StoryEditor

Krst Dia šlabikára 2

29.06.2016, 19:31
Združenie rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi pokrstí projekt Dia šlabikár 2. Svojim krstom, vrátane verzie e-book a inštrukčného CD, odštartuje po projekte Dia šlabikár aj jeho rozpracovanú a doplnenú verziu.

Krst sa uskutoční počas projektu Dia leto na Spiši 2016, a to 10. júla 2016 o 17. hodine v priestoroch Penziónu Ranč Podlesok v Hrabušiciach (okres Spišská Nová Ves). Predchádzať mu bude tlačová beseda o 15. hodine, v rámci ktorej bude predstavený projekt, partneri projektu a uskutočnená bude voľná debata o knihe.

 Projekt Dia šlabikár 2 predstavuje premyslený komplex aktivít, ktoré môžu priniesť osoh nielen detskému diabetikovi, ale aj jeho rodine a spoločnosti. Zlepšenie zdravotného stavu a uplatnenia sa ŤZP dieťaťa sa nedá zmerať ani vyčísliť. Dia šlabikár 2 predstaví súhrn rád a odporučení novým diabetikom prvého typu a umožní im rýchlejšiu orientáciu v problematike a aj lepšiu edukáciu.

„Dia šlabikár nedovolíme predávať. Našim cieľom nie je obohatiť sa na úkor rodín, ktoré v čase jeho vzniku možno ani netušia, že ochorenie Diabetes Mellitus prvého typu existuje. Všetky náklady súvisiace s projektom chceme vykryť z grantov a finančných darov partnerov projektu a dobrovoľníckou prácou členov Združenia rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi, verejnosťou označovaných aj ako Spišiačik (www.spisiacik.sk) podľa nášho internetového časopisu, kde budú priebežne uverejňované informácie o projekte,” za Združenie hovorí autor projektu Ing. Peter Herceg.

V minulosti mal projekt Dia šlabikár veľký úspech. V rokoch 2013 až 2015 sa  Združeniu rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi  s podporou partnerov podarilo realizovať tento projekt po celom Slovensku. V rámci neho deti s diabetom edukovali svojich spolužiakov a učiteľov škôl tak, aby nielen získali informácie o diabete, ale aj aby vedeli v prípade núdze diabetikovi pomôcť a rešpektovali jeho liečbu v školskom a aj mimoškolskom prostredí.

Dia šlabikár v tlačenej forme sa dostal do každej ambulancie detského diabetológa na Slovensku a pomocou neho sa pri záchyte ochorenia vykonáva aj edukácia. „Všetkým novo diagnostikovaným detským diabetikom, ktorí prejavili záujem, sme Dia šlabikár bezplatne poslali a ostatní záujemcovia si Dia šlabikár môžu stále bezplatne stiahnuť. Pre záujemcov sme pripravili aj verziu vhodnú pre čítačky a smartfóny,” informuje Ing. Peter Herceg.

Uvedením Dia šlabikára 2 sa začne jeho distribúcia do zdravotníckych zariadení v Košiciach, Bratislave, Martine a Ľubochni, kde sa vykonáva prvotná edukácia novo diagnostikovaných diabetikov a aj do všetkých ambulancii diabetológov na Slovensku. Od decembra 2016 až do decembra 2020 Združenie bezplatne podaruje knihu Dia šlabikár 2 každému novému diabetikovi, ktorý o to požiada. Súčasne bude ponúknutá edukácia jeho spolužiakov, učiteľov, vedúcich krúžkov i rodiny, a to hlavne na Spiši, ale i v iných častiach Slovenska, podľa finančných možností Združenia.

Pre všetkých partnerov  Krstu Dia šlabikára 2 organizátori ponúkajú priestor pre ich vlastnú prezentáciu v čase od 12.30 do 14. hodiny. Svoju účasť však musia vopred potvrdiť e-mailom.

Zuzana Hercegová, info.: 0905331892, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 14:14