Med na našom stole je doslova supersladidlo. Cukry v ňom predstavujú pre náš organizmus najlepšiu možnú kombináciu fruktózy a glukózy. Spracovanie oboch týchto jednoduchých cukrov nezaťažuje organizmus enormným použitím inzulínu, pričom glukóza dodá okamžitú energiu a fruktóza zvýši hladinu krvného cukru na potrebnú výšku na dlhšie obdobie. Med má tiež antibakteriálne účinky, je výborný pri prechladnutí. A nájsť si svojho včelára rozhodne nie je problém. Okrem medu sa menej využívajú ďalšie veľmi hodnotné včelie produkty ako propolis či včelí peľ, ktorý obsahuje široké spektrum vitamínov, aminokyselín a minerálnych látok. Citlivejšie osoby však naň môžu byť alergické, s jeho užívaním teda treba začať postupne.Dreamstime
StoryEditor

Med sa používa aj pri liečení chronických rán

31.08.2016, 08:34
Med sa už od nepamäti používal ako prírodné sladilo. Vývojom nových technológii bol med nahradený repným cukrom a umelými sladidlami.

V súčasnosti v tzv. ére „bio“ si med opäť nachádza cestu ako prírodné sladidlo a ľudia ho začínajú uprednostňovať pred rafinovaným cukrom ako zdravšiu sladkú alternatívu.

Medová medicína

Med však predstavuje polyfunkčnú potravinu a okrem výživovej hodnoty pozitívne ovplyvňuje fyziologické pochody v ľudskom organizme. Naviac, med našiel uplatnenie aj v modernej medicíne. Poznatky o antibakteriálnych a hojivých účinkov medu siahajú až do starého Egyptu.

V súčasnosti med opäť získava významné postavenie. Celosvetová produkcia medu je nižšia ako je dopyt, čo nesúvisí len so zvýšeným záujmom o med, ale aj so znižovaním počtu včelstiev z dôvodu používania pesticídov, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravie včiel.

Liečba rán

Významný pokrok nastal aj na poli vedeckom, kde početné klinické štúdie potvrdzujú blahodarné účinky medu. Azda najväčší pokrok nastal v klinickej aplikácii medu na dlhodobo sa nehojace rany vrátane diabetických vredov. Aplikácie medu na postihnuté miesta častokrát zachránili končatiny pred amputáciou. Z dôvodu nebezpečného šírenia rezistencie na používané antibiotiká a ich zníženej účinnosti by mohol včelí med predstavovať účinnú zdravotnícku pomôcku.

Jednou z najsilnejších stránok medu je skutočnosť, že doposiaľ nebola zaznamenaná bakteriálna rezistencia na antibakteriálny med. Porovnaním antibakteriálnej aktivity rôznych druhov medov sa zistilo, že niektoré druhy medu vykazujú vyššiu antibakteriálnu aktivitu a to aj voči baktériám rezistentným na početné antibiotiká.

Medicínske medy

Medzi terapeuticky najpoužívanejšie patrí manukový med, ktorý slúži ako základ pre tzv. licencované medicínske medy (komerčné produkty Activon, Actilite a Medihoney). Naviac, pri používaní prírodných produktov v zdravotníctve sa kladie veľký dôraz najmä na bezpečnosť, a z toho dôvodu sa začal používať medicínsky med. Medy môžu byť rezervoárom bakteriálnych spór, ktoré by mohli spôsobiť problém pri hojení rán, najmä pri hlbokých ranách v anaeróbnych podmienkach. V certifikovanom medicínskom mede sa eliminujú potenciálne bakteriálne spóry, ako aj ich vegetatívne formy pomocou ionizujúceho žiarenia bez negatívneho vplyvu na samotný hojivý účinok medu.

Liečba chronických rán

Hlavné terapeutické využitie medu spočíva v priamej aplikácii na postihnuté miesto. Preto je určený najmä na liečenie kožných defektov charakterizovaných prítomnosťou bakteriálnej infekcie. Naviac, med obsahuje látky, ktoré podporujú proces hojenia, čo urýchľuje samotné liečenie kožných defektov a rán.

Med sa stal objektom početných klinických štúdií, ktoré sa snažili dokázať efektívnosť medu pri liečení chronických rán, pričom sa sledovali parametre ako dĺžka procesu hojenia a redukcia infekcií. Hlavným výsledkom všetkých klinických štúdií je skrátenie času hojenia, odstránenie infekcie, zníženie používania antibiotík a v neposlednom rade skrátenie času hospitalizácie.

Liečba diabetikov

Ako je vyššie uvedené med sa používa aj na lokálnu liečbu dlhodobo nehojacich sa rán u diabetikov. Aj keď hlavnou a dominantnou zložkou medu je zmes glukózy a fruktózy, pacienti sa nemusia obávať zvýšenia hladiny glukózy v krvi. V prípade lokálneho použitia medu nedochádza k jeho systémovej absorbcii a neovplyvňuje tak hladinu glukózy v krvi.

Z nášho doterajšieho vedeckého výskumu sa nám podarilo vybrať na Slovensku med, ktorý má potenciál spĺňať atribúty medicínskeho medu. Ide o medovicový med (jedľová medovica) z oblasti pohoria Čergov (včelnica Medar), ktorý má porovnateľné antibakteriálne účinky v laboratórnych podmienkach ako má medicínsky manukový med. Tento med sa vyznačuje aj tým, že je bohatý na polyfenolické látky vrátane flavonoidov, ktoré majú výrazný protizápalový účinok a podieľajú sa tiež na produkcii peroxidu vodíka, ktorý pôsobí antibakteriálne. Keďže zdrojom pre produkciu medovicového medu je medovica a nie nektár, tento med obsahuje len minimálnu koncentráciu peľových proteínov, ktoré predstavujú potencionálne alergény pre ľudské zdravie.

Slovenský med

Slovenský medovicový med sme úspešne použili na liečbe rôznych pooperačných a dlhodobo nehojacich sa rán ako aj vredov predkolenia a diabetických vredov. Získané výsledky naznačujú, že medovicový med urýchľuje proces hojenia, tlmí zápal a eliminuje zápach pri liečbe chronických rán. Jeho klinická účinnosť je porovnateľná s medicínskym manukovým medom. Použitie v klinickej praxi si však vyžaduje ďalší výskum a registráciu ako zdravotnej pomôcky.

Treba zdôrazniť, že liečba s medom musí prebiehať pod lekárskym dozorom vzhľadom na možné alergické a iné vedľajšie nežiaduce reakcie. Včelí med slúži ako doplnková liečba a nemožno ním nahradiť kauzálnu liečbu.

Ústav molekulárnej biológie SAV, Bratislava

Poďakovanie: Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. APVV-0115-11.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
16. apríl 2024 12:44