri diabete 2.typu

02.04.2017, 13:08
Cukrovka (diabetes mellitus) je chronické, celoživotné ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku poruchy látkovej premeny cukrov, ale aj tukov a bielkovín. Kým samotná cukrovka nebolí, ďalšie ochorenia, ktoré postupne môže spôsobiť, už výrazne znižujú kvalitu života.

Prejavuje sa zvýšenou hladinou hodnoty cukru v krvi (zvýšená hodnota glykémie-hyperglykémia),následne s pozitívnym nálezom glukózy v moči (glykozúria). Cukrovka 2. typu (diabetes mellitus II- nezávislý od inzulínu , inzulin-nonindependentný typ DM-NIDDM) je najčastejšie sa vyskytujúcou formou DM. Vzniká najčastejšie po 40. roku života u obéznych pacientov. Je charakteristický zvýšenou odolnosťou buniek v celom tele voči účinku inzulínu. Stav vedie postupne k poruche spracovania glukózy a následne ku zvýšenej hladine cukru v krvi (hyperglykémii).

Najčastejšie príznaky cukrovky pri hyperglykémii:

  • zvýšené smädenie (polydypsia)
  • častejšie močenie (polyúria)
  • zvýšená únavnosť
  • potenie a svrbenie kože

DM nebolí

Výskyt cukrovky  2.typu neustále stúpa ako na Slovensku, tak aj v celom svete. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie môže počet pacientov s cukrovou 2.typu  v roku 2025 dosahovať číslo 350 miliónov ľudí, hovoríme o pandémii cukrovky, alebo o civilizačnom ochorení.

Dedičný sklon k ochoreniu môžeme nájsť u tretiny populácie. Na vzniku ochorenia hrajú dôležitú úlohu aj faktory vonkajšie prostredia, predovšetkým sedavý spôsob života, prejedanie sa, fastfoodový spôsob stravovania sa.

Nezodpovedný prístup k pacienta voči liečbe, zanedbanie ochorenia s nedostatočnou liečbou môžu viesť k rozvoju neskorších charakteristických komplikácií, typických pre cukrovku. Kým samotná cukrovka nebolí, ďalšie ochorenia, ktoré postupne môže spôsobiť, už výrazne znižujú kvalitu života.

Najčastejšie chronické komplikácie cukrovky

  1. Poškodenie nervových zakončení (diabetická polyneuropatia) - v neskorších fázach DM trpí na nejakú formu poškodenia nervov až 60-70% pacientov. Prejavuje sa stratou citlivosti, pocitom pálenia, bolesťou obyčajne v prstoch na nohách. Cukrovka môže poškodiť nervy, ktoré vedú do končatín, ale aj tie, ktoré vysielajú signály do srdca, žalúdka, močového mechúra alebo pohlavných orgánov. Veľkým problémom je vznik hnisavých rán na dolných končatinách, tzv. diabetická noha. Riziko amputácie nohy u diabetikov je 15-40x vyššie ako u bežnej populácie.
  2. Poškodenie drobných cievok v oku (diabetická retinopatia) - typické pre toto postihnutie je, že v počiatočných štádiách je postihnutie bez poruchy zrakovej ostrosti. Preto je potrebné opakovane zdôrazňovať pacientovi, aby pravidelne navštevoval očného lekára (kontrola nálezu na očnom pozadí 1x ročne). Včasnou liečbou je možné predísť až 90% prípadov slepoty súvisiacej s cukrovkou.
  3. Poškodenie obličiek (diabetická nefropatia) - s postupnou stratou filtračnej schopnosti obličiek, ktorá môže viesť k zlyhaniu funkcie obličiek. V určitom štádiu je proces nezvratný. Vtedy je jedinou možnosťou liečby dialyzačná liečba.

Pozor na infekcie

Diabetes znižuje schopnosť imunitného systému bojovať s infekciou, zvyšuje sa riziko nákazy rôznymi infekčnými  ochoreniami a ich priebeh je u diabetikov obyčajne ťažší ako u zdravej populácie. Je častejší výskyt infekcií močového mechúra, obličiek, ústnej dutiny, ďasien, zubov a kožné infekcie.

Rôzne štúdie ukázali, že u intenzívne liečených pacientov klesá  riziko rozvoja týchto  ochorení. Prevenciou vzniku týchto komplikácií je správne liečená cukrovka. Preto musí pacient svoje ochorenie poznať, musí poznať kritériá správne liečenej cukrovky.

Čo potrebujeme kontrolovať pri liečbe DM

  • hmotnosť pacienta s redukciou hmotnosti pri obezite
  • glykémiu (hladinu cukru v krvi) - cieľom je dosiahnuť hladinu glykémie na lačno pod 7,00mmol/l.Je potrebné pristupovať ku každému pacientovi prísne individuálne, s prihliadnutím na osobnosť pacienta a pridružené ochorenia, predovšetkým na prítomnosť kardiovaskulárneho ochorenia
  • hodnotu glykovaného hemoglobínu (HbAlC), potrebné je dosiahnuť hodnotu pod 7%
  • kontrola ostatných laboratórnych parametrov, predovšetkým korekcia hladiny cholesterolu
  • úprava hodnoty krvného tlaku, optimálne na hodnotu 120/80 mmHg

Čo je glykovaný hemoglobín?

Test na glykovaný hemoglobín ja najefektívnejší a najspoľahlivejší spôsob kontroly dlhodobého vývoja cukrovky a kritériom úspešnej liečby. Je dlhodobým ukazovateľom kompenzácie ochorenia. Kontrola by sa mala opakovať každých 3-6 mesiacov podľa aktuálnej potreby. Nenahrádza však iné vyšetrenia, ani pravidelné domáce monitorovanie glykémií (selfmonitoring).

Režimové opatrenia pri liečbe DM

  • racionálna strava -ak ju pacient nedodržiava, zhoršujú sa možnosti metabolickej kontroly ochorenia, urýchľuje sa spotreba inzulínu a zhoršuje sa prognóza pacienta. Diabetik si musí správne vyberať potraviny, mal by správne odhadnúť množstvo sacharidov v jedle .
  • pravidelná fyzická aktivita - na priaznivý efekt stačí 30-45 minút miernej fyzickej aktivity denne, pomáha pri kontrole glykémie, pomáha znížiť telesnú hmotnosť, priaznivo pôsobí na krvný tlak, zlepšuje spektrum krvných tukov.

Kľúč je životospráva

Ak vaše výsledky hladiny cukru v krvi alebo hodnoty glykovaného hemoglobínu nie sú v norme alebo pod 7, nepodliehajte sklamaniu. Skúste urobiť zmeny v životospráve, skúste zaradiť novú fyzickú aktivitu, sprísniť diétny režim, treba sa poradiť s lekárom. Ak zlyhajú režimové opatrenia, pristupuje lekár k farmakologickej liečbe (tabletky v rôznych kombináciách: jedno-, dvoj- alebo trojkombinácii, inzulín).

Cukrovka je celoživotné ochorenie ,nedá sa zatiaľ vyliečiť, existuje však mnoho rôznych spôsobov, ako ju dostať pod kontrolu. Nevzdávajte sa zodpovednosti-to, ako budete so svojou cukrovkou žiť  a ako bude pôsobiť na váš organizmus ,máte v rukách najmä vy sami.

MUDr. Elena Kruteková

Diabetologická ambulancia Trenčianske Teplice

Ešte viac zaujímavých článkov si prečítajte v aktuálnom čísle časopisu Diabetik 3-4/2017, ktorý si môžete kúpiť v každom dobrom stánku.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 05:11