StoryEditor

Cvičím s činkami a vlastnou váhou

11.10.2016, 12:28
Mám diabetes už 5 rokov, som na inzulínovej pumpe a chcela som sa spýtať, či je vhodné, aby diabetik posilňoval s vlastnou váhou a s činkami.

Pýtam sa, pretože po silovom cvičení mi glykémia stúpne napr. z 9 na 16 a po 20 minútach, ako začnem cvičiť kardio, klesne na 10. Po cvičení si dám večeru, po večeri glykémia 7, čo je v poriadku, a o pol noci mi to zase stúpne na 15. Za radu, ako cvičiť a posilňovať a udržať si správnu glykémiu vopred ďakujem.

Diabetes a šport? Určite áno. Pravidelná fyzická aktivita predstavuje prevenciu kardiovaskulárnych chorôb, zvyšuje alebo udržuje objem metabolicky kvalitnej svaloviny a znižuje objem viscerálneho, po stránke aterosklerózy veľmi rizikového tuku. Ale ako cvičiť a popritom si udržať glykémie vo vyhovujúcom rozmedzí? Medzi najdôležitejšie premenné pri snahe o udržanie normoglykémie patrí príjem sacharidov, pričom záleží nielen na obsahu sacharidov v potrave, ale aj na rýchlosti ich vstrebávania – glykemickom indexe (GI).

Ďalšou dôležitou premennou je aplikácia inzulínu, rýchlosť jeho nástupu a čas jeho trvania i doba do dosiahnutia maximálneho účinku. Fyzický pohyb je ďalšou dôležitou premennou. Metabolická odpoveď na rôzne druhy športov sa veľmi líši a je ťažké vypracovať všeobecné doporučenia. Manipulácia so sacharidmi je najjednoduchšia a u mnohých, predovšetkým neplánovaných športových činností je základným regulačným nástrojom. V prípade, že manipulácia so sacharidmi nestačí (napr.pri športoch ako je vytrvalostný beh, alebo vysokohorská turistika) musí športovec manipulovať s inzulínom, alebo kombinovať obidva postupy.

Takže chceme športovať? Je dôležité si uvedomiť o aký druh športu pôjde, akej bude intenzity, ako dlho bude trvať, v ktorej dennej hodine, aká bude teplota okolitého prostredia, aká bude nadmorská výška, etc. Hlavne na začiatku pri zahájení nového typu športu je nevyhnutný pravidelný a častý selfmonitoring. Nestačí vedieť len glykémiu pred záťažou, ale aj jej trend k poklesu alebo vzostupu a preto sa doporučuje merať glykémiu 60 a 30 minút pred záťažou, tesne pred záťažou, v priebehu záťaže a na konci. Vhodná je aj znalosť ketonúrie (meranie ketolátok v moči). Ak je pri vyššej glykémii prítomná ketonúria, rozhodne neodporúčam cvičiť.

Čiže základom je zistiť svoju glykemickú odpoveď na určitú záťaž. Podľa nej športovec vie, či bude „manipulovať“ so sacharidmi, s inzulínom, alebo, ako som už spomínala vyššie, bude kombinovať obidva postupy. Podľa výsledkov vášho selfmonitoringu budete vidieť ako vaše telo reaguje na fyzickú záťaž. Kedy majú glykémie tendenciu stúpať, kedy klesať a podľa toho zistíte, či, a kedy je potrebné doplňovať sacharidy alebo upraviť dávku inzulínu.

Vy sa venujete posilňovaniu, teda tzv. anaeróbnemu športu, cieľom ktorého je budovanie svalovej hmoty a zvyšovanie objemu svalovej sily. Takýto tréning vedie zároveň ku zvýšeniu inzulínovej senzitivity, ale podstatne menej ovplyvňuje metabolizmus glukózy. Dokonca môže naopak v dôsledku nadprodukcie kontraregulačných hormónov vyvolať vzostup glykémie, s nutnosťou podania prídavnej dávky inzulínu.

Pripravila MUDr. Eva Pavleová

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
16. apríl 2024 11:49