Škorica
Kôra škoricovníka je skvelým chuťovým doplnkom kávy a iných nápojov. Pre diabetikov je dôležitý pozitívny vplyv škorice na glykémie, ale znižuje aj tlak a hladinu cholesterolu. Výborne chutí najmä so špeciálnou zelenou kávou.
Čili
Pálivé papričky sú naozajstnou pochúťkou, zahrievajú telo a pôsobia ako afrodiziakum. Indiáni už pred Kolumbom poznali ich pozitívne účinky. Použitie: Nasekajte jednu-dve papričky a pridajte do namletej kávy ešte pred sparením horúcou vodou.
Kardamon
Pozitíva kardamonu si užívali už starovekí Gréci a Rimania. Na Strednom východe si kardamonom dochucujú čaj, ale v Egypte ho pridávajú do kávy. Použitie: do mletej kávy pridajte niekoľko semienok kardamonu a nechajte jeden deň odležať. Potom zmes kávy a korenia pripravujte ako zvyčajne.
Vanilka
Vanilka je rastlina, ktorá patrí medzi najvzácnejšie koreniny. Pôvodom je z Mexika, ale medzi najväčšími pestovateľmi figurujú ostrovy Madagaskar a Maurícius. Spojením kávy a vanilky vzniká veľmi príjemná a rafinovaná aróma a chuť.
Viac o káve a jej účinkoch sa dočítate v novom čísle časopisu Diabetik 1-2/2017.