StoryEditor

Tom Hanks o svojom diabete: Bol som totálny idiot

19.05.2016, 11:27
V nedávnom rozhovore Tom Hanks skonštatoval, že za svoju diagnózu si môže on sám.

"Som z generácie lenivým Američanov, ktorí si slepo užívali a tancovali na párty a odrazu zistili, že sú chorí. Videli ste v mojich filmoch, aký som bol, ako som vyzeral. Bol som totálny idiot. Myslel som, že odstránením žemle z cheesburgeru budem zdravší, ale chce to naozaj viac," povedal pre médiá Hanks.

Známy 58-ročný herec opakovane zhodil a nabral hmotnosť kvôli filmovým úlohám. Najskôr pribral trinásť kíl kvôli filmovej postave basketbalového trénera vo filme Veľké víťazstvo (1992). O rok zase výrazne schudol pre postavu trpiacu AIDS vo filme Philadelphia (1993), za ktorú získal Oscara. Toto chudnutie a naberanie hmotnosti sa počas jeho kariéry niekoľkokrát opakovalo. Kvôli filmu Stroskotanec (2000) sa podrobil diéte a schudol o 22 kilogramov, aby mu diváci mohli veriť, že roky hladoval na pustom ostrove.

„Naberanie a strata hmotnosti môže mať niečo do činenia so vznikom cukrovky, pretože toľko zlého jedla a žiadne cvičenie zdraviu neprospejú,“ povedal Hanks. Výkyvy hmotnosti samy o sebe nie sú typickou príčinou diabetu 2. typu, ale môžu k nemu prispievať. Nadváha alebo obezita sú dobre známe rizikové faktory na vznik tohto ochorenia.

„S vysokým cukrom v krvi som bojoval už desaťročia. Nedávno som však prišiel k lekárovi a ten mi povedal: Viete, ako dlho sa už rozprávame o vysokej hladine cukru vo vašej krvi? Tak teraz ste postúpili vyššie! Máte diabetes druhého typu!“ uviedol v televízii Hanks. Ani Tom Hanks nemladne a okrem nestálej hmotnosti v jeho prípade môže za ochorenie aj genetika. Schudnúť a udržať si hmotnosť je kľúčom k úspešnému zvládnutiu cukrovky 2. typu. A to je cieľ Toma Hanksa po zistení diagnózy.

Dvojnásobný držiteľ Oscara vyhlásil, že už nebude prijímať akékoľvek budúce úlohy, ktoré by mohli zahŕňať výraznú zmenu telesnej hmotnosti. Hanks sa vyjadril: „To je pre mladších mužov. Mám 58 rokov a už nemôžem prijať úlohu, alebo ísť na dovolenku a pribrať pätnásť kíl.“ Kvôli diabetu musel Tom Hanks radikálne zmeniť životný štýl. Vďaka tomu je teraz hollywoodska hviezda zdravšia ako kedykoľvek predtým a diabetes prispel k pozitívnej zmene.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 06:59